Heleen wint Brons op de WK<23

15 juli 2011 - door Bartr - 14 reacties

Woensdag 20 tot en met zondag 24 juli hebben in het teken van de WK tot 23 jaar op de Bosbaan gestaan. Jan Erik Freund en Heleen Boers hebben Okeanos vertegenwoordigd in de vrouwen4- en de mannen8+.

Heleen kende in de aanloop naar de WK een vol programma van trials en races in verschillende opstellingen. Tijdens de selectieperiode werd zij nationaal kampioen tot 23 jaar. Dat het coachkader niet om haar heen kon werd snel duidelijk en Heleen mocht de vier zonder voorslaan.

Donderdag eindigde Heleen met haar ploeg op de derde plaats in hun voorwedstrijd. Zij dienden zich vrijdag via een tweede race te plaatsen voor de finale op zaterdag. In deze herkansingsrace finishten zij als eerste, waardoor een finaleplaats een feit was. In de finale werd hard gestart, waardoor een goede uitgangspositie verworven werd. Op de tweede plaats liggend, streed de vier tegen Duitsland, Italië en Australië. Duitsland voorop, Nederland en Italië volgend. Italië ging Nederland voorbij maar Nederland was te sterk voor de Australische dames. De bronzen plak was voor Nederland en Heleen mocht de boot aanleggen aan het erevlot.

Jan Erik Freund heeft het gehele jaar hard getraind om op de eigen Bosbaan het goud te bemachtigen in de zware mannenacht. Sinds vorig jaar is hij onderdeel van de Senioren B-groep, roeide vorig jaar het WK in Brest en heeft alle seatraces prima doorstaan. Hij werd met zijn ploeggenoten in 2011 nationaal kampioen.

Op boeg in de mannenacht tot 23 jaar werden Jan Erik en zijn teamgenoten 3e in hun voorwedstrijd op donderdag. Dit betekende een herkansingsrace om een plaats in de finale af te dwingen. In deze race werd wederom de 3e plaats behaald, waarmee de Holland 8 zich mocht melden voor de finale op zondagmiddag. De Verenigde Staten maakten de dienst uit in deze finale, waarbij Tsjechië in hun kielzog meekwamen. Nederland verloor steeds meer terrein en moest genoegen nemen met de 6e plaats in deze WK-finale.

Het WK werd voor Okeanos mooi afgesloten doordat ons erelid Hans Asjes tot Honorary Member van de internationale roeibond FISA benoemd werd.