Hollandia/NK klein: Okeanos Nederlands Kampioen SA1x en LSA2-

4 mei 2009 - door maartenakker - 33 reacties

Afgelopen weekend werd de Hollandia/NK kleine nummers verroeid op onze eigen Bosbaan. De wedstrijd bracht twee nationale titels, 9 blikken en de vereniginsprijs voor ‘best presterende vereniging’.

Nederlands Kampioenschap Kleine nummers
Op het NK kleine nummers werd in de ‘kleine boottypen’ (max. twee riemen & twee roeiers, dus 1x en 2-) gestreden om de nationale titels.

Zaterdag begon voor Okeanos het NK met de voorwedstrijd van de LSA2-. Namens Okeanos startten hier Mark Rottier en Peter Kromdijk. Met een duidelijke voorsprong op de 1500 meter besloten ze de rust te bewaren, uiteindelijk werd met een tweede plaats de finale vastgesteld. Ook de andere tweetjes van het Okeanos Talent Center behaalden de finale, waarmee deze middag van de zes ploegen, drie Talent Center ploegen aan de start zouden liggen.
Kort hierna ging het zware tweezonder veld van start. De twee tweetjes van Okeanos: Thijs en Teun en Mechiel en Boris, lagen in twee verschillende voorwedstrijden. Thijs en Teun deden tekort in de voorwedstrijd en werden verwezen naar de B-finale. Mechiel en Boris voeren naar een tweede tijd achter Skadi en plaatsten zich met ogenschijnlijk gemak voor de finale.

De finales werden verroeid in een heerlijk zonnetje. Allereerst roeiden Mark en Peter hun finale. Vrij snel uit de start namen ze de leiding en gaven deze niet meer weg. Op de streep werd de tijd van 6.52.35 bekend gemaakt: Nederlands Kampioen!
De andere tweetjes van het Talent Center werden vierde (Steven van Dooren en Stephan van Gorp) en zesde (Abel Gobel en Ivan Vukcevic).

Kort daarna was het de beurt aan de zware heren. Allereerst roeiden Thijs en Teun naar een vierde plaats in de B-finale. Boris en Mechiel voeren vervolgens een spannende race in de A-finale. Skadi met Olympiers Steenman en Kuiper aan boord waren buiten bereik, maar in een overweldigende eindsprint haalden ze bijna de nummer twee, de Muda’s in. Uiteindelijk was er voor deze jonge mannen een derde plaats op het Nederlands Kampioenschap.

Op de zondag was het de beurt aan de skiffeurs. Roel Braas was de afgetekende favoriet voor de zege bij de zware heren. De voorwedstrijd won hij dan ook met meerdere lengtes, in een ogenschijnlijke ED haal. Een glimlach naar de kant in de laatste 500 meter verraadde dat er in de middag heel wat meer mogelijk zou zijn. Die middag was de concurrentie dan ook sterker. Onder andere Rogier Blink uit de Holland acht lag naast hem. Roel liet zich echter niet verassen en voer na een rustige start soeverein naar de overwinning: Nederlands Kampioen!
Annelies kon helaas geen aanval doen op de titel bij de lichte dames skiff wegens een recent opgelopen blessure.

Allemaal gefeliciteerd met de titels en prestaties!

Ook de andere wedstrijdploegen verschenen aan de start, en niet onverdienstelijk.
Mechiel en Boris veegden, na hun derde plaats op het NK een dag eerder, het SA4- veld aan. In een combi met Triton en Aegir voeren ze soeverein naar het blik, onder meer voor Skadi. Later op de dag in de SA8+ voeren ze naar een tweede plaats, achter de Skadi-Gyas combi, met een groot aantal Olympiërs. Thijs, Frederik, Teun, Roel en Ae-Ri moesten wegens materiaalpech de race met zeven man starten. De kansen op blik waren dus al vergooid, maar met een opening in 1.29 en een eindtijd van 6.32 wel een 7+ record.

De development Group zwaar, met Daarin Frederik, Matthijs, Jan Erik en Ramon (Boreas), voer zaterdag naar blik in het Development 4- veld. Zondag bereikten ze de finale in het SA4- veld, maar waren daar nog niet opgewassen tegen de sterke tegenstand en werden vijfde.

Eerstejaars Licht voer zaterdag naar het blik in het Lichte eerstejaarsveld in een nieuw lichte eerstejaarsrecord: 6.04.30. Ze stijgen hiermee naar de eerste plaats in het eerstejaarsklassement. Zondag startten zij SA8+, waar ze, na 500 meter meegegaan te zijn met de ouderejaars topploegen, keurig naar de derde plek voeren.

In datzelfde veld was er blik voor de lichte Talent Center acht, met daarin Mark, Peter en Michiel. Ze voeren in een gedegen race los van de concurrentie uit het hoge noorden, en trokken daar hun tweede blik van het weekend, na de NK titel een dag eerder. Eerder op dag werd er gestart in de LSA4-. In de finale konden de mannen niet mee met de lichte WK selectie en werden tweede.

Eerstejaars Dames voeren zaterdag naar een teleurstellende derde plek in het eerstejaarsveld. Hiermee zakten ze naar de tweede plaats in het eerstejaarsklassement. Zondag aasden de dames op revanche, op de 500 meter trokken ze zich los van het veld en voeren daarna overtuigend naar hun beginnelingenblik in de DB8+.

Tweedejaarslicht had hun zinnen gezet op twee blikken. Zaterdag werd hierin de eerste stap genomen door overtuigend de finale te winnen. Suzanne belandde na het behalen van haar eerste stuurblik dan ook in het water. Zondag konden ze hun kunstje helaas niet herhalen, en eindigden als tweede, achter Theta.

Lotte had zaterdag haar eerste wedstrijd in de skiff. In het lichte dames nieuwelingenveld voer ze een keurige voorwedstrijd, maar was het helaas niet genoeg voor de finale. Op zondag echter liet ze haar ware kracht zien en declasseerde ze de rest van het lichte dames beginnelingenveld: blik!
Remco startte dit weekend nieuwelingen en SA skiff. Bij de nieuwelingen skiff bereikte hij met een tweede plaats in de voorwedstrijd de finale. Hier wist hij echter niet mee te komen met de ‘nieuwelingen’ uit de holland acht en werd 5e. In SA1x (NK) strandde hij in de voorwedstrijd.

Eerstejaars zwaar had een ongelukkig weekend. Zaterdag werd in de voorwedstrijd moeizaam de finale bereikt, waarin de gehele top vier van het klassement lag. In deze voorwedstrijd ook Ae-Ri, die Theta stuurde, zij bereikten de finale niet. ’s Middags met een invaller eindigde EJZ als derde, achter de top twee van het klassement. Wegens het uitschakelen van Theta in de voorwedstrijd stegen ze wel weer naar de derde plaats in het klassement. Ae-Ri voer met Theta naar de eerste plaats in de B-finale. Zondag was de voorwedstrijd een spannende strijd tussen Okeanos en Laga, die op de streep een betere eindsprint bezat. In de finale leek de druk echter te hoog en eindigden de heren op de vierde plaats, nog geen twee seconden achter de nummer 1. Er is wel duidelijk een stap gemaakt richting de nummer twee van het klassement.

Helaas ook bij de ouderejaars dames was er geen succes. De development vier bereikte zaterdag de finale, waar ze niet verder kwamen dan een zesde plaats. Zondag was er direct finale maar wederom konden de dames niet mee, zoals ze twee weken geleden in Gent wel deden. Met een goede stuurinrichting kan er hopelijk een goede stap gemaakt worden richting de ZRB. Laura en Nienke startten dit weekend in de tweezonder. In het nieuwelingenveld konden ze niet meekomen. Met een betere start en hoger tempo voeren ze de dag erna beter. Nog niet voldoende voor blik, maar wel een leerzaam weekend in de aanloop naar de volgende wedstrijden.

Tot slot development Group licht, met daarin Krekker en drie Nereiden. Zaterdag werd met gemak de finale behaald, alwaar Triton een klasse beter was. Datzelfde Triton wist de dag erna ook ruimschoots te winnen. Twee keer tweede dit weekend met goede perspectieven voor blik op de ZRB.

Op de zondagmiddag werden tot slot nog eens de verenigingprijzen bekend gemaakt: Okeanos was de best presterende vereniging op de Hollandia/NK klein. Tevens wonnen we de “De Tromp” prijs voor het meest behaalde overwinningen in de gladde lichte herennummers.

foto's
Pieter Appelman
NLroei zaterdag
NLroei zondagMerijn Soeters