De verhalen achter onze boten

13 oktober 2017 - door KerwinKouw - 0 reacties

Een van de mooiste dingen van een roeivereniging is de vloot. Elke boot heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen eigenaardigheden en zijn eigen naam. Achter elke naam schuilt een verhaal, een verhaal dat tijdens de doop van de desbetreffende boot verteld is door de doper. Het is de botendoper die de naam van de boot kiest in overleg met het bestuur en het is de botendoper die vervolgens aan de voltallige vereniging vertelt waarom voor de desbetreffende naam is gekozen.

Vanaf 1981 zijn de verhalen achter de bootnamen opgeschreven in een doopboek, door Rita de Jong. Ter gelegenheid van de doop van het zondagskind (4-) is dit doopboek aangeboden aan onze prachtige roeivereniging. Echter zijn de meeste leden van onze prachtige vereniging niet bekend met het doopboek of de verhalen achter de oudere boten in de vloot. Om dit euvel te verhelpen zal vanaf nu, met enige regelmaat, een doopverhaal gepost worden. Voor de eerste keer zullen er zelfs twee bootdoopverhalen worden geschreven.

Uiteraard beginnen we in 1981, het eerste jaar waarin de doopverhalen in het doopboek zijn geplaatst. We beginnen met de Emmentaler. Deze boot was gedoopt door Karel Bekker, oud-materiaalcommissaris en betrokken lid toentertijd. Onthoud even de naam Karel Bekker. De Emmentaler was vernoemd naar de bekende kaas en was gebouwd door Stämpfli, een Zwitsers bedrijf. Vanwege het luchtige uiterlijk van de boot was er een duidelijke overeenkomst tussen de boot en de kaas waar de boot naar vernoemd was. Wat nog verder de gelijkenis tussen de Emmentaler en Emmentaler vergrootte, was het feit dat er enkele dagen na de aflevering van de Emmentaler een onverlaat een gat in de boot had geprikt.

In 1984 werd de Difysicus gedoopt door Els Greydanus, oud-wedstrijdcommissaris. De Difysicus kreeg zijn naam door de bijzondere inspanningen van twee leden. Deze twee leden studeerde natuurkunde en vandaar de naam. Het bijzondere van de Difysicus is dat het een kevlar boot was die was gemaakt door twee Okeaniden. Dit waren Karel Bekker en Tom Zalmstra. Na de botendoping vond er nog een ALV plaats waarbij Karel Bekker tot erelid werd benoemd.

Als je meer wilt weten over de verhalen achter de namen van onze boten, vraag het aan onze oud-leden of wacht op de volgende aflevering van De Botendopers

Categorie: