Nabeschouwing 133ste Varsity/39th International Ghent Spring Regatta

7 april 2016 - door ThomasvdW - 0 reacties

Nabeschouwing Varsity
 

Oude Vier

Een niet nader te noemen vereniging aan de Amsteldijk wist het hoofdnummer te winnen, en nam de gouden blikken mee naar huis. Onze oude vier werd 5de in de voorwedstrijd; zij wisten lang aan te haken bij Euros maar moesten die helaas het laaste deel van de race laten gaan. Voor de heren nu weer tijd om de 4+ te vergeten en terug in de 2- te stappen; hierin zullen zij beiden op de Westelijke laten zien dat ze mee kunnen doen in de top van het veld. 

Lichte Dames Vier (EJLD)

De loting was voor de eerstejaars lichte damesch niet zo gunstig; zij moesten tegen de nummer 1 en nummer 3 van het klassement, en om de finale te halen moesten ze dan ook nog eens bij de beste 2 horen. Desondanks wisten de Damesch zeker het eerste deel van de race goed mee te komen, maar liepen zowel Triton als Nereus in het tweede deel te ver uit om nog kans te maken op de finale. Helaas strandde de Lichte Damesch daarom in de voorwedstrijd; op de Westelijke is het tijd voor revanche. 

Dames Acht (EJD)

Na de hele race op de derde plek te liggen, wisten de eerstejaars damesch het puntje er voor te drukken op de finish en wisten zo een plek in de finale te bemachtigen. In de finale, met een flinke tegenwind, moesten zij het opnemen tegen de top van het klassement; dit bleek vooralsnog te veel gevraagd want direct bij de start wisten de andere ploegen meer snelheid te vinden. De rest van de race moesten de damesch vanuit achterstand roeien, en kwamen ondanks een goede eindsprint niet meer echt dichterbij. Desondanks zijn er weer een aantal punten voor het klassement binnen, en hebben ze weer een stap gemaakt vergeleken met de Head. 

Lichte Acht (EJL)

De Lichte Heren hebben in de voorwedstrijd een 4de plek behaald, en met een tijd van 6:30.76 laten zien dat het verschil met de top van het veld een stuk kleiner is geworden. Er is sinds de Heineken veel getraind door de heren en het lijkt erop dat ze steeds meer snelheid beginnen te genereren; op de Westelijke mogen de heren laten zien dat ze thuishoren in de A-finale. 

Beginnelingen 4+ (EJZ)

Eerstejaars zwaar werd helaas laatste in hun voorwedstrijd, en daarnaast had de tijdwaarneming kuren dus een vergelijking met de andere voorwedstrijden is niet mogelijk. Voor de heren was het een race om ervaring op te doen met 2K races; zij moesten tegen meerdere tweedejaars ploegen starten en het was dan ook niet geheel verrassend dat zij de A-finale niet wisten te bereiken. 

Dames Nieuwelingen 2-

Project2020 is goed bezig met het opleiden van een grote poel grote, sterke dames, en de 2e plek voor deze damesch in de 2- is een prima prestatie; op de 1500 meter lagen zij zelfs nog naast de uiteindelijke winnaars, maar de race bleek ongeveer 500m te lang want in het laatste interval werd nog veel verloren. Voor de dames een goede les om te proberen de race zo optimaal mogelijk in te delen, en dan zou het zomaar mogelijk kunnen zijn dat er een blik op te halen is op de Westelijke. 

Lichte Nieuwelingen 2-

BLIK! Rik & Kerwin maakten het heel spannend in de 2-; op net iets minder dan 1 seconde werd er gewonnen van de 2- van Gyas. Lang leek dit er echter niet op, want de heren lagen namelijk op een 5de plek na 500m. Samen hebben ze toen maar besloten dat het toch wel leuker zou zijn als ze zouden winnen; en een lange inhaalrace werd ingezet. Van de 5de plek op de 500m, kwamen ze als 3de door op de 1000, en als 1ste door op de 1500. Dit wisten ze vast te houden en zelfs nog iets uit te breiden naar de finish toe, en eindigden hiermee op een mooie eerste plek!

Lichte Beginnelingen 1x

Thijs kwam wel redelijk uit de start; maar daarna werd hem snel duidelijk dat het water van de Varsity verschrikkelijk was en hij de grootste moeite had om op een redelijk tempo goede halen neer te zetten. Zoals hij zelf zei: "een race om zo snel mogelijk te vergeten". En dat zullen we dan ook maar doen. 

Overgangs 4+

Als lichte heren in een zwaar 4+ veld kan goed uitpakken, alleen als er dan ook nog tegenwind is wordt het wel heel moeilijk voor de lichtere heren om een zware bal eruit te roeien. Desondanks wisten Rick en Ruben samen met twee heren van Willem III een vlakke race neer te zetten in de finale, en wisten daarmee uiteindelijk een mooie 3de plek te behalen, voor een aantal zware ploegen. Op de Westelijke zullen Rick en Ruben, startend voor de Amstel, laten zien wat zij kunnen in het lichte veld in de 2-; wij zijn erg benieuwd!

Overnaeds 4+

 

Echt houten riemen met tulpbladen, en een verschrikkelijk zware boot; dat zijn de ingrediënten voor het Overnaedsche 4+ veld, en het was dan ook geen verrassing dat de TopC4+ damesch een loodzware race tegemoet gingen. Een 13de plek zorgde ervoor dat de damesch deze hel niet nogmaals moesten doormaken. 

Nabeschouwing 39th Ghent International Spring Regatta

Zaterdag:

 

LM2-: Tim Kok met Nereus-combi: 4e

 

W2-: Jocelyn Spruit & Rianne Schoo: 3e

 

M1x: Bastiaan Collette: 5e

 

LW1x: Claartje Ottens: 7e

 

W4-: Saskia Kleij, Esmee Timmers, Lisanne Dercksen, Caitlin van Essen: 2e

 

M2-: Jurgen Toennaer & Christiaan Tuijl, Tim Kok met Nereus-combi: 11e, 6e

 

Zondag:

 

W2-: Jocelyn Spruit & Rianne Schoo: 3e

 

M1x: Bastiaan Collette: 2e

 

M4-: Tim Kok met Nereus-combi: 2e

 

LW1x: Claartje Ottens: 7e

 

W4-: Saskia Kleij, Esmee Timmers, Lisanne Dercksen, Caitlin van Essen: BLIK!

 

M2-: Jurgen Toennaer & Christiaan Tuijl, Tim Kok met Nereus-combi: 8e, 4e

 

M2x: Bastiaan Collette met Aegir-combi: DNS

 

---

Voorbeschouwing Varsity

 

Okeanos wint de Varsity, waarvoor hulde!

 

De meest prestigieuze wedstrijd van het jaar op Nederlands water, met uiteraard als hoogtepunt de Oude Vieren. Voor eenieder die het niet weet: de Varsity wordt al sinds jaar en dag geroeid, waarbij in het verleden alleen KNSRB verenigingen welkom waren en pas sinds 1973 open staat voor niet-KNSRB verenigingen, en heeft als prachtig (discutabel) hoofdnummer de Oude Vier; de vier sterkste roeiers van elke vereniging in een gestuurde boot. In de voorwedstrijden wordt over 2000m gestreden om een felbegeerde plek in de finale, en in de finale wordt gestreden om de gouden blikken over 3000m, inclusief flauwe bocht. Vorig jaar wist underdog Skadi er met de winst vandoor te gaan, en dit jaar achtten wij wederom de kans aannemelijk dat Skadi het eerste over de finish zal komen. Omdat dit het belangrijkste nummer van de Varsity is, kunt u hieronder als eerst hiervan de voorbeschouwing en voorspelling lezen, daarna direct gevolgd door de andere deelnemers aankomende zondag.

 

Oude Vier

Nereus:

De gigant uit Amsterdam. Met 40 overwinningen zijn zij de aanvoerder van de lijst met het aantal overwinningen. De eerste stamde uit 1891, de laatste uit 2014. Toen nog werd de boot volledig bezet met roeiers die ook uit kwamen voor de KNRB. Dit jaar zal dit, evenals vorig jaar, niet zo zijn. De grote namen zijn druk met de voorbereidingen voor de spelen deze zomer en zullen daarom niet mee strijden om de gouden blikken. Toch zijn de namen in deze boot zeker niet de minste. Robert Vicic is onderhand uitgegroeid tot een gevreesde naam in het skiffveld. Vorig jaar mocht hij ook al de 3 kilometer van de a-finale varen, maar zonder succes. Ook Jaap Scholte was er vorig jaar al bij, roeier in de groep van Diederik Simon, die vorig jaar op de Heaney Royal Regatta de temple cup mee naar huis mocht nemen. De overige drie bemanningsleden behoorden ook tot die winnende acht, Nelson Ritsema, Mick Makker en stuurvrouwe Dieuwke Fetter. Al met al dus een creatie van Diederik Simon, aangevuld met ervaren skiffeur Robert Vicic, die allen hun kunnen afgelopen jaren al hebben getoond. Daarom ook een ware kanshebber voor de overwinning.

Skadi:

Vorig jaar spraken slechts een aantal kenners vol lof over de jonge goden uit Rotterdam. Niet onterecht bleek 3km later. Ze startte enigszins als underdog in de grote finale. Dit leek toch wat onterecht, met een uitermate snelle 2-zonder als slagenpaar, fysiologisch wonder David Fox op boeg, en een bijzonder handige ex-junior van het Spaarne, Floris von Bönninghausen, op 2. Al vroeg in de race lieten zij duidelijk zien over de grootste bootsnelheid te beschikken door, na een felle start van onder andere Nereus, gestaag langs het veld te schuiven. Enkel de Leidse mannen in het lichtblauw konden aanhaken en bleven aandringen tot de laatste meters. Kimberley Kamp wist als stuurvrouw de Rotterdammers het hoofd koel te houden en de halen ferm, en wist zo met haar mannen aanval na aanval af te slaan. Na een spectaculaire eindstrijd mochten zij de gouden blikken en de eeuwige roem meenemen naar hun grote trots, Skadi.

Never change a winning team? Nou, bijna dan. Dit jaar zal niet Reinier Spillenaar Bilgen de slagpositie bezetten, maar ANRT roeier, en reserve voor Rio, Thijs van Luijk. Ook de stuurplek heeft haar vervanger gevonden, in de vorm van Eline Berger. Ook zij heeft vorig jaar al kunnen oefenen in een 4-met op het woelige water, danwel in het Overgangs veld. Wederom dus een zeer sterke ploeg en wat ons betreft de favoriet komende 10 april.

Laga:

Sinds 1997 hebben de corporalen uit Delft niet meer de gouden blikken naar huis kunnen brengen. Komt daar dit jaar verandering? Wat ons betreft niet, hoewel het zeker een sterke ploeg betreft. De winnaars en de 2de plek op de WinterWedstrijden in het Overgangs 2- veld kwamen van Laga, en 3 van hen zitten nu in de Oude Vier; bootsnelheid en bootgevoel lijken ze dus wel over te beschikken. De vierde roeier is Amos Keijzer, oud-junior, en ook wel beter bekend als ‘Uruk-Hai’ gezien zijn opmerkelijke verschijning (u bent vrij om dit zelf even op te zoeken als u ons niet gelooft). We houden het er op dat Laga een underdog is voor een goede klassering; een top-3 klassering zou erin kunnen zitten als zij een zeer sterke race varen.

Vidar:

Grote verhalen gaan de ronde over de ploeg uit Tilburg. Naar verluidt zijn de zuiderlingen al ver voor het seizoen begon begonnen met de voorbereidingen voor deze grootse race. Nog nooit wist Vidar de Varsity te winnen, en daar moest verandering in komen dit jaar. Maar wie moeten dat dit jaar gaan waar maken? Onder andere kanonnen op de ergometer, Wouter (Withagen) en Wouter (Borghs). Dat ze konden kettingtrekken was al wel duidelijk, dat ze konden roeien lieten ze vorig jaar zien op de Universiade in Gwangju. Samen met de overige twee roeiers van deze Oude Vier, Rikus van Groesen en Sjoerd Dijkstra, roeiden zij naar een bronzen medaille op dit grote toernooi. Een derde plek zal voor dit weekend echter niet tellen. Er is maar één winnaar, de rest kan met lege handen naar huis.

Proteus:

Al 30 keer gingen de gouden blikken naar Delft, geen enkele keer naar Proteus-Eretes. Nog nooit lukte het ze om als snelste die drie kilometer af te leggen. Toch doen de deelnemende namen zeker niet onder voor de rest van het veld. Zo worden de slagposities ingenomen door Vincent Klaassens en Maarten van Blokland, een venijnig snelle 2-zonder die door sommigen al als groot favoriet wordt gezien voor het NK-klein twee weken later. Niet geheel onterecht na een sterke start dit seizoen. Daarachter Sjoerd de Groot, ook zeker niet de minste. Na lang succesvol meegedaan te hebben bij het ANRT is hij recent uit de selectie gezet voor de spelen. Op boeg dit jaar geen Sander van Dijk, die op de bondstest nog als eerste Nederlandse lichte roeier onder de tijd van 6:10 kwam (6:09,3), maar een nieuwkomer: Wim Hak. Samen met Vera Terlouw als stuurvrouwe is dit zeker een ploeg waar rekening mee gehouden moet worden.

Orca:

De best presterende niet-KNSRB vereniging in het Oude Vieren-veld. Sterker nog, met 5 overwinningen zijn zij het enige niet-lid die meer dan eenmaal de Varsity heeft gewonnen. Dit jaar leggen zij een ervaren ploeg op het water. Op slag: Daan Klomp, de jongen die als junior al vele successen boekte en afgelopen jaar nog mee selecteerde voor de Lichte Holland Vier. Licht is hij echter niet meer, met 87 kilo’s aan droge spiermassa is hij dit voorseizoen uitgegroeid tot een volwaardig zware roeier die het inwegen voorgoed gedag heeft gezegd.

Het boegenpaar: Djimmer (Smits) en Timmer (voornaam Jort) hebben hun bravoure kunnen tonen door vorig jaar op de Universiade de bronzen plak mee naar huis te nemen in de twee-zonder. Voor deze twee wordt dit ook alweer respectievelijk de 6e en 5e poging die zijn doen in dit veld. Aangevuld met Henk Jan Schuijt, het grote vermogen met een recente 2k-tijd van 5:56, en Anne Berends, die na jaren samenwerking deze mannen als geen ander kent, zal deze ploeg wel eens hoge ogen kunnen gooien komend weekend.

 

Njord: Twee zware ballen met potentie op slag. Eigenlijk is daarmee wel alles gezegd, want de rest zullen ze vooral moeten meeslepen. De heren op de boeg zijn Sjoerd de Vreeze (0 blikken) en Wouter Gelling (1 blik), en laten daarmee direct zien dat Njord geen ploeg zal zijn die voor de overwinning mee doet, in tegenstelling tot vorig jaar toen krachtpatser Stef Broenink nog mee deed. Het zou dan ook zomaar kunnen dat niet Njord maar Phocas de finale haalt, gezien het feit dat daar meer ervaring aan boord zit. Het zal in ieder geval een spannend gevecht worden in de achterhoede, maar wie kan dat eigenlijk iets schelen?

 

Okeanos: “Het is in ieder geval gezellig”

 

U mist nog een aantal ploegen? Wij vonden het persoonlijk niet de moeite deze te bespreken, simpelweg omdat ze waarschijnlijk geen rol zullen spelen komende zondag. Als u desondanks graag een analyse wilt van een ploeg die hier niet is genoemd, en die volgens u toch echt kansrijk is, stuur dan even berichtje naar de RedaCie; wij zullen uw aanvraag in overweging nemen.

 

Voorspel de uitslag: Oude Vier!

Voorspel de uitslag van de Oude Vier (Top-3 en winnende eindtijd over 3 km). Degene die het beste voorspelt, wint zoals gebruikelijk speciaalbier op kosten van de RedaCie. De winnaar is degene die de winnende ploeg voorspelt, mits dit meerdere personen zijn gaan we door naar de top-2, en daarna top-3. Als dit nog steeds geen winnaar oplevert is de eindtijd voorspelling bepalend.

Omdat de RedaCie ook niet vies is van speciaalbier zullen wij alvast een eerste voorspelling doen om zelf het bier te winnen:

  1. Skadi
  2. Nereus
  3. Vidar

Eindtijd: 9:55.00

 

Lichte Dames Vier (EJLD)

Op de Head nog goed voor een 6de plek, maar dat ging over een veel langere afstand inclusief bochtenwerk. De betere graadmeter is dan wel de 750m van de Heineken; hier werden de lichte dames slechts 14de en getuigt daarmee niet direct van een favorietenrol voor de lichte dames om mee te doen om de blikken. Voor het eerste klasserend blik van het seizoen voorspellen wij dat het zal gaan tussen Gyas, Triton, en Nereus die allen sterke resultaten hebben laten zien op de Heineken en de Head.

Dames Acht (EJD)

De eerstejaars damesch lijken bezig te zijn met de weg naar de top 6; op de Head werd een plekje gewonnen ten opzichte van de Heineken, en als zij dit wederom weten te doen staan ze in de finale. In de finale kan dan alles gebeuren, al was het verschil op de 750m met de winnende ploeg bij de Heineken toch wel erg groot met 6 seconden. De winnende ploeg verwachten wij uit Leiden te komen; Njord deed goede zaken op de Head en is de te kloppen ploeg op de Varsity.

Lichte Acht (EJL)

Onze lichte helden besloten de Head niet te starten om door te trainen richting het 2K seizoen; of dit een goede keus was zullen we komende zondag zien. Het verschil met de andere ploegen was simpelweg te groot op de Heineken, en wij denken dan ook dat het een goede keuze is geweest om de Head over te slaan. De ploeg is ondertussen in een stijgende lijn, en heeft met onder andere een training met oude rot Peter Florijn mogen ervaren wat het nu is om écht tempo te draaien. Als zij hebben geleerd effectief tempo te draaien, en dit 2 kilometer vol houden kunnen er mooie dingen gebeuren. Bij een gunstige loting is een finale plaats zeker niet uit te sluiten. Voor de overwinning verwachten wij dat Laga het meeste kans maakt, al zal het zeker niet de eerste keer zijn dat er onverwachte winnaars zijn op de Varsity.

Beginnelingen 4+ (EJZ)

Na tegenvallende resultaten op de Winterwedstrijden en de Heineken, is Eerstejaars Zwaar teruggebracht tot een 4+. Wat ons betreft een goede beslissing; het verschil was dusdanig groot dat dit niet in enkele weken kon worden goedgemaakt. De vraag is nu of de heren genoeg kracht hebben om een 4+ snel doen laten varen, een acht is een zwaar nummer maar een vier-met is dat nog veel meer. Lompe kracht doet wonderen voor de snelheid van dit nummer. We verwachten dat dit een zwaar veld zal zijn qua tegenstand; bij de WinterWedstrijden werd door een beginnelingen vier-met zelfs sneller gevaren dan in het overgangs vier-met veld.

Dames Nieuwelingen 2-

De dames van Project 2020 gaan de strijd aan met een vijftal andere ploegen, en hebben daarmee de luxe dat zij geen voorwedstrijd hoeven te varen op het woelige water van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het meest opmerkelijk is misschien nog wel 1 van de tegenstanders: 2 dames van Odin zullen aan de start leggen. Voor eenieder die hier niet van op de hoogte is: Odin, volledig Middelburg Student Rowing Association Odin (MSRA Odin, kan je daar studeren??), is officieel opgericht op 27 november 2015 en werd pas op 5 maart 2016 lid van de KNRB. Zij hebben op dit moment geen eigen gebouw of materieel, maar kunnen gebruik maken van accommodatie en materieel van Roeivereniging Honte. Hoewel wij uiteraard de dames van Project 2020 graag zouden zien winnen, zou het stiekem een mooi moment zijn voor het allereerste klasserende blik van de vereniging Odin. Wij zijn zeer benieuwd.

Lichte Nieuwelingen 2-

Rik en Kerwin, de heren op boeg met de Heineken en Head in de lichte derde divisie 8 zullen proeven van een 2K wedstrijd in de 2-. Uit objectieve observatie lijken ze heel behoorlijk samen te roeien, maar de vraag is of alleen dat genoeg is om dit veld te winnen. Aan de inschrijvingen te zien is dit veld bezet met enkel tweedejaars lichte roeiers, en zou het dus zomaar een hele spannende race kunnen worden omdat geen van hen ervaring heeft met een 2K race in de 2-. Het zal voor de heren een directe finale zijn; mocht u toevallig in enigszins beschonken toestand aan de kant staan, vergeet hen dan niet aan te moedigen in de laatste meters!

Lichte Beginnelingen 1x

Thijs heeft na het roeien met slechts 1 riem op de Heineken en de Head er helemaal genoeg van; hij stapt in de skiff. De resultaten tijdens trainingen bieden perspectief voor een goede klassering, als hij zich niet laat verrassen door de traditioneel verschrikkelijke omstandigheden op het Amsterdam-Rijnkanaal (lees: klotsbak). Hij zal het direct in de finale moeten laten zien, tegen onder ander een aantal oud-junioren. Zo won de skiffeur van Orca afgelopen weekend nog de Skiffhead, en hebben andere al meerdere malen laten zien goed overweg te kunnen in de skiff. Ze zullen Thijs wellicht daarom niet als direct gevaarlijk beschouwen; het is dan ook aan Thijs om vanuit de underdog positie het de heren moeilijk te maken en het puntje er voor te drukken.

Overgangs 4+

Ruben en Rick zullen uitkomen voor Okeanos in de 4+, samen met twee heren van Willem III die voor deze gelegenheid Okeanos lid zijn. De Varsity is een wedstrijd die niet in combinatie-boten gestart mag worden, dus het volledig uitkomen voor Okeanos is een vereiste. De heren hebben al eerder in deze combinatie gevaren, en dat ging toen naar eigen zeggen “behoorlijk goed” (afgelopen najaar tijdens de Novembervieren).  De vraag is nu natuurlijk hoe goed dat zal gaan op twee kilometer, in het zware veld; het zijn namelijk allen (enigszins) lichte roeiers. De tegenstand komt waarschijnlijk uit het Laga kamp, en daarnaast zullen Rick en Ruben ook nog eens de dag ervoor in Gent starten waardoor ze niet helemaal uitgerust aan de start zullen liggen.

Overnaeds 4+

Wij zijn niet volledig op de hoogte van ploegen bij de competitietak, maar dit lijkt de Damesch TopC4+ te zijn? Een mooie ervaring voor de damesch om eens te zien hoe het er aan toe gaat bij een echte wedstrijd.

 

Voorbeschouwing 39th Ghent International Spring Regatta

Er gebeurt meer dan de Varsity; klassiek wordt door vele ploegen de Ghent Spring Regatta gestart als voorbereiding op het komende NK klein. Okeanos heeft hier meerdere ploegen aan de start liggen, ver van al het gedoe op het Amsterdam-Rijnkanaal, wij wensen alle ploegen hier veel succes in het internationale veld met ploegen uit onder andere Duitsland, België, en Engeland.

 

Zaterdag:

 

LM2-: Tim Kok met Nereus-combi

 

W2-: Jocelyn Spruit & Rianne Schoo

 

M1x: Bastiaan Collette

 

LW1x: Claartje Ottens

 

W4-: Saskia Kleij, Esmee Timmers, Lisanne Dercksen, Caitlin van Essen

 

M2-: Jurgen Toennaer & Christiaan Tuijl, Tim Kok met Nereus-combi

 

Zondag:

 

W2-: Jocelyn Spruit & Rianne Schoo

 

M1x: Bastiaan Collette

 

M4-: Tim Kok met Nereus-combi

 

LW1x: Claartje Ottens

 

W4-: Saskia Kleij, Esmee Timmers, Lisanne Dercksen, Caitlin van Essen

 

M2-: Jurgen Toennaer & Christiaan Tuijl, Tim Kok met Nereus-combi

 

M2x: Bastiaan Collette met Aegir-combi

 

 

Categorie: