In memoriam: Theo Kapteijn 1936-2018

5 december 2018 - door Bestuur - 0 reacties

Woensdagochtend is het droevige bericht tot ons gekomen dat oprichter en erelid Theo Kapteijn afgelopen maandag is overleden. Tot zijn benoeming tot erelid in 1962 was hij zeer actief betrokken bij het wel en wee van Okeanos. Theo is 82 jaar oud geworden.

Theo studeerde wis- en natuurkunde en was lid bij het dispuut Agora van het VU Corps, de voorganger van L.A.N.X.. Toen in 1957 het idee ontstond om vanuit het VU Corps een roeivereniging op te richten nam Theo Kapteijn al tijdens het eerste jaar plaats als Ab Actis in het bestuur van Okeanos. Het jaar daarna werd hij Praeses. Omdat Theo enig roeitalent bezat, vormde hij al snel met Ton Boekkooi, Kees Plomp en Nanne Kalma de eerste wedstrijdploeg van Okeanos. Omdat er nog niks was, heeft hij het eerste wedstrijdtenue van Okeanos bepaald; natuurlijk conform de kleuren van Agora. Deze ploeg begon al snel fanatiek te trainen; niet zonder succes. Tijdens de lustrumwedstrijden van Njord eindigde de ploeg als tweede in de voorwedstrijd, vóór Nereus. Jammer genoeg werd de finale op zondag verroeid en hield Okeanos zich in die tijd nog aan de zondagsrust.

Theo deed er alles aan om Okeanos op de kaart te krijgen. Hij zocht naar sponsoring, nieuw materiaal en dacht erover na hoe we andere verenigingen konden bewegen om finales niet op zondag te laten verroeien. Daarnaast kon hij als waar woordkunstenaar het roeien fijntjes omschrijven. In 1959 begon hij zijn inaugurele rede met het volgende pleidooi: “Degenen die geroeid hebben zullen met mij eens zijn dat er weinig zo veeleisende en afmattende, maar daarnaast ook zo fraaie en verkwikkende sporten zijn als roeien. Voor studenten die het gevaar lopen een waterhoofd op een rietje te worden, is het de aangewezen sport om de body in conditie te houden. Eenieder die de ogen gebruikt moet het opvallen dat velen aan onze universiteit met hun lichaam knoeien, door van collegebank via studeerzetel, bioscoopstoel en barkruk in bed te rollen en daar te verblijven tot de fantasieloze kringloop weer aangevangen kan worden.”

In 1962 is Theo Kapteijn vanwege zijn tomeloze inzet als bestuurslid en als één van de eerste wedstrijdroeiers benoemd tot erelid. Een jaar later studeerde hij af, waarna hij altijd gewerkt heeft als audioloog op het VU Medisch Centrum. Daarnaast is hij actief geweest als raadslid van Abcoude, en was hij fervent jeu de boule-speler in zijn latere jaren. Ondanks het feit dat hij afgelopen jaren weinig bij de vereniging betrokken is geweest, ging het thuis nog vaak over Okeanos.

De komende week zal een periode van verenigingsrouw in acht worden genomen. Tot en met maandag 10 december is de sociëteit gesloten, en is de vereniging niet bereikbaar per telefoon. Borrels en verenigingsactiviteiten zullen worden afgelast. Coxboxen en toeters staan tijdelijk in de werkplaats en kunnen op aanvraag bij de materiaalcommissaris daar opgehaald worden. Verder worden op de NKIR ter nagedachtenis aan Theo Kapteijn verschillende maatregelen getroffen. Hier ontvangen alle deelnemers een mail over.

Categorie: