De Botendopers

21 februari 2019 - door KerwinKouw - 1 reactie

Terug van weggeweest, herrezen uit een ondiep graf. Omdat ik weer soosdiensten heb maar geen zin om te werken aan mijn scriptie, is hier De Botendopers.

Voor alle eerstejaars een korte uitleg over De Botendopers. Zoals jullie hopelijk al gezien hebben staan er namen op de boten in onze schitterende vloot. Achter elke naam schuilt een verhaal, soms is het een welbekend verhaal maar vaak zijn de verhalen verdwenen in de loop der jaren. In De Botendopers worden de verhalen achter een aantal namen opgeduikeld uit het Matcom archief en het Doopboek zodat iedereen weer bekend wordt met deze fantastische verhalen. Indien u de behoefte heeft om een eerdere editie te lezen, https://www.okeanos.nl/site/nieuws/de-verhalen-achter-onze-boten.

Bij veel boten in onze vloot wordt er gespeeld met de spelling van de naam. Denk bijvoorbeeld aan de Houd(t) Moed, een naam die niet alleen refereerde aan hoe zwaar het roeien in een C4 is maar ook bedoeld was als opsteker voor een door houten boten geobsedeerde matcie. Een leuk voorbeeld van hoe er met spelling gespeeld kan worden is de Rust Ruszt. In 1986 werd deze boot gedoopt door Minco van Heezen. De boot werd vernoemd naar lid Iris Rusz. Rusz was actief voor de vereniging op het water en in commissies waar ze altijd een kritische noot kon plaatsen.

Een ander leuke naamspeling was d’Orbeesten, in 1987 gedoopt door Rita de Jong en Muriel van Schifgaarden. Rita de Jong en Muriel van Schifgarden hadden kort daarvoor WK goud gewonnen in de vier met. Tevens was dit het eerste WK goud voor Okeanos. De naam verwijst naar hoe roeiers soms als een beest moeten losgaan in de boot. Echter is het natuurlijk noodzaak dat dit ook gepaard gaat met techniek, tactiek, en instelling.

Een boot die we momenteel nog hebben is de Obesitas. An sich spreekt een naam als Obesitas voor zich zelf. Bedoeld voor zware roeiers en met het oog op de Varsity, werd de Obesitas gedoopt met een bokaal Amsterdam-Rijn kanaal water door Humbert Biekman.

Op de foto ziet u de Houdt Moed in actie op de Heineken Okeanos Competitie Sprint 2017.

Categorie: