In memoriam: Hans Asjes 1948-2015

23 maart 2015 - door Bestuur - 2 reacties

Hans Asjes (*17-11-1948  -  †22-3-2015)

Hans Asjes, Okeanos-coryfee en –bobo. De man met de baard, de man met de jas en de sjaal. Er bestaat geen Okeanied die hem niet kent. Asjes is overal bij geweest, heeft alles wel gedaan.

Hans Asjes is op zijn veertiende begonnen als jeugdroeier op een schoolroeivereniging in Den Haag. Hij werd lid van Okeanos in herfst 1971 en heeft één jaar lang aan wedstrijdroeien gedaan. In dit jaar heeft hij drie blikken behaald voor de vereniging. Echter ging roeien niet langer meer door rugklachten en daarom is hij gaan coachen. Hij heeft tot de jaren tachtig allerlei eerstejaarsachten gecoacht, met name zware ploegen.

Hans Asjes zat in het betuur van Okeanos van 1972 tot 1976, waar hij eerst tweemaal de functie vice-praeses heeft vervuld en daaropvolgend wedstrijdcommissaris en praeses. Hans Asjes ziet Okeanos als opleidingsinstituut met roeien als excuus. Hij was één van de eerste leden van de Commissie van Advies. Daarnaast was Asjes bestuurslid bij de NSRF en wedstrijdleider met onder zijn hoede de verenigingsbaancommissaris bij de NSRF Slotwedstrijden, wedstrijdleider van het Nederlands Kampioenschap Roeien, baancommissaris bij de Koninklijke Holland Beker wedstrijdcommissie en baanbaas bij de wedstrijdcommissie van de ARB. Hij zat in de Bosbaan Advies Commissie, was Erepenninghouder Goud bij de KNRB, erebestuurslid van de NSRF en hij was kamprechter en erelid bij de FISA. Sinds 1981 was Hans Asjes erelid van Okeanos. 'Daar ben ik het meest trots op', zoals hij zelf zei.

Hans Asjes heeft veertien jaar ingeschreven gestaan als student. Hans begon aan de Vrije Universiteit (VU) in 1971 met biologie, daarna kandidaats biochemie. In 1980 is hij naar Delft gegaan om bedrijfskunde te volgen. De bedrijfskundige theorieën die Asjes in Delft voor zijn kiezen kreeg testte hij uit op de vereniging en haar bestuursleden. In de bar wilde hij bestuursleden kweken. Hij wilde de kwaliteit van de commissies beter krijgen en zijn ideeën vanuit de bedrijfskunde in de vereniging toepassen. In 1985 studeerde hij af. Hans Asjes werkte vier dagen in de week parttime bij het Sportcentrum van de VU en dat was een hele bewuste keuze. Dat gaf hem veel vrijheid en ruimte om betrokken te blijven in de roeiwereld. Omdat hij in veel commissies buiten Okeanos zat, hoorde hij zaken uit de roeiwereld eerder. Netwerken, goed opletten, sturen, praten, dat heeft hij altijd gedaan.

De drank, het StuurPikkenGeil (SPG) van Hans Asjes, heeft bij Okeanos veel teweeggebracht. Speciaal voor de Varsity Cruise van Utrecht naar Amsterdam gebrouwen volgens een beroemd maar nog immer mysterieus recept, wat tot op heden nog altijd op de Varsity gedronken wordt.

Hans Asjes was overal; met gewenste en ongewenste adviezen, met vooruitziende blik, met een luisterend oor en een waardevolle stem op de juiste momenten. De KNRB, NSRF, FISA, SVU: Hans Asjes kenden ze overal. Met het overlijden van Hans Asjes verliest de R.S.V.U. ‘Okeanos’ een waardevol en bijzonder erelid. 

Categorie: