Hollandia: goud, zilver, brons

25 april 2013 - door Suzanne - 0 reacties

Afgelopen weekend vond de Hollandia/NK Klein plaats op de Bosbaan. Een succesvol weekend voor Okeanos met een goud, zilver en brons op de NK en in totaal 6 blikken. Roel wist de Nederlandse titel in het SA1x veld te veroveren, Heleen behaalde zilver in de DSA2- en Mechiel brons in de SA2-. Een van onze nieuwste leden, Patrick de Kok wist het HTA1x veld te winnen. Peter Tjeerdsma blikte in het LO1x veld. Jan Erik pakte de winst in het N1x veld. Ramon & Geert blikten in het O2- veld. En tot slot pakten Roel en Mechiel ook nog een blik in de SA8+. Voor een uitgebreider verslag naast deze mooie hoogtepunten, zie hieronder.

De zaterdagochtend werd gestart met Merel l ‘Ami die samen met meiden van Skoll in de Ddev4- zit. Ze voeren een goede voorwedstrijd waar ze eerste werden en daarmee zeker waren van de A-finale.

Na de dames development vier zonder was het tijd voor de heren development 4-. Bastiaan, Willem, Gert-Jan en Martijn werden vijfde in de voorwedstrijd wat resulteerde in een plaats in de B-finale.

De zware vier zonder werd gevold door de zware vier met. John, Maarten, Jorrit en Patrick behaalde, gestuurd door Sanne, een mooie tweede plaats en plaatste zich daarmee in de A-finale.

Na alle zware roeiers was het tijd voor onze lichtere mannen en vrouwen. Als eerste mocht Peter Florijn in de LB1x. Hij werd zesde in de voorwedstrijd en had dus helaas geen finale.

Daarna waren Helga en Luca in het LDdev2x veld. Zij voeren een goede race en werden ruim eerste in de voorwedstrijd en behaalde daarmee dus een plekje in de A-finale.

Na de lichte dames was de laatste development ploeg van die ochtend aan de beurt, de LDev4-. Zij hadden helaas een minder goede race en werden vijfde in de voorwedstrijd, wat B-finale betekende.

Peter Tjeerdsma waagde zijn kansen in het LSA1x veld, dit veld bleek net iets te sterk en daar werd hij vijfde.

Vervolgens was het aan Roel om zijn krachten te laten zien in het SA1x veld, hij werd eerste in de voorwedstrijd en behaalde daarmee de halve finale. Ook Jan-Erik deed mee in dit veld, hij werd vijfde in de voorwedstrijd.

Heleen Boers startte samen met Alletta van Nereus in het DSA2- veld. Ook zij behaalde met een derde plaats de halve finale.

Na de dames was de SA2-. Mechiel en Boaz (van Nereus) en Geert en Ramon lagen in dezelfde voorwedstrijd. Mechiel en Boaz behaalde hier de eerste plaats en Geert en Ramon de derde, beiden waren ze daarmee door naar de halve finale.

Hierna was het de beurt aan onze Eerstejaars. Eerstejaars Licht mocht het spits afbijten als eerste eerstejaarsploeg. Zij voeren een zeer steady race maar kwamen helaas tekort om de A-finale te halen. Met de derde plaats behaalde zij wel de B-finale.

Onze Eerstejaarsdames wisten het vervolgens erg spannend te maken. Lange tijd lagen ze derde, maar gelukkig wisten zij bij de laatste 750 een knop om te zetten. Zij vonden hun mooie krachtige klappen weer terug en behaalde een tweede plaats en daarmee A-finale.

Voordat onze laatste eerstejaars ploeg aan de beurt was, was het eerst nog aan de N2-. Jorrit en Patrick en Bastiaan en Gert-Jan lagen beiden in dezelfde heat. Bastiaan en Gert-Jan zetten een goede race neer en ondanks dat zij onderweg nog werden gehinderd door eerstejaarsachten die onnozel in baan 7 stil lagen werden zij tweede in de voorwedstrijd en plaatsten ze zich voor de A-finale. Jorrit en Patrick hadden helaas een minder goede race en werden vijfde in de voorwedstrijd, dus helaas geen finale.

Toen was het tijd voor de laatste voorwedstrijd van die dag met onze Eerstejaars Zware mannen. Zij werden helaas laatste in de voorwedstrijd en hadden daarmee dus geen finale.

Ondertussen was de wind aardig aangetrokken en was er sprake van behoorlijke voor en nadeel-banen. Hierop heeft de organisatie besloten om alle NK-halve finales voor die dag te schrappen en daarnaast ook de banen om te wisselen. Dit betekende dus baan 0 t/m 5 voor de wedstrijden en 6 en 7 voor het oproeien. Helaas was het die middag niet meer zo spannend als daarvoor. Door de wind kwamen veel heats als een schuine lijn binnen. De schuine tegenwind betekende ook keihard werken.

De eerste finale die door Okeanos werd gevaren was die van Merel l’Ami in combinatie met Skoll. Zij werden vierde in de finale en hebben hiermee gelijk punten gepakt voor het Development klassement. Met 5 punten staan ze ook hier op de vierde plaats.

Na de dames development 4- kwam de zware heren development 4- die in de B-finale de strijd aan ging om de resterende punten. Onze mannen werden tweede in de B-finale en pakten daarmee een klassementspuntje. Ze staan nu op de achtste plaats in het klassement.

Na deze zware 4- was het aan de zware 4+ om zich te bewijzen in de A-finale. Hier behaalde zij de vierde plaats.

Daarna was het weer de beurt aan een development ploeg. Geen 4- dit maal maar onze lichte dames dubbel twee. Helga en Luca behaalden de derde plaats in de A-finale. En daarmee, met 6 punten, ook derde plaats in het klassement.

Na de lichte development dames kwamen de lichte development mannen. Zij hadden helaas geen goede dag en werden vierde in de B-finale. Hierdoor hebben zij nog geen punten in het klassement, maar gelukkig volgen er nog een aantal wedstrijden om dit goed te maken.

Na alle developmentsklassement ploegen kwam de LO1x. Na het LSA1x veld die ochtend startte Peter ook het LO1x veld. De race was ontzettend spannend en ging lang gelijk op. Op een gegeven moment kwam Peter zelfs een stukje achter te liggen. Maar dit liet hij zich niet gebeuren, hij herpakte zijn haal en besloot om er keihard langs te varen. Hiermee won hij de finale, een mooi blik voor Peter!

Hierna volgden er weer klassementsploegen, dit keer niet development maar eerstejaars. Eerstejaarslicht ging de strijd om de punten aan in de B-finale. Zij werden hier tweede en pakte daarmee hun eerste klassementspunt van het seizoen. Dit brengt hen op de tiende positie in het klassement, op naar meer punten!

Eerstejaarsdames had gerommel voor de start omdat ze ineens van baan moesten wisselen. De organisatie had besloten om tot plaatsen over te gaan wegens de problemen met de harde wind en de ontstane voor/nadeel-banen. De dames werden vierde in de finale. Hierdoor pakten ze vijf punten, genoeg om hun derde positie in het klassement te behouden.

Hierna kwamen er een aantal tweetjes, geen gemakkelijk nummer aangezien de wind steeds onstuimiger werd. Yorick en Vincent stonden hun mannetje in het LN2- veld en behaalde daar de derde plaats. Bastiaan en Gert-Jan moesten genoegen nemen met een vijfde plaats in het N2- veld.

Na deze onstuimige middag was het vooral hopen dat de wind zou gaan liggen en de volgende dag niet opnieuw zo aanwakkeren. Gelukkig gebeurde dat ook.

Als eerste stond zondagochtend de halve finales van alle NK nummers op het programma die de dag ervoor waren afgelast. Roel had als eerste halve finale. Hij werd daar tweede en plaatste zich daarmee voor de finale later die dag.

Daarna hadden Geert en Ramon halve finale. Helaas konden ze niet bij de eerste twee ploegen blijven en besloten daarop, met nog races voor de O2- in het vooruitzicht, de race rustig uit te varen.

Mechiel en Boaz zaten in de heat erna ingedeeld. Zij werden eerste in de halve finale en plaatsten zich daarmee voor de finale die middag.

Na de halve finales voor de NK’s ging het gewone programma weer verder en was het tijd voor de skiffeurs. Jan-Erik werd tweede in de N1x en plaatste zich daarmee voor de A-finale.

Peter Tjeerdsma deed precies hetzelfde, maar dan in de LN1x. Ook hij werd tweede en behaalde daarmee een plaats in de A-finale.

Vervolgens kwamen de lichte tweetjes. Eerste Helga en Luca in de LDN2x, hier werden zij eerste in de voorwedstrijd en behaalde daarmee dus de A-finale.

Vervolgens kwamen JP & Peter Florijn in de LO2-, zij werden tweede in hun heat en behaalde daarmee A-finale.

In de heat daarna ook in het LO2- veld zaten Josse en Luuk, ook zij werden tweede en behaalde daarmee de A-finale.

Vervolgens was het weer tijd voor de eerstejaars, dit maal in de beginnelingen velden. Dus geen klassementspunten en alleen winnen telt, waardoor er maar een finale is. De dames werden tweede in de voorwedstrijd en plaatsten zich daarmee voor de finale. Onze Lichte mannen hadden een goede race maar eindigde helaas toch nog derde wat hen de finale kosten.

Tussen de eerstejaars ploegen kwam de O2- en de dames N4-.

Na de SA2- halve finale mochten Geert & Ramon zich nu laten zien in de voorwedstrijd van de O2-. Zij werden hier eerste en behaalde daarmee gelijk de finale.

Merel l’Ami in combinatie met Skoll werd ook eerste in de voorwedstrijd, maar dan van de DN4-. Ook zij waren dus zeker van de finale.

Daarna werd verder gegaan met de beginnelingen acht. Onze zware mannen hadden een goede start en zette een keurige 750 meter neer. Helaas ging het daarna mis. Ze werden laatste en hadden dus geen finale.

Alle voorwedstrijden zaten er op en toen was het tijd voor de finales. De eerste finale met Okeanos er in was al gelijk een succes. Jan Erik wist het N1x veld te winnen! Een mooi blik, gefeliciteerd!

Daarna volgde de O4-. Zij voeren enkel finale. Na een mooie start lagen zij aan kop, helaas werd de race afgebroken omdat twee ploegen op elkaar invoeren. Na een nieuwe start leek het er echter op dat zij hun kruit hadden verschoten. Ze werden uiteindelijk vijfde.

Hierna was het aan Peter Tjeerdsma in de LN1x. Helaas lukte het hem niet om de winst van de dag ervoor te herhalen, hij werd derde.

Helga en Luca waren daarna in de finale van de LDN2x. Zij werden ook derde.

Vervolgens was het aan Josse, Peter, JP en Luuk in de O4-. Samen met Aegir, die net iets voor hen lag streden zij om de winst. Ze gooiden er nog een stevige uitsprint uit en wisten zo het verschil met Aegir terug te brengen naar een seconde. Helaas net een seconde teveel dus, ze eindigde als tweede.

Daarna was het tijd voor het hoogtepunt van het weekend: de NK-finales.

Roel Braas liet maar weer eens zien wie er het sterkste is en won de SA1x-finale en daarmee de Nederlandse titel in de skiff.

Heleen en Aletta (Nereus), maakte het ontzettend spannend in de DSA2-. Tot de 1250 meter wisten ze vooraan te varen. Uiteindelijke moesten ze daarna toch toegeven op hun concurrentes maar ze finishte op een mooie tweede plaats. Zilver voor Heleen dus en daarnaast een zeer goede race en prestatie!

Mechiel en Boaz (Nereus) voeren de finale in de SA2-. Na een ietwat moeilijke start voeren ze toch een prima race, zij behaalde de derde plaats. Brons voor Mechiel dus!

Hierna was het de beurt aan onze nieuwste leden. Sinds de lente-introductie heeft Okeanos er een aantal roeiers bij. Waaronder ook twee wedstrijdroeiers: Patrick de Kok en Laurens Rijpstra. Zij startten allebei in het HTA1x veld. Nog maar net lid, en Patrick wist al gelijk een blik binnen te halen voor Okeanos. Hij werd eerste, gefeliciteerd! Laurens behaalde in datzelfde veld de derde plaats.

Na alle NK-finales was het weer tijd voor de rest van de ‘gewone’ finales. Josse & Luuk lagen tegen Peter Florijn & JP in de LO2- finale. Peter & JP wisten hier de vierde plaats te behalen en Josse & Luuk werden zesde.

Hierna waren de ander lichte mannen aan de beurt in de LN4- Yorick, Vincent, Trond en Bram werden vijfde in de finale.

Onze eerstejaars damesacht ging de strijd aan om het beginnelingenblik. Helaas ging die niet zoals vooraf bedacht. Ze werden vierden, op de ZRB is het dus tijd voor revanche!

Heleen startte met een aantal bondsdames in het SA8+. Onze eigen stuurvrouw Ae-Ri stuurde deze acht. Helaas ging het ook hier niet zoals van te voren bedacht, zij werden tweede.

De O2- met Geert & Ramon zorgde gelukkig weer voor een succes! Zij wisten het O2- veld te winnen, gefeliciteerd mannen!

Hierna kwam de finale van de DN4-, hier werd Merel met haar teamgenoten van Skoll vierde.

Tot slot was het tijd voor de SA8+. Okeanos was in twee boten vertegenwoordigd. Mechiel en Roel hadden plaatsgenomen in acht met bondsmannen. Onze middengroep had ook besloten om zich hier aan de start te wagen. De vier met en vier zonder combineerden, uiteraard met Sanne als stuurvrouw, tot een acht. Helaas konden zij het veld niet bijbenen. Maar Roel en Mechiel behaalden de eerste plaats, nogmaals blik naast hun goud en zilver! Super goed gedaan mannen!

Een mooi weekend dus, met een duidelijke vertegenwoordiging op het NK en met blikken in de andere velden!

Categorie: