Henley Royal Regatta 2014

8 juli 2014 - door WimJanD - 0 reacties

Naast de NSRF slotwedstrijden was er natuurlijk ook dit jaar weer Henley, en niet zomaar een versie, maar de 175e maar liefst. 175 jaar roeisport, 175x een uniek evenement, een wedstrijd die tot halverwege de 20e eeuw nog het officieuze wereldkampioenschap roeien was. Oftewel er zit ongelofelijk veel historie rondom Henley, maar voor iedereen die daar geïnteresseerd in is kan langskomen in de bestuurskamer om het boek 175 jaar Henley te lezen.

Dit jaar in 2014 ging het maar om één Okeanos roeier, het was de beurt aan de “Kolos van Okeanos”, “De Beer uit Breedzand" om deel te nemen aan de Diamond Sculls op Henley. Waar veel velden woensdag al begonnen werd Roel Braas pas donderdag aan de start verwacht. Henley werkt volgens een knock-out principe, 1 tegen 1, zodra je een duidelijke voorsprong hebt ga je omlaag in tempo om je tegenstander niet te vernederen. Roeien is in Engeland en zeker tijdens Henley namelijk een echte gentleman sport.

Op donderdag, in de eerste ronde was het de beurt aan M.R. Mitchell om het op te nemen tegen Braas. Mitchell wist dat hij ondanks het moeilijke water op de Thames maar één kans had en dat was heel hard starten. Na een vlammende start wist Roel Mitchell alweer in te halen vlak na het eerste meetpunt. Toen hij er eenmaal voorbij was kon Roel beginnen met “uitroeien” en kreeg dan ook over de finish het verdict “Easily” gezien de afstand.

In de tweede ronde mocht J.T. Linke uit Australië het opnemen tegen Braas. Ook hij koos voor een harde start maar liet zich al voorbij varen voor het eerste meetpunt. Ook hier kon Braas nadat hij er voorbij was zijn snelheid omlaag schroeven en zich opmaken voor de volgende ronde.

Zaterdag was het de beurt aan een ware kampioen, in 2003 won deze nog de Diamond Sculls en in Londen op de Olympische Spelen in 2012 wist hij een bronzen medaille binnen te slepen. Alan Campbell, de skiffeur van de Engelse roeibond was de volgende tegenstander van Roel en was de favoriet voor de overwinning in de halve finale. Campbell staat bekend om zijn goede start, op elke wedstrijd legt hij zijn boot vaak in de eerste 500m vooraan. Ook hier op Henley was dat natuurlijk de tactiek. Maar zoals Roel na zijn race zelf de wedstrijd evalueerde was er niet heel veel aan de hand. Braas kon Campbell nog prima horen en na een goede druksprint rond het eerste meetpunt wist hij definitief aansluiting te vinden bij Campbell. Aangezien de druksprint zo goed bij Roel ging besloot hij om er nog maar meteen er één overheen te doen, tempo naar de 35 en voor hij het wist lag hij een bootlengte voor. Hierdoor was Campbell dermate gebroken dat Roel ook deze race redelijk gemakkelijk won, met een keurige 3 lengtes verschil kwam Roel tot verbazing van het Engelse publiek over de finish.

In de finale was het de beurt aan de Olympisch, Wereldkampioen en viervoudig winnaar van de Diamond Sculls Mahé Drysdale. Dat hij de finale zou starten was vanaf het begin al duidelijk dus Roel kon zich er direct na zijn overwinning op zaterdag in de halve finale op voorbereiden. Roel wist dat het nu zijn beurt was om z’n gelouterde tegenstander te verrassen. Roel en Mahé, mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen, kennen elkaar al langer uit het internationale circuit. Zo wist Roel bijvoorbeeld nog van Mahé te winnen op de Holland Beker vorig jaar, nadat Mahé de eerste 1500m op Roel had voorgelegen. Echter nu Mahé zich aan het opmaken is voor het WK op de Bosbaan dit jaar is hij topfit en daarmee een geduchte concurrent, dus het was de beurt aan Roel. Nu had Roel maar één kans en dat was keihard starten. Direct uit de start, tot verbazing van Mahé wist Roel zijn skiff voor die van Mahé te leggen en hij trok hem keihard door. Deze opgebouwde voorsprong wist Roel lang te behouden, echter na het 2e meetpunt wist de ervaren Mahé toch de race in zijn voordeel te beslissen.

Al met al kan Roel terugkijken op een zeer leerzame week met heel goed resultaat, al lange tijd zijn er geen Nederlanders meer doorgedrongen tot de finales van Henley en Roel heeft dit toch mooi voor elkaar gekregen. Dit zelfs met het zeer lastig te maken voor de wereldkampioen Mahé Drysdale. Straks op het WK, met deze ervaring gaat Roel het weer proberen, wat het gaat worden zie je op de Bosbaan.

Categorie: