De Historische Tijdlijn

4 maart 2019 - door EliseMaas - 0 reacties

Geschreven door e.t. Sociëteitscommissaris Carlijn van Esch

Vorig jaar zijn er een aantal toevoegingen gedaan aan Villa Erevlot. Het doel hiervan was om Okeaniden bewuster te maken van het bijzondere en eigenwijze verleden van onze prachtige vereniging. Aan één van deze projecten zijn we helaas niet toegekomen, namelijk een historische tijdlijn. Gelukkig kreeg ik als oud-sociëteitscommissaris en lid van de kluscommissie de kans om dit plan alsnog uit te voeren. Omdat ik het zeer knorrig vind om beschrijvingen bij de foto’s te hangen, kunt u hier lezen wat er allemaal te zien is.

Okeanos heeft steevast haar eigen weg gekozen en doet dit nog altijd. Dit is iets om trots op te zijn en iets wat Okeanos kenmerkt. Het idee achter de tijdlijn is bijzondere en kenmerkende momenten uit het verleden van de vereniging uit te lichten. Wellicht zult u enkele legendes missen. De ploegenkamer en commissiekamer geven ruimte aan vele overwinningen en succesvolle ploegen. De vide is de plek geworden waar bijzondere evenementen en projecten geëtaleerd zijn, naast de rijzige gestalten van onze Holland Beker overwinnaars. En over de Oude Vieren hoek hoef ik natuurlijk niets te melden. De tijdlijn is zorgvuldig uitgekozen, maar de reeks kan zeker aangepast worden en geeft ruimte voor de toekomst. Okeanos is immers altijd aan verandering onderhevig.

U dient de historische tijdlijn te bewonderen vanaf de Bestuurskamer naar beneden. Het heden bevindt zich logischerwijs aan de bar, uitkijkend over de Bosbaan.

1. De eerste wedstrijdploeg. Binnen twee jaar na oprichting van de R.S.V.U. ‘Okeanos’ ging de eerste officiële wedstrijdploeg in training. In 1959 vond het debuut van de Okeanos-vier plaats en al snel bewees de ploeg finalewaardig te zijn. Van een overwinning kwam het helaas nog niet, omdat de finales op zondag gevaren werden. Vlnr: Theo Kapteyn, Nanne Kalma, Ton Boekkooi, Cees Dusseldorp (coach) en Kees Plomp.

2. De Fusieriem. In april 1972 nam Okeanos Roeivereniging Amsterdam over, inclusief vloot. De buren in de loodsen hadden een vergelijkbare vloot, maar slechts 14 leden. De overname maakte korte metten met het botentekort en verstevigde de positie van Okeanos aan de Bosbaan.

3. De Hans Asjes prijs. In 2018 werd deze prijs in het leven geroepen om de nagedachtenis en de erfenis van Hans Asjes levend te houden. Hans Asjes heeft zich bijna 50 jaar lang op allerlei verschillende manieren ingezet voor Okeanos. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een lid dat over meerdere jaren onderscheidend heeft bijgedragen aan de vereniging.

4. De eerste twee Backsplashes. De allereerste publicatie van Okeanos vond plaats in 1974 met de uitgave van een verenigingsblad. De redactie schreef in het eerste nummer een prijsvraag uit over de naam. Henk Schaap bedacht het briljante en tijdloze ‘Backspash’. De ingelijste exemplaren komen uit het archief van Hans Asjes.

5. Sociëteit onder de Tribune. Tussen 1976 en 2000 was Okeanos gehuisvest onder de tribune. Het was een hele vooruitgang na verschillende hokken in de loods, maar bracht nog geen zekerheid. Toch werd de boel flink door Okeanos verbouwd en werd het de basis voor veel van onze ondernemingen.

6. Tapvergunning op naam van Hans Asjes. Onder de tribune bouwde Okeanos haar eerste vaste bar met tapbier en een vergunninghouder als dekmantel. De eerste vergunning stond op naam van Wiets Lysen, waarna Hans Asjes het risico voor vele jaren op zich nam.

7. Pizza-jasjes op de Henley. Barcommissaris Humbert Biekman vond deze prachtige stof in 1985 op de Albert Cuyp. Vele vooral niet-wedstrijdroeiende leden lieten jasjes maken, die werden ingewijd tijdens het Head-feest: ‘Hé, pizzabakkers’. Het kenmerkende jasje heeft vele veranderingen ondergaan en tradities geïnspireerd. Op de foto ziet u de Henley-acht van 1997 in vol ornaat.

8. De eerste WK medaille voor Okeanos. In 1980 behaalde Okeanos haar eerste uitzending naar de Olympische Spelen, zoals u weet sindsdien immer aanwezig. Enkele jaren later volgde internationaal eremetaal! In 1986 voer Marijke Zeekant naar een gouden WK medaille in de dubbelvier.

9. Olympisch Goud 1988. Nico Rienks en Ronald Florijn, outsiders in de dubbeltwee. Nederland stond op z’n kop en Okeanos stond in de spotlights. Een gouden Olympische ploeg, volledig bestaande uit Okeaniden. Sensationeel! Kijkt u maar eens rond hoeveel andere verenigingen dat mogen zeggen.

10. Okeaniden op de Zwerver. Deze beroemde en beruchte klipper karakteriseerde de Okeanos-tijd van vele leden. In 1978 vroeg Wiets Lysen aan Alexander Kuyper of er op zijn boot naar de Varsity gevaren kon worden, het begin van een traditie. Vanaf deze boot zwommen vele Okeaniden naar de winnende Oude Vier. Hoewel er niet meer gedanst wordt op deze klipper, is de Varsitycruise nog altijd een vaste waarde binnen onze vereniging.

11. Olympisch Goud 1996. Goud in de Holland Acht is sinds jaar en dag een Nederlandse droom. In 1992 werd een project gestart om dit waar te maken. En hoe! De acht met Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle roeide aartsrivaal Duitsland op een flinke achterstand. De twee gouden sterren in ons logo getuigen van tweemaal Olympisch Goud voor Okeanos.

12. De keet maakt plaats voor de nieuwbouw. Decennia lang werd er gespaard, gewerkt en gevochten voor een vaste thuisbasis aan de Bosbaan. In 2000 startte de nieuwbouw, maar moest er nog lang ingeleverd worden voor deze werkelijkheid werd. Villa Erevlot werd, met dank aan Corrien Ullersma, op 17 december 2005 geopend door de Oude Vier van 1989.

13. Catering Toppers. In de jaren 80 haalde Okeanos de catering van vele grote wedstrijden binnen. Sindsdien is onze catering beroemd binnen roeiend Nederland. De huidige warmlopers zijn het Okeanos Ontbijt en de Escalatie Burger (het grote broertje van de Bosbaanburger). Hard werken en originaliteit onderscheiden Okeanos en leveren in dit geval veel geld voor de vereniging op.

Categorie: