Hollandia/NK Klein

21 april 2017 - door merelK - 0 reacties

Nabeschouwing!
Het was weer een weekend vol met wedstrijden! We begonnen vrijdag met de time trials voor de NK velden. Zowel Claartje en Jocelyn eindigde net een plekje te laag om direct door te mogen waardoor ze, net zoals Rianne, de volgende dag een herkansing moesten varen. Voor de E2- ging de time trial alleen om de loting voor de volgende dag. En voor de LE2- alleen voor de loting op zondag.

Op zaterdag mocht Claartje beginnen, ze had wat moeite met inwegen maar wist zich daarna keurig voor de halve finale te plaatsen. Helaas was het in de middag niet goed genoeg voor een finale plek en daarom moest ze op zondag de B finale varen. Bij de E2- wisten Bastiaan, Roel en Mechiel zich te plaatsen voor de halve finale. Helaas kwamen Chris en Jurgen twee tiende te kort en werden daarom naar de C finale verwezen. In de middag moesten alle drie de Okeanos het tegen elkaar opnemen in de halve finale. Roel en Mechiel wisten zich te plaatsen in de finale maar Bastiaan haalde het niet en mocht zondag daarom in de B finale varen. Ook Jocelyn en Rianne wisten zich in de halve finales te plaatsen voor de A finale op zondag.

Daarna wat tijd voor de EJ klassementen. De dames hadden een zware voorwedstrijd geloot en vanwege de invaller, de blessure en Katie op het andere boord liep de boot niet zoals hij zou moeten lopen. Het lukte ze niet om bij de beste twee te eindigen waardoor ze in de middag in de B finale moesten starten. Na de race bleek de blessure van Renske te erg te zijn om de finale te kunnen varen en hebben ze deze niet gestart. De andere ploegen wisten allemaal net niet de A finale te halen maar kregen in de middag de kans om zich te laten zien in de B finale. De lichte dames gingen er met de winst in de B finale vandoor waardoor ze twee punten voor het klassement binnen sleepte en ook de lichte mannen sleepte een punt binnen. Al met al flinke stappen voor de eerstejaarsploegen. 

Voor de dev ploegen was het de eerste wedstrijd in het klassement. Helaas wist alleen 2020 de A finale te halen maar werden later door een teveel aantal aan blikken uitgesloten. MGD wist wel een puntje te pakken voor het klassement. 

Op zondag werden alle NK finales gevaren en de klasserende velden. 2020, EJLD en de MGLD wisten de A finales te halen. EJLD wist knap 3e te worden en 2020 ging er weer met de winst vandoor maar dit keer mochten ze hun blik ook houden! In de E2- was het een enorm spannende strijd en uiteindelijk wist Roel Braas samen met Ruben Knab met de titel Nederlands Kampioen er vandoor te gaan! Helaas eindigde Mechiel net naas het podium. Ook Rianne, Jocelyn en Boris haalde het podium niet. 

Al met al een wisselend weekend met mooie resultaten en flinke stappen gezet ten op zichte van de vorige wedstrijden. Op naar de volgende wedstrijd!

Voorbeschouwing
Komend weekend staat de Hollandia voor de deur. De eerste echte wedstrijd op onze eigen baan en meteen het NK voor kleine nummers. Er liggen maar liefst 20 Okeanos ploegen aan de start. Lees hieronder de voorbeschouwing!

We trappen de wedstrijd af op vrijdagavond met de time trials voor de NK nummers. In het LDE1x veld zal Claartje Ottens als eerst van alle Okeanos ploegen van start gaan. Een sterk veld met namen als Marieke Keijzer, Ilse Paulis, Amber Kraak, Mirjam Box is het aan Claartje om vrijdag bij de beste 6 te eindigen zodat ze zaterdag niet bij de herkansingen hoeft te verschijnen. In Gent heeft ze laten zien dat ze flinke stappen heeft gezet. Okeaniden voelen het, Claartje zit lekker in haar vel en het roeien gaat goed. Het zal niet makkelijk zijn om in dit veld bovenin mee te doen maar voor haar is het belangrijk om een goede race te halen en te laten zien wat ze in zich heeft.

De volgende ploegen die vrijdag aan de start verschijnen zijn Jocelyn in combinatie met Triton en Rianne in combinatie met Skøll. Daar waar Jocelyn al een lang voorseizoen met Willeke in de boot heeft gevaren (een blik op de Hel van het Noorden en in Gent heeft gewonnen) zit Rianne net pas in deze combinatie. Voor beide is dit een belangrijke wedstrijd om aan de bond te laten zien wat ze in huis hebben. Twee weken geleden hebben ze in Gent hun eerste 2km kunnen oefenen en we gaan dit weekend zien hoe het uitpakt tegen de rest van roiend Nederland. Ze zullen op de time trial achter elkaar aan starten. 

Daarna gaat het echte geweld van start. Met maar liefst vier Okeanos ploegen in het E2- veld aan de start hebben we dit veld goed opgevuld. Mechiel en Mitchel zullen als eerste in de time-trial van start gaan en hebben op de Hel van het Noorden en op de tweehead laten zien dat ze hard kunnen gaan in het nummer. We verwachten dan eigenlijk ook dat ze als winnaar worden uitgeroepen aan het eind van dit weekend. Maar ook de andere bondstweetjes zullen hun best gaan doen om als eerste over de streep te komen zondag. Het was nog de vraag of Bastiaan in dit nummer aan de start zou verschijnen omdat Vincent (van Nereus) ziekig was afgelopen week maar gelukkig is hij genoeg opgeknapt om aan de start te kunnen verschijnen. Ook Roel start in combinatie met Nereus namelijk met Ruben Knap. Voor de mannen is dit een spannende wedstrijd omdat binnenkort de ploegen bekend worden gemaakt voor de eerste World Cup en deze wedstrijd zal daar zeker voor mee tellen. De laatste Okeanos ploeg die in dit veld verschijnd zijn Chris en Jurgen. Ze zullen mee doen tussen alle grote mannen en zijn dan ook een ploeg waar niet echt naar gekeken wordt. Maar deze gasten zijn goed op elkaar ingespeeld na al een jaar samen geroeid te hebben dus wij gaan ervan uit dat ze heel wat ploegen zullen verrassen komend weekend. Op de Varsity was het allemaal nog net niet goed genoeg dus dat kan nu alleen maar beter gaan! Als laatst van de vrijdag zal Boris Wolbink van start gaan, hij roeit nog steeds in combinatie met Skøll. Het LE2- veld is een klein veld met maar vijf deelnemers. Boris heeft een goed voorseizoen gehad en ook hij reisde af naar Gent om daar een oefen 2k te doen. Helemaal klaar voor het seizoen gaat het vanaf nu echt beginnen! 

Op zaterdag is het tijd voor de klassementen. Zowel de eerstejaars als de middengroepen varen deze dag voor de punten.
Onze eerstejaars dames hebben goede dingen laten zien. Ze staan op dit moment boven aan in het klassement en hebben dit weekend weer de kans om 10 punten binnen te slepen. Ze roeien dit weekend met Merel van Loenen (ex-2020 roeierster) omdat Maaike vanwege studie er niet bij kan zijn dit weekend. Gelukkig heeft Merel genoeg ervaring en heeft ze afgelopen week kunnen meetrainen dus dit moet ze niet van de overwinning kunnen afhouden. De dames zullen alleen op zaterdag van start gaan omdat er op zondag niet genoeg inschrijvingen waren in het DE8+ veld. 

De eerstejaars lichte heren hebben het wat betreft blessures de laatste tijd zeker niet makkelijk gehad. De heer Smit heeft zijn Brazilian Jiu Jitsu carrière op een lager pitje moeten zetten en heeft zich de afgelopen weken weer gestort op het wedstrijdroeien om de lichte mannen zo toch de race te laten starten; hulde voor inzet. Met het behalen van twee klassementspunten op de Winterwedstrijden hebben zij laten zien dat zij zeker mee doen in het veld en ook alle kansen hebben om dit nogmaals te bewijzen. Het trainen gaat door en de heren blijven gedisciplineerd bezig. Zij kunnen roeien en zij willen winnen. Laat die energie zien mannen en strijd met zijn allen die Bosbaan over, dan hopen wij dat na de finish de blikken opgehaald mogen worden en alle geblesseerde ruggetjes nog gespaard zijn gebleven.

Het lichte dames veld ligt alle wedstrijden ontzettend dicht bij elkaar en onze eerstejaars lichte dames doen elke wedstrijd goed mee maar wisten tot nu toe niet in de top drie te vallen. Daar gaat dit weekend verandering in komen! De dames varen sinds twee weken in de nieuwste 4* van Okeanos, de Apotheose en hebben afgelopen weekend op de WAB flinke stappen gezet. Met snellere tijden dan ooit (met harde wind tegen) hebben ze ontzettend veel zin in dit weekend. Zowel op zaterdag als op zondag zullen zij van start gaan! 

In het zware veld was het Laga die er op de eerste drie wedstrijden vandoor ging maar op de Varsity was Nereus de snelste. Onze eerstejaars wisten niet de finale te halen maar zijn gedreven daar verandering in te brengen. Ze hebben afgelopen weekend een goed trainingsweekend gedraaid en daar flinke stappen gezet. Op zateradag zijn ze niet tegen Nereus en Laga geloot dus dit geeft toch dat extra zetje vertrouwen. Gaat het ze lukken om dit weekend A-finale te varen. Ook Zwaar zal op zaterdag en zondag aan de start verschijnen. 

MGL’17 heeft een aantal weken terug in het Oude Vier jasje mogen kruipen, maar zal nu weer wederkeren in de oude vertrouwde 4-. Met een TRAIKA op de woeste wateren van de WAB achter te rug, zullen zij nu eindelijk starten op het vertrouwde roeiwater. Het inwegen gaat al veel gemakkelijker en daarvoor respect voor de heer Wijgergangs, dat hij dit zo snel voor elkaar heeft gekregen. Op de Winterwedstrijden werden de heren 6e met een tijd van 19:16.9 in de 4+. De laatste prestaties in de 4- tijdens de Tromp en de Novembervieren waren goed! Het is dus een tijdje geleden dat de heren een wedstrijd startten in de 4- en de eerste keer in deze formatie, maar dit is dé gouden formule. Wij kijken met zijn allen uit naar wat jullie komend weekend gaan presteren; succes! 

Onze MGD hebben een lang voorseizoen gehad met weinig wedstrijden en lagen daarom zonder echte wedstrijdervaring twee weken geleden aan de start in Gent voor een 'oefenwedstrijdje'. Het was maar goed dat ze hier waren want zo konden de laatste puntjes op de i gezet worden. Een voetenbord dat nog niet helemaal vast zat, de opstelling die toch nog niet helemaal klopt, het raceplan dat nog niet helemaal goed gaat. Maar al deze lessen zorgen ervoor dat ze dit weekend voorbereid aan de start zullen liggen. Met nog een inspirerend verhaal van Helen Tanger hebben de dames er zin in! Ook zij zullen zaterag en zondag aan de start verschijnen. Op beide dagen zullen ze de strijd aan gaan met de dames van 2020 die dit weekend in twee 4- van start gaan. 

De middengroep lichte dames zullen ook voor het eerst hun tegenstanders in het dev veld tegen komen. Een veld dat de laatste jaren ontzettend gegroeid is en ze zullen dus ook met 18 (!) ploegen aan de start liggen. De dames hebben het hele voorseizoen in verschillende opstellingen gevaren maar het zijn Manon en Meaghan die het definitieve tweetje van Okeanos zijn geworden. Twee weken geleden in Gent hebben ze kunnen oefenen met de 2k en ook bij hun liep alles nog niet helemaal goed, maar daar hebben ze van geleerd en gaan dat dit weekend anders aanpakken (zorgen jullie dat de rigger goed vast zit?!). Op zateradg zullen ze het dev veld starten en op zondag varen ze mee met de zware dames. Johanna gaat dit weekend voor het eerst in de skiff van start, zij zal op zondag laten zien wat ze kan!

Alsof de combinaties dit jaar niet anders kunnen zijn start ook Jeffrey nog steeds in een combinatie ploeg met Skøll (misschien toch samenvoegen zoals het Varsity magazine opperde??). Jeffrey zal zaterdag in het dev veld starten en op zondag in zowel het G4- veld als in de E8+. In dit E8+ veld zal hij het ook op nemen tegen Bastiaan die hier in een combinatie ploeg start.

Voor de tijden van alle Okeanos ploegen: http://regatta.time-team.nl/hollandia/2017/draw/c69.php

Categorie: