Eerstejaars Licht 2011 behaalt zilver op Europees Studenten kampioenschap - verslag

29 augustus 2011 - door Bartr - 18 reacties

Met het winnen van de Nederlandse titel voor Studenten op de NSRF Slotwedstrijden, heeft Eerstejaars Licht zich gekwalificeerd voor de Europese Studenten kampioenschappen.

Na overleg binnen het team is besloten deze uitnodiging -na hun unieke prestatie in het LSA8+-veld- op de Slotwedstrijden aan te nemen. Het kampioenschap wordt gezien als de kroon op een succesvol seizoen voor deze eerstejaars ploeg, door op de laatste wedstrijd van het seizoen 2011 vele ervaren ploegen te verslaan.

Dit jaar wordt het kampioenschap gehouden in het Russische Moskou, van 30 augustus tot 2 september 2011. Momenteel bereidt de ploeg zich voor om fit aan de start te verschijnen in Moskou. De ploeg start tegen achten uit Nottingham en Hamburg.

Verslag:
Maandagochtend in alle vroegte vertrokken wij richting Maastricht voor onze vlucht. Een deel van de ploeg had overnacht in Eindhoven, de anderen reden om 4:00 weg bij Uilenstede. Hoewel we netjes op tijd ingechecked waren, kregen we direct na de security te horen dat ons toestel wegens een technische onderhoudsbeurt ongeveer een uur vertraagd zou zijn. Dat we exact een uur hadden om over te stappen maakte het allemaal niet beter. Gelukkig vlogen we het hele stuk met dezelfde maatschappij en bleef het andere vliegtuig op ons wachten. Dit had echter wel tot gevolg dat de piloten opeens te lang in touw waren, en dus niet meer mochten vliegen. Nu was het wachten op een vervangende crew.
Met een vertraging van totaal twee uur kwamen we aan in Moskou. Het busje van de organisatie dat ons op zou halen was inmiddels al lang vertrokken, dus met handen en voeten mochten wij een locale taxichauffeur duidelijk maken waar we heen moesten.
Inmiddels was het al te laat om nog maar de baan te gaan, dus dat moest wachten tot de dag erna.
Dinsdag kwamen we voor het eerst op de baan, en konden we onze zoektocht naar iemand die iets wist over botenhuur beginnen. Na zorgvuldig stellen waren we woensdag klaar voor onze race for lanes. Aan de start werd al snel duidelijk dat de baan betere tijden had gekend. De starttoren was niet langer veilig voor gebruik, de stoplichten bij de vlothonden waren niet eens te zien achter ons toch niet al te lange stuurtje, en aligneren is een woord dat geen russisch equivalent heeft, getuige de taft voorsprong die onze engelse vrienden kregen. Zoals verwacht zag niet iedereen het licht op groen springen, dus was onze start niet al te best, maar na een paar halen kwamen we bij elkaar en begon de boot te lopen.
Ook de Engelsen hadden duidelijk moeite met de startconstructie, want na 250 meter lagen we er al een boot voor. De duitsers waren beter vertrokken, en hadden na 500 meter een halve boot te pakken. Dat we al bijna twee maanden geen 2k op wedstrijdtempo hadden gevaren werd wel duidelijk halverwege. De Duitsers gingen door terwijl wij inzakten. Een halfbakken eindsprint was bij lange na niet genoeg om ze in te halen, maar gelukkig waren de engelsen steeds verder teruggevallen.
Tijdens het nabespreken kregen we ook direct te horen dat we een perfecte race zouden moeten varen als we kans wilden maken op de overwinning. Donderdag hebben we nog een goede training gedraaid, dus vol goede moed lagen we vrijdag aan de start. Ondanks onze ervaring bleken de stoplichten toch weer lastig, en hadden we weer een paar halen nodig om elkaar op te zoeken en ons ritme te vinden.
Dit keer hadden de Engelsen zich niet laten verrassen en kwamen we als laatste uit de start. Gelukkig waren we de aansluiting met het veld niet kwijt, en met een killer-twenty schoven we voorbij de Engelsen, maar de Duitsers bleven nog buiten bereik. Met solide halen namen we steeds meer afstand tot de Engelsen, maar wat we ook probeerden, de Duitsers waren technisch te sterk. Als tweede passeerden we de finishlijn, en mochten wij onze zilveren medaille in ontvangst nemen.
Met een tevreden gevoel keerden we terug naar het hotel om nog tot in de vroege ochtend de karaokebar om de hoek onveilig te maken. Dat sommigen misschien iets te diep in het glaasje keken bleek de dag erna, toen we de Golden Boat regatta zouden starten, 7.5 kilometer boord aan boord door het centrum van Moskou. Onze boot was helaas niet meegenomen vanaf de olympische roeibaan, dus kregen we last-minute een vervangende boot van de organisatie. In 30 minuten moesten we die opriggeren, stellen en vervolgens het hele parcours nog oproeien. Onze boeg was echter niet in staat een riem vast te houden, maar gelukkig was onze coach, lid van verdienste mijnheer Theo Nieuweboer meer dan bereid deze plek over te nemen, dus konden we alsnog te water gaan. Oproeiend door water met golven waarbij Harkstede een windstille vijver is en slechts een beetje vertraagd arriveerden we bij de start, waar de overige 11 ploegen reeds klaar lagen. Starten bleek ook hier iets dat niet tot de Russische cultuur behoorde, dus toen de ploegen om ons heen vertrokken besloten we dat het kennelijk tijd was om te gaan.
Na bijna een kilometer hadden we al vier ploegen bijgehaald, maar moesten we laten lopen om te voorkomen dat we een Portugese ploeg die ons sneed vol zouden rammen. Daarmee werden we in een boei geblazen door de wind en de golven, en toen we het weer oppakten was de rest van het veld al vertrokken.
Allerlei motorbootjes haalden ons ondertussen in, waardoor we na de tweede kilometer besloten dat we liever niet zouden zinken, dus zijn we zes om twee gaan uitroeien. Ruimschoots als laatste passeerden we de finish, waar we er achter kwamen dat een andere ploeg wel gezonken was. Net voor de regen konden we onze boot uit het water halen en terug gaan naar het hotel voor een legendarisch slotfeest.
Met een geweldige ervaring en een prachtige medaille konden we naar huis!

Update 31/8: In de eerste race is de ploeg tweede geworden achter Hamburg. Op 2 september is de finale.

Update 02/09: In de finale is Licht 2011 2e geworden achter Duitsland. Wedstrijdverslag volgt wanneer meer bekend is uit Moskou.

De Studenten Sport Amsterdam (SSA) subsidieert de roeiers als belangenbehartiger van de Amsterdamse studentensporter.