Koninklijke Holland Beker

22 juni 2017 - door merelK - 0 reacties

Nabeschouwing

Afgelopen weekend was het tijd voor een internationale wedstrijd op de Bosbaan, namelijk de Koninklijke Holland Beker. Het hele terrein was volgebouwd met tenten en overal liepen internationale toppers rond. Ook vanuit ons deden er veel roeiers mee. Lees hier de nabeschouwing van het weekend.

In het weekend zijn er 4 mooie overwinningen gehaald. Ae-Ri Noort lag met een ‘vernieuwde’ Holland Dames acht beide dagen aan de start en wist op beide dagen als eerst over de finish te komen. Een goede voorbereiding voor volgende week wanneer deze acht naar de Henley gaat. In dit veld lag ook de acht van SilVia, op zaterdag wisten zij 1000m voor de KNRB acht te blijven maar uiteindelijk eindigde ze met 7 seconden achter de KNRB. Op zondag deed ook de onder de 23 acht van de KNRB mee en waren het beide KNRB-boten die toch nog wel voor SilVia wisten te eindigen. Al met al geen slechte prestaties van de dames in dit veld.

Soms moet je een beetje geluk hebben om te winnen maar dan moet je het nog wel doen. MGL kwam afgelopen weekend in zo’n situatie terecht. Ze hadden op zondag maar één tegenstander, Vidar. Vidar nam direct de leiding en op 1500m lagen ze dan ook al acht seconden voor maar als je wil winnen moet je ook de laatste 500m voor blijven liggen en daar ging het nou net fout. Vidar snoekte en onze mannen maakte slim gebruik van de situatie en wisten de race te winnen. Dat noemen we nou pieken op het juiste moment.

Onze eerstejaarsdames hadden maar één taak, een mentale voorsprong pakken voor de spannendste wedstrijd van het jaar over een week. Maar tegelijkertijd ook genieten van een hele mooie wedstrijd. Op de 1000m hadden ze een halve bootlengte achterstand op de grootste concurrent, Laga. Veerle wist precies op het goede moment in te grijpen en de beslissende push in te zetten, onze damesch gingen ervoor bij en bouwde de voorsprong uit. Met een bootlengte licht wonnen ze de Holland Beker. Een goed gevoel voor volgende week waar het echt spannend gaat worden!

Natuurlijk waren er behalve overwinningen ook andere goede prestaties. Zo startte Bastiaan de wedstrijd waar het allemaal om draait bij de Holland Beker, de mannen skiff. Vorig jaar nog wist hij als enige Nederlander de finale te halen en ook dit jaar heeft hij goede zaken gedaan. Hij behaalde prima een plekje in de halve finale maar daar was de tegenstand wel heel erg sterk. Hij moest het opnemen tegen zowel Synek als Damir Martin en ondanks zijn strijd was het niet voldoende voor een plekje in de A-finale. Maar bovenal was de B-finale al een hele knappe prestatie!

Ook Rianne kwam van start in het hoofdnummer maar dan natuurlijk bij de dames. In de voorwedstrijd wist ze zich direct te plaatsen voor de halve finale waardoor ze geen herkansing hoefde te varen. In de halve finale roeide ze een hele knappe race maar kwam net tekort voor een plekje in de A-finale. In de B-finale liet ze zien dat ze echt wel heeft leren skiffen en dat zelfs wind mee haar niet meer van haar stuk kan brengen. Ze voer hier een super goede race en werd nipt derde achter Lotte Pronk.

Claartje had een druk weekend. Ze ging van start in de skiff, de dubbel twee en de dubbel vier. Het begon op zaterdag al met een knappe prestatie in de skiff door een plekje in de A-finale te halen. En ook op zondag in de dubbel twee samen met Mirte van Laga eindigde ze maar een paar tiende achter de World Cup roeisters in de lichte dubbel twee van Tsjechië. Een prima weekend voor Claartje dus.

Jocelyn heeft het hele weekend gecombineerd met Baukje Zaaijer van Gyas. Zowel op zaterdag als op zondag lag ze aan de start in de 2-. Beide dagen hebben de dames goed laten zien dat ze prima mee konden komen in dit veld en wisten helemaal niet ver van de bond te eindigen. Knappe prestatie voor de meiden die helemaal niet vaak samen in een boot zitten.

Boris kwam dit weekend voor het eerst in actie in de skiff en dat dan meteen op een internationaal toernooi. Helaas was de tegenstand dit weekend nog iets te sterk maar volgend weekend zal hij tegen de andere beginners liggen en wie weet kan hij dan wat moois laten zien.

Eerstejaars Zwaar en Eerstejaars Licht mochten het in de voorwedstrijd tegen elkaar opnemen. Ze lagen boord aan boord aan de start maar Zwaar wist toch al snel de voorsprong te nemen en behaalde daarmee een plekje in de finale later die dag. Een goede oefening voor beide ploegen en een mentaal tikje van Eerstejaars Zwaar voor komend weekend naar Eerstejaars Zwaar van Skøll door een snellere tijd neer te zetten.

De Koninklijke Holland Beker, voorbeschouwing van uw gastredacteur:

-          BLM1x: Uit de twee-zonder, en in de skiff. Na een teleurstellend aantal wedstrijden in de twee-zonder heeft coach Jonkman besloten Boris en zijn partner van Skoll om te dopen tot scullers. Boris heeft nog niet eerder een wedstrijd in de skiff gestart, dus het is afwachten om te zien of hij überhaupt kan meekomen met de forse competitie op de Holland Beker. Na een blik op de inschrijvingen valt het op dat Okeanied Ruben Houkes ook aan de start ligt (uitkomend voor de Amstel) na lange tijd geteisterd te zijn door blessureleed. Tegenstand in dit veld zal voornamelijk komen van de twee ervaren skiffeurs van Triton, evenals drie internationale lichte mannen die hier hun vorm willen laten zien.

-          LW1x/LW2x/W4x: Claartje heeft een druk weekend voor de boeg, met drie verschillende velden waarin zij zal strijden. Op zaterdag zal het een zware opgave worden om een finaleplek te behalen, met een sterk veld aangevuld met vijf internationale roeisters. Op zondag in de dubbeltwee is er directe finale, en hier is de tegenstand minstens zo sterk dan wel niet sterker. Claartje zal hier voor het eerst starten met Mirte Kraaijkamp (Laga), die met al vele jaren ervaren in de benen wellicht kan zorgen voor een verrassing. De dubbeltwee van Tsjechië zal vermoedelijk wel te snel zijn, maar de andere ploegen zouden ze zomaar kunnen verslaan in deze thuiswedstrijd. In de dubbelvier zijn slechts drie inschrijvingen, en daarnaast is dit het zware veld. Met de nationale dubbelvier, die al goede resultaten liet zien op het EK en de eerste World Cup, lijkt een eerste plek te hoog gegrepen. Een strijd om een tweede plek zou een prima resultaat zijn, zeker aangezien Claartje nog niet eerder geracet heeft in deze samenstelling.

-          W2- (za/zo): Na een redelijk resultaat op de ARB, gaat Jocelyn door in combinatie met Baukje van Gyas, op zowel zaterdag als zondag in het twee-zonder veld. Op beide dagen zullen ze het opnemen tegen de dames van het ANRT. Op zondag komt daar ook nog eens de twee-zonder van Tsjechië bij, evenals een uitzending vanuit Boston College (wellicht kan Pedram ons nog van wat inside knowledge voorzien). Op beide dagen zal het bijzonder lastig worden om het blik binnen te slepen; een top-3 klassering zou al fantastisch zijn om een mentale overwinning te behalen over ten minste 1 ploeg van het ANRT.

-          LM4-/LMDev4-: Vooralsnog weet de ploeg van MGL geen potten te breken, maar wellicht kan dit veranderen op de Holland Beker. De heer Wijgergangs heeft hier goede ervaring mee; vooralsnog is zijn snelste tijd in de vier-zonder neergezet alweer een nette drie jaar geleden in de toenmalige MGL. In het veld van zaterdag (LM4-) is het dan ook niet zozeer de vraag of de heren zullen winnen, maar meer of zij zichzelf kunnen revancheren van het seizoen tot nu toe en kunnen laten zien dat ze écht hard kunnen varen. Vooral de Duitse tegenstand met o.a. olympiër Jonathan Koch zal vermoedelijk nog een maatje te groot zijn voor onze Okeanieden. Op zondag staan er slechts twee ploegen ingeschreven, inclusief de MGL. Met dit in het achterhoofd kunnen wij de volgende voorspelling doen: 50% kans dat zij winnen, en 50% kans dat zij verliezen.

-          W8+: Op zowel zaterdag als zondag gaat Ae-Ri de strijd aan met nationale en internationale ploegen met de Dames Holland 8. Boston College zal er naast liggen, met vermoedelijk de V1 en V2 van het afgelopen seizoen (Varsity 1 en Varsity 2). Aangezien beide boten van Boston College niet heel bijzonder hebben gepresteerd afgelopen jaar, is de verwachting dat Ae-Ri er niet te veel moeite mee zal hebben. Op zaterdag én op zondag liggen ook de dames van SilVia er naast, die op de ARB met een tijd van 6:12 wisten te imponeren. Of dat genoeg zal zijn om de dames van Ae-Ri echt zenuwachtig te maken valt nog te bezien… 

-          LWFm4*: Hoewel de lichte damesch wisselende resultaten hebben laten zien over het seizoen, hebben zij toch genoeg punten weten te bemachtigen om de Holland Beker te mogen starten. Hier zijn de damesch in principe underdog, omdat de rest hoger in het klassement staat. Desalniettemin zijn de verschillen bijzonder klein tijdens de 2K wedstrijden, en zouden ze zomaar als verrassing naar voren kunnen schuiven op deze thuiswedstrijd; de andere Amsterdamse verenigingen zijn er niet in geslaagd tot de top-6 door te dringen en het is dan ook aan Okeanos om de eer hoog te houden, en het blik op de Bosbaan te houden.

-          MI8+: De Holland Beker heeft een nieuw veld, en wel ‘Men’s Invitation Eight’. Dit doet de indruk wekken dat het gaat om een aantal ploegen die specifiek zijn uitgenodigd om mee te doen. Dit is echter niet juist, want iedereen die maar wilt mag zich hier inschrijven. Voor EJL en EJZ desondanks een mooie kans om alsnog de Holland Beker te kunnen starten, omdat zij in hun eigen eerstejaars velden niet mee mogen doen. De concurrentie zal echter nog zwaarder zijn dan normaal het geval, waardoor überhaupt de finale halen al een fantastische prestatie zou zijn.

-          W1x: De strijd om de Ladies Trophy zal gaan tussen 13 dames, waaronder de ervaren Inge Janssen, het sterke talent Karolien Florijn, en niet te vergeten de kersvers Nederlands kampioenen bij de junioren Isabel van Opzeeland. Aan Rianne dan ook de lastige opgave om deze dames te gaan verslaan. Rianne heeft op de WAB in ieder geval al laten zien dat zij kan winnen in de skiff, en nu mag ze dit gaan bewijzen op niveau hoger. De internationale inschrijvingen zijn daarnaast ook niet mis, met onder andere Mary Jones uitkomend voor Cambridge Boat Club die in 2015 al de Pan American Games wist te winnen in de lichtgewicht skiff.

-          M1x: In strijd om de Holland Beker zien we drie bekenden terug; Bastiaan, Jurgen, en Christiaan (uitkomend voor de Amstel). Eerstgenoemde wist al eerder de finale van de Holland Beker te bereiken, en zal er alles aan doen om ook dit jaar zo ver te komen. De daadwerkelijke strijd om de Holland Beker zullen zij allen echter naar alle waarschijnlijkheid niet voeren, met zilver medaillist in Rio (Damir Martin) en ervaren rot Ondrej Synek tussen de inschrijvingen. Tussen deze twee zal hopelijk een spannende strijd worden gevoerd, waarbij wellicht Broenink nog aansluiting zou kunnen vinden na zijn enigszins teleurstellende optredens afgelopen World Cups.

-          M8+: Mechiel en Roel starten in de Holland Acht, en zal het moeten opnemen tegen de U23 acht, de junioren acht, en een handvol verenigingsboten. In laatst genoemde categorie staan er twee buitenlandse boten ingeschreven; 1 acht van Sydney Rowing Club die bestaat uit twee viertjes die na de Holland Beker door gaan naar Henley, en de andere acht is de V1 van UC Berkeley die in de VS al heeft bewezen heel hard te kunnen gaan. Normaal gesproken moeten Mechiel en Roel dit zeker kunnen winnen, maar echt makkelijk zal het zeker niet worden.

-          WFm8+: De strijd om het eerstejaars klassement is bijzonder spannend bij de Damesch. De Holland Beker zal dan ook vooral een mentale strijd worden om een eerste voorsprong te nemen op de laatste strijd op de NSRF. De eerstejaars damesch hebben al bewezen dat ze hard kunnen varen, maar lijken de laatste paar weken de aansluiting iets te zijn verloren ten opzichte van zowel Laga als Nereus. Als er een moment is om aan te komen moedigen komend weekend dan is het wel tijdens de strijd tussen de eerstejaars damesploegen; komt tot zien!

Categorie: