Hel van het Noorden

25 november 2016 - door merelK - 0 reacties

Nabeschouwing Hel van het Noorden

In alle vroegte vertrokken Reinier en ik naar Groningen. Van een Hel was op dit moment zeker nog geen spraken. Het zonnetje kwam rustig op en kleurde de lucht mooi rood. Aangekomen in Groningen zag het weer er perfect uit, weinig wind, koud en maar een beetje regen voorspeld, al met al totaal geen Hel. Dus vol zin begonnen we aan de fietstocht richting de start. Voor iedereen die de Hel niet kent: het is een race van 6000m maar om bij de start te komen moet je een goede 10km oproeien en voor coaches en bestuur dus ook 10km fietsen. Aangekomen bij het Eemskanaal bleek dat veel coaches en besturen het fietsen ook te veel vonden en daarom reden er genoeg limo’s, busjes en auto’s heen en weer langs de baan.

Als allereerste van de hele dag was het de beurt aan Mechiel in de 2- samen met Mitchel. Met raken klappen door een vrijwel glad kanaal zag het er ontzettend strak uit en wisten we eigenlijk al zeker dat het eerste blik van de dag een feit was. Met een tijd van 21.37 kwamen Mechiel en Mitchel net tekort voor het baanrecord dat Mechiel twee jaar geleden samen met Boaz op zijn naam heeft gezet maar de winst was voor hen!

Reinier en ik moesten snel terugfietsen om ook een stukje van Boris en zijn partner Jim van Skøll te zien. Het zag er netjes uit en een tijd van 24.01 was voldoende voor een 5e plek en daarmee zaten ze mooi aan de boven kant van het LH2- veld. In ditzelfde blok was het voor Rianne en Claartje de kans om te laten zien wat ze kunnen in een skiff. Na weer een goed stuk terugfietsen naar de start konden we eerst Rianne en later Claartje zien roeien, beide velden waren goed drukbezet. Rianne wist mooi drie ploegen in te halen en Claartje zat middenin een strijd met zes andere ploegen die elkaar allemaal aan het inhalen waren. Een leuke race om vanaf de kant te zien en met een uiteindelijk redelijk resultaat voor beide roeiers. Rianne werd 18e van de 46 en Claartje 13e van de 38.

In het tweede blok was het de beurt aan Ruben en Jocelyn. Ruben wist in zij skiff net niet te laten zien wat hij verwacht had maar met een tijd van 24.22 wist hij toch 18e van de 46 te worden. Als laatst was het de beurt aan Jocelyn die samen met Willeke van Triton in de 2- mocht laten zien wat ze konden. Ze mochten als eerste van het veld starten en kwamen met goede klappen de 6000m door. Het zag er vanaf de kant goed uit en al snel bleek dat de snelheid hoog genoeg was om er met de winst vandoor te gaan.

Al met al niet echt een Hel dit jaar maar wel mooie resultaten! 

Voorbeschouwing

Zondag staat de Hel van het Noorden op het programma. Een race over 6km over het Eemskanaal te Groningen. Vorig jaar werd de Hel afgelast vanwege de harde wind, dit jaar ziet het ernaar uit dat het de Hel gewoon geroeid zal worden. Met een klein windje, een klein zonnetje, geen regen en een temperatuur onder de 10 graden beloofd het een mooie dag te worden met 6 Okeanos ploegen aan de start.

H2-
Mitchel en Mechiel starten samen in de 2-. Okeanos maakt dit jaar goed gebruik van de toppers van Skadi, dit is de 3e combi met de Rotterdamse vereniging. Mitchel Steenman, de oude rot in het vak, kan met bijna iedereen hard gaan. Na een 2k seizoen van pieken en dalen, stapt hij nu met Mechiel de boot in om even het veld op de hel aan te vegen. Samen met onze Bronze kanjer (niet Donald J. Trump) zullen zij het opnemen tegen Gyas, Laga, Proteus, Theta en 3 ploegen van Skoll. Zal er 1 van deze ploegen in de buurt kunnen komen van deze grote namen of is het gewoon de Okeanos/Skadi combi die er met een ruime winst vandoor gaat?

LH2-
Boris zal weer met zijn partner van Skøll aan de start verschijnen. Ze hebben op de Asopos laten zien dat ze weten hoe ze de 2- snelheid moeten geven en gingen er daar met het blik vandoor. Nu mogen ze laten zien hoe ze het doen op het Eemskanaal. Tegenstand komt van Gyas, Skøll en 3 ploegen van Proteus.

D2-
Jocelyn keert weer terug na haar uitstapje op het WK in Rotterdam afgelopen zomer en zal samen met Willeke Vossen van Triton, waarmee ze ook het WK in Rotterdam mee deed, aan de start verschijnen. Met 6 inschrijvingen is het veld niet heel druk bezet en er staan geen hele grote namen tussen de inschrijvingen. Zal het ze lukken om er met de winst vandoor te gaan? We gaan het zien!

D1x
Rianne heeft op de Tromp laten zien dat ze goed mee kan komen in het skiffveld en zal nu op de Hel moeten laten zien dat ze in de top mee kan doen. Er starten zeker geen onbekende namen in het veld. Lisa Sheenaard van Theta, die afgelopen zomer nog reserve stond voor de 4x in Rio, doet mee en zal naar alle waarschijnlijkheid er met de winst vandoor gaan. Het is aan Rianne om haar hoofd koel te houden en te laten zien wat ze in huis heeft!

LDSB1x
Ook Claartje keert weer terug na er even tussenuit te zijn geweest na het FISU WK in Poznan. Het lichte dames SB veld heeft ontzettend veel deelnemers met 28 inschrijvingen. Met veel bekende namen als Marieke Keijser, Anne-Marie Schonk, Amber Kraak, Anna Verkuil en Ellen de Boer zal het een ontzettend mooie race worden. Marieke Keijser ging er afgelopen zomer vandoor met het goud op het WK onder de 23, zal ze ook nu de allersnelste zijn of zijn er andere dames die er een stokje voor gaan steken? En kan Claartje hierbij ook een rol gaan spelen?

LSB1x
Ruben start voor de Amstel in het lichte SB veld. Het veld heeft 35 inschrijvingen en Ruben zal het op moeten nemen tegen namen zoals Damion Eigenberg, die er op de Tromp met de winst vandoor ging, Ben van Brussel, Obbe Tibben en Lennart van Lierop. Zal Ruben mee kunnen komen met deze namen? We gaan het zondag zien!

Categorie: