Managen of verenigen

7 november 2011 - door leendert.u - 0 reacties

Verslag van de Okeanos Academy masterclass met Daan Buijs

Ruim twintig Okeaniden hadden zich afgelopen woensdag verzameld voor de eerste masterclass van het nieuwe verenigingsjaar. Omdat Henk-Jan Zwolle op het laatste moment verhinderd was, ging deze masterclass niet over 'daadkracht en het optimaal benutten van je tijd', maar werd het thema 'managen of verenigen', onder leiding van Daan Buijs.

Daan is bij veel Okeaniden bekend van de trainingen die hij verzorgt in het kader van de sponsorrelatie tussen Okeanos en zijn bedrijf Kernvraag, dat onderdeel is van de Okeanos Business Partners. Deze keer was het geen training, maar een masterclass met als thema ‘Managen of verenigen’.

Bij dit thema staat de vereniging centraal, het is ontstaan uit de zorg van Daan over het feit dat het bestuur van Okeanos vaak meer managet dan verenigt. Met andere woorden, het bestuur is teveel aan het uitvoeren en komt daardoor niet aan goed besturen toe. Er werd uitgebreid gediscussieerd over dit onderwerp door de groep, die bestond uit een gemêleerde verzameling leden met elk hun eigen visie hierop. Het belang van betrokkenheid van de leden bij wat de vereniging is en initiatieven die ‘van onderuit’ de vereniging in komen werd besproken. Brainstorm werkgroep 'Boost' hield zich de afgelopen tijd ook bezig met dit thema, en presenteerde haar plannen zondag tijdens de Dies ALV.

In het begin van de avond lag de focus voornamelijk op commissies. Er was veel enthousiasme over het idee om leden te laten solliciteren op commissiefuncties in plaats van gevraagd te worden, zodat intrinsiek gemotiveerde leden in de commissie van hun voorkeur terecht kunnen komen. Ook kwam de behoefte aan meer transparantie over het beleid en de inrichting van de organisatie aan bod. Veel leden weten nu bijvoorbeeld niet wie welke commissie voorzit. Ook de ruimte voor (commissie)leden om zelf doelen te stellen is uitgebreid besproken.

De vereniging bestaat natuurlijk uit meer dan alleen comissies. We hebben ideeën uitgewisseld over hoe we de betrokkenheid en bereidheid van alle leden om een bijdrage te leveren aan de vereniging kunnen vergroten. Zo werd er bijvoorbeeld geopperd om leden zelf aan te laten geven voor welk soort ‘klusjes’ zij gevraagd willen worden. Er was ook een idee over hoe dit door het bestuur aangemoedigd kan worden, maar wat dat is ga ik hier nog niet verklappen…

Aan het eind van de avond werd er enthousiast nagepraat door de aanwezigen van de masterclass. Met name de interactieve manier waarop Daan het onderwerp behandelde zorgde voor een levendige avond. Ik daag alle leden uit om zelf eens na te denken hoe Okeanos kan groeien ‘voor leden, door leden’ en dit met je ploeg-, jaarclub-, commissie- en dispuutsgenoten te bediscussiëren!

Namens de Okeanos Academy,
Sanne Rombouts