Head of the River 2017

17 maart 2017 - door merelK - 0 reacties

Nabeschouwing

De lichte dames mochten de spits afbijten op zaterdag. De MGLD wisten een goede race neer te zetten en haalde al snel een Gyas ploeg in. Uiteindelijk werden ze 4e in hun veld. In het veld erna was het de beurt aan de EJLD, ze waren goed aan het jagen op de ploegen voor ze en dat resulteerde er dan ook in dat ze met raken klappen Nereus in wisten te halen. Uiteindelijk werden de dames 5e met maar 7 seconde op de nummer 1. Achteraf bleek dat ze teveel hebben laten liggen in het eerste gedeelte en dat daar nog veel winst te halen valt. Komende tijd zal voor de dames de focus liggen om niet bang te zijn om vanaf moment één aan te vallen en daar verschil te maken want het is zeker dat ze goed mee doen in dit sterke veld.

Daarna was het tijd voor de EJD, en het is ze gelukt! Het eerste eerstejaarsblik is een feit. De dames vertrokken de race met een duidelijk doel, jagen op Nereus. Al in de omval was het duidelijk dat ze inliepen op de ploeg die onze dames op de Heineken nog wisten te verslaan. Uiteindelijk wisten de dames heel knap na de grote bocht Nereus in te halen en was het zeker dat ze die verslagen hadden. Na de finish was het nog even spannend of er nog andere ploegen sneller waren gegaan maar na een paar minuten kwam de verlossende uitslag. De dames waren de allersnelste, met 11 seconde op de nummer 2 is het duidelijk dat ze hier een flinke klap hebben uitgedeeld aan de rest van het veld. Met een mooi blik en 10 punten mogen de dames tevreden terug keren naar de Bosbaan. Petje af dames en coaches!
Ook de dames van 2020 kwamen weer in actie en waar Nereus tijdens de Heineken op de lange afstand nog van ze wist te winnen waren het nu de dames van 2020 die er met de winst vandoor gingen.

Op zondag mochten de lichte pikken als eerste starten. Mark Wessels heeft uit voorzorg niet mee gevaren. Hij had wat last van zijn polsen en kon wel wat rust gebruiken zodat hij straks in het 2k seizoen weer kan knallen. In plaats van Mark deed er een jongen van Laga mee. De race was wat wisselend. Argo kwam al heel snel in de race dichtbij en de jongens leken nog wat voorzichting. Ze hadden vooral wat moeite met de stukken tegen de (hele harde!) wind in. Toch lukte het Argo niet om helemaal bij onze lichte heren aan te sluiten en later in de race werden de jongens wat agressiever en na de grote bocht liepen ze alleen maar hard uit op Argo. Het was duidelijk dat Argo kapot was. Okeanos liep nog heel hard in op Vidar maar uiteindelijk wisten ze die net niet in te halen. Al met al een wisselende race en daarom toch een beetje een tegenvallend resultaat.

Als laatst van het weekend was het tijd voor de zware ploegen. De gasten van EJZ hadden er zin in! Al in de omval gingen ze de ploeg van Phocas voorbij en al snel liepen ze in op de andere ploegen voor ze. Het lukte ze ook om Theta in te halen. Het laatste stuk was duidelijk dat ze hun best hadden gedaan want ze waren goed kapot. Uiteindelijk kwamen ze helaas 3 seconden te kort voor punten maar al met al was het weer een leerzame race voor zwaar.

Voorbeschouwing

Komend weekend wordt alweer de volgende wedstrijd gevaren! Ook deze keer zal het een ‘thuiswedstrijd’ zijn op de Amstel. De Head of the River is een wedstrijd over 8km waarbij weer de stuurtjes een belangrijke rol spelen omdat zij met goede stuurkunsten meters kunnen afsnoepen van deze toch wel lange afstand. Afgelopen weekend hebben we kunnen aanschouwen dat het met onze stuurtjes wel goed zit, dus ik heb er vertrouwen in dat dat dit weekend ook weer helemaal goed komt.
 

EJD
De eerstejaars dames hebben de smaak te pakken! Met al twee tweede plekken op zak moet het wel naar meer smaken, gaat het ze lukken om op de Head de allersnelste te zijn? Tijdens de Heineken hebben ze laten zien dat ze op de afstanden die het meest op 2k lijken ze de beste waren. We weten dat de Head een tussenwedstrijd is en de focus vooral op het 2km seizoen ligt maar wie weet kunnen ze ook hier weer iets leuks gaan laten zien. De dames mogen achter Nereus aan starten dus dat betekent dat ze lekker mogen gaan jagen op de dames die de overwinning op de Heineken net van ze weg wisten te houden.

EJLD – Manon van den Bogaart
Redelijk tevreden, maar met genoeg ruimte voor verbetering kijken de eerstejaars lichte damesch terug op de H4K. Doordat de sprint niet als gewenst liep, grepen de dames afgelopen weekend helaas net naast de punten. Met de verbeterpunten van zaterdag hebben de meiden direct laten zien dat ze meer in huis hebben (dit resulteerde in twee keer een 6e plek op zondag) en zijn ze vastberaden om deze trend door te zetten naar aankomend weekend. Tussenstand: Een 6e plek in het klassement met 4 punten.
Tijdens de Head gaat onze EJLD vooral focussen op hun eigen race en hierdoor hopelijk punten voor het klassement mee naar huis nemen. De dames starten achter Argo, de aanvoerder van het klassement. Een goede motivatie om hier tijdens deze lange 8k steeds een stukje dichterbij te komen!

EJL
De lichte heren hadden een wat moeizamere Heineken maar op de lange afstand wisten ze het beste resultaat te halen. Ook op de winterwedstrijden hebben ze laten zien dat de lange afstanden ze goed af gaan. Het probleem op de Heineken was vooral dat ze wat tijd nodig hadden om in de race te komen, laat het dit weekend nou de langste wedstrijd van het seizoen zijn dus genoeg tijd om ‘in de race’ te komen. De heren zitten in een nieuwe boot en zijn van opstelling veranderd, met een slagenpaar dat elkaar door en door kent zou het toch goed moeten komen dit weekend!

EJZ - Alexander Driebeek
De zware heren hebben goede zaken gedaan afgelopen weekend. Van een 19e plek op de winterwedstrijden naar een 9e plek tijdens de H4K en het eerste klassementspunt is binnen gehaald. EJZ begint op stoom te komen! Door de kaarten de schudden en met een nieuwe opstelling te varen lijkt EJZ een troef te hebben om langzaam naar de top van het klassement te klimmen. Dit is misschien iets te voorbarig om te stellen maar ik heb vertrouwen.
Voorspelling: EJZ wordt 8e met een tijd van 26:38,04.

MGLD
De laatste race voor de lichte dames in de vier, vanaf maandag zullen ze verder gaan in kleinere nummers. Op de Heineken voeren ze een constant klassement en werden daar op elke afstand 7e. Dit weekend liggen ze tegen allemaal ploegen die ook mee deden met de Heineken. Twee ploegen van Gyas, een ploeg van Laga en een ploeg Triton. Van Gyas 1 en Triton wisten de dames op de Heineken te winnen en de verschillen met Laga en Gyas waren niet overdreven groot.  

Jurgen/Chris en Jeffrey - Ruben Houkes
Deze zondag starten ook Jurgen en Christiaan weer in met de junioren van Willem III. Tijdens de Heineken kwamen ze er achter dat de boot erg wisselend liep, wat voornamelijk te wijten viel aan het gebrek aan ervaring in het boordroeien. Een aantal jongens zijn pas sinds een paar maanden serieus aan het boordroeien. Een plek in de middenmoot van het veld was het gevolg. Dit weekend is er erg harde wind voorspeld, wat wel eens in hun voordeel kan werken. Na vele kilometers in de skiff en 2-, in bijna alle omstandigheden, weten zowel Jurgen en Chris als de junioren wel wat roeien met slecht weer inhoudt. Wellicht roeit de acht wat makkelijker met de omstandigheden dan de concurrentie, wat er voor zou kunnen zorgen dat ze wat hoger in het veld eindigen. We gaan het zien! In dit zelfde veld zal ook Jeffrey weer aan de start liggen in de boot van Skøll. De lange afstanden gingen tijdens de Heineken goed dus met de lange afstand van komend weekend voor de boeg moeten ze leuke dingen kunnen laten zien.  

DCl8
Bij de Heineken hadden de dames materiaalpech en hierdoor hebben ze niet kunnen laten zien wat ze in huis hadden. Dit weekend staat in het teken van een revanche, helaas zijn er nog steeds wat blessures aan boord maar Janneke en Lotte komen de ploeg versterken.

DCl4*
Voor de dames de eerste wedstrijd en dan meteen een wedstrijd over 8km. Gelukkig hebben ze al een tijdje kennis mogen maken met de Amstel en hebben ze dames aan boord die de Head al vaker geroeid hebben. Alleen voor Tino wordt het een echte stuurtjes doop en mag hij gaan laten zien dat hij een geboren stuurtje is. De dames moeten het opnemen tegen een oud-Okeanos boot met aan boord onze eigen lichte dames coach Sabrina, E.T. Ab Actis Merel Boersma en roeisters Lieke, Juliette en Jorinde als stuur. Zij zullen starten onder de vlag van de Amstel.

P2020
In het 2e div veld op de Heineken waren het de dames van project 2020 die er met de overwinning van door gingen. Ze wonnen op alle afstanden behalve de 5km, daar was de ploeg van Nereus 3 seconde sneller. Dit weekend krijgen ze de kans om ook op de lange afstand de beste te zijn!

MGL
MGL heeft ervoor gekozen om dit weekend af te reizen naar Seneffe voor een 6km wedstrijd daar. Helaas zal er geen bestuur mee gaan om ze aan te moedigen en naar de overwinning te schreeuwen maar met E.T. Wedstrijdcommissaris John Onneweer als coach zal dit toch wel goed moeten komen. Tegenstand komt er van Argo een een Franse ploeg waarvan de gemiddelde leeftijd ver boven de 50 jaar ligt. We zijn benieuwd hoe de heren het zullen doen in de 4- waar ze ook de rest van het jaar in zullen varen.

Startschema
Zaterdag
13:30 MGLD, EJLD
16:00 P2020, EJD

Zondag
11:00 EJL, DCl8, DCl4
14:00 Jurgen/Chris, Jeffrey, EJZ

Categorie: