Damen & World Cup Belgrado

5 mei 2017 - door merelK - 0 reacties

Het is weer tijd voor een druk roeiweekendje. Terwijl onze toppers Mechiel Versluis, Roel Braas en Bastiaan Collette in Belgrado zijn voor de eerste World Cup van het seizoen reizen de andere roeiers af naar de Willem Alexander Baan voor de eerste krachtmeting in Rotterdam. De competitie roeiers hebben vorige week al kennis mogen maken met de WAB en hoe de weersomstandigheden daar veel roet in het eten kunnen gooien. Gelukkig zijn een aantal ploegen een paar weken geleden kennis wezen maken met de baan en de wind in Rotterdam dus hopelijk houdt geen zuchtje wind onze ploegen tegen! Lees hier de voor en na beschouwing van het weekend.

Weggewaaid maar tevreden hebben we de WAB voor even weer verlaten. Het was een mooi weekend met vier overwinningen en heel wat andere goede prestaties. Het was vooral het weekend van de dames van Ramon. Op zaterdag won Claartje met overmacht het LDG1x veld, twee tegenstanders hebben zelfs de finisch niet gehaald omdat ze niet om konden gaan met de golven. Vervolgens wonnen ook Jocelyn en Rianne met overmacht in de DB2x. Op zondag lukte het Claartje net niet om weer te winnen en werd tweede achter Mirthe Kraaijkamp. Helaas dit weekend nog geen Elite status voor Claartje. Over twee weken weer een kans! Rianne maakte het heel erg spannend, de hele race lag ze een ruime bootlengte achter een skiffeuse van Skadi. Elka aanval die Rianne probeerde te maken werd afgekapt tot dat Rianne de allerlaatste poging deed ongeveer 300 meter voor de finishlijn. En met succes! Rianne won en is nu niet alleen Beginnelingen af maar zelfs Gevorderd +1. Super goed gedaan dames en natuurlijk ook coach Ramon!

Bij de eerstejaarsploegen wisten zowel de dames als de lichte dames met 8 punten naar huis te gaan. Bij de lichte dames deed er een meisje van Triton mee, het was een enorm spannende finale waarbij Okeanos ongeveer 1700m vooraan lag, helaas was de eindsprint van Triton te sterk en wisten onze dames er net niet met de winst vandoor te gaan. Bij de dames was het Nereus die 1700m vooraan lag maar in de eindsprint waren het Okeanos en Laga die ervoorbij gingen. Helaas was het nipt Laga die er met 10 punten vandoor ging en onze dames met 8. Onze dames staan nog steeds eerste in het klassement maar Laga komt langzaam dichterbij... Komende weken zullen ze er alles aan gaan doen om het klassement in onze handen te houden. Op zondag kregen beide ploegen nog een kans om te winnen. De lichte dames was het wedereom een spannende race, ik denk dat elke ploeg wel een keer op elke positie heeft gelegen. Het was Skoll die leek te gaan winnen maar uiteindelijk was het weer Triton die er met de overwinning van door ging. De dames startte in het Elite veld tegen de eerstejaars dames van Laga en een ouderejaarsploeg van Triton. Onze dames hielden hun hoofd koel, kwamen als eerste uit de start, voeren een keurige race waarbij het geen van de andere ploegen lukte om er voorbij te komen en wonnen onze dames heel knap het Elite veld! Bij licht zat het afgelopen weekend niet mee, met veel blessures en een invaller slaagde ze er niet in te kunnen laten zien wat ze in huis hadden. Op de zondag zijn ze vanwege de blessures niet gestart. Zwaar had dit weekend het doel om goede races te gaan varen en te gaat laten zien wat ze konden. Op zaterdag hadden ze geen makkelijke voorwedstrijd en kwam het er nog niet helemaal uit. In de middag hadden ze de koppies weer de goede kant op en wisten ze Euros, Skadi en Phocas achter zich te laden. Op zondag miste ze net de A-finale maar deden in de B-finale weer goede zaken.

Bij de ouderejaars ploegen die dit weekend verder aan de start lagen werden alweer betere races gevaren. MGL heeft op zaterdag een goede dag gevaren en heel wat ploegen achter zich gelaten waarvan ze op de Hollandia nog verloren, helaas nog geen punten voor het klassement maar zeker een stijgende lijn. Op zondag wisten ze zelfs de A-finale te halen! Ook de MGLD hebben flinke stappen gezet dit weekend, daar waar ze op de Hollandia nog moeite hadden met het veld mee te komen deden ze nu mee. Helaas ook hier geen punten voor het klassement of blikken maar de stappen worden gezet. Boris verscheen alleen op zaterdag aan de start en wist in de voorwedstrijd een plekje in de finale te veroveren. In de finale hadden ze echter een goede nadeelbaan en ging de winst aan hun voorbij. Chris en Jurgen voeren op zaterdag een goede race waardoor ze de A-finale wisten te halen, helaas ook hier wat pech met de nadeelbanen en moesten ze genoegen nemen met een vijfde plek. Op zondag ging de race niet zoals verwacht en haalde ze geen A-finale. Jeffrey wist helaas geen A-finale te halen met de ploeg van skøll maar wist wel 1000m lang aan te kunnen blijven haken, helaas was de tank daarna een beetje leeg maar wel weer een stap in de goed richting! Bij 2020 zit het niet mee op de zaterdag, daar waar ze op de Hollandia nog werden uitgesloten vanwege te veel blikken voeren ze nu in een verkeerde baan waardoor ze weer uitgesloten werden. Op zondag deden ze wel weer goede zaken helaas grepen ze net naast het blik.

Voorbeschouwing

Voor onze toppers start het toernooi op vrijdag al. Races zijn te volgen via http://www.worldrowing.com/

EJLD - Manon van den Bogaart
Tijdens de Hollandia is weer gebleken hoe zeer de ploegen in het lichte dames eerstejaars veld aan elkaar gewaagd zijn. Waar op zaterdag Vidar er met het klassementsblik vandoor ging en onze dames helaas de a-finale misliepen, waren de kaarten voor zondag opnieuw geschud. Op zondag plaatsten Aurianne, Suzanne, Demi, Ragna en Annemarijn zich met een eerste plaats in de voorwedstrijd glansrijk voor de a-finale, waar zij na een nette race als derde eindigden. Vidar wist de a-finale niet te behalen en Aegir ging er deze keer met de winst vandoor. Komend weekend zijn onze meiden vastberaden tweemaal mee te doen met de top van het veld in de a-finale en klassementspunten binnen te slepen. Dat zit er zeker in, ze hebben immers tijdens een trainingsweekend op de WAB al aardig wat ervaring op kunnen doen op het vaak onstuimige water. Aanstaande zaterdag mogen ze om 10.50 de strijd aangaan in de eerste voorwedstrijd. Ze starten hier onder andere tegen Argo (de nummer één van het klassement) en Aegir en Njord, twee ploegen die op dit moment vlak onder Okeanos in het klassement staan. Ook is op zondag de a-finale (op papier) binnen handbereik. Afgelopen wedstrijd waren ze al aardig dicht in de buurt van het felbegeerde beginnelingenblik, dus wie weet…. Het belooft een spannend weekend te worden!

EJD – Sarah Tabak
Doordat de Hollandia niet zo’n succes was, mede door blessures en invallers, zijn de Damesch er deze wedstrijd op gebrand om te laten zien wie er de beste ploeg van Nederland is. Ze staan alsnog nummer 1 in het klassement, maar kunnen het zich op dit moment niet veroorloven om nog een keer b finale te varen willen ze deze positie behouden. De blessures zijn gelukkig weer opgeknapt en ook de zieken lijken precies op tijd beter te zijn voor de wedstrijd. Dus in vertrouwde opstelling mogen de meiden het Woelige Water van de WAB trotseren. Succes Damesch!

EJL heeft tot nu toe veel last van blessures gehad en helaas speelt dat dit weekend nog steeds mee. Jasper zal zaterdag nog steeds mee doen maar op zondag zal Rob zijn oude vertrouwde plekje weer terugnemen in de acht. Op de Hollandia hebben de gasten laten zien dat ze daadwerkelijk in staat zijn mee te kunnen doen met de bovenste helft van het veld maar helaas wisten ze net de A-finale niet te halen. Wel gingen naar huis met punten voor het klassement. Zal het ze dit weekend wel lukken om de A-finale te halen? En wat kunnen ze zondag betekenen in het beginnelingen veld? Lichte ploegen hebben goede ervaringen met de Damen en al heel vaak ging onze EJL er vandoor met de winst. Zal het dit jaar ook weer zo zijn?

EJZ – Alexander Driebeek
Na een sterke race in de voorwedstrijd op de Hollandia waar net naast de knikkers gegrepen werd, moet EJZ het zaterdag in een toch best pittige voorwedstrijd opnemen tegen Nereus, Orca en Gyas 2, 3, en 4 respectievelijk op de Hollandia.
Iedere training worden er goede stappen gezet om naar die top 6 te kruipen. Dit zal deze wedstrijd vrij lastig worden vanwege de altijd interessante WAB factor. Wie kan zijn hoofd koel houden en de sterkste race varen? we zullen het zien.
Ook op zondag zullen de heren van start gaan maar dan in het Beginnelingen veld. Daar treffen ze in de voorwedstrijd geen van deze ploegen en de ploegen die al beginnelingen af zijn, zullen niet meer starten in dit veld. Je zou zeggen dat er een hele goede kans is op een A-finale!

Claartje is de eerste van de 25 Okeanos ploegen die aan de start ligt. Na een redelijk NK klein zal ze dit weekend weer in de skiff van start gaan. Op zaterdag in het LDG 1x veld en op zondag in het LDE 1x veld. In het LDG veld zitten vooral veel dames die op de Hollandia in het Beginnelingen veld van start gingen. Het ziet ernaar uit dat er op zaterdag zeker kansen zijn voor Claartje om er met de winst vandoor te gaan. Haar voornaamste concurrente zal Heleen Middelkoop van Njord zijn.  Op zondag komt ze wat bekendere namen tegen waaronder haar dubbel twee maatje van afgelopen FISU WK. Helaas mag ze op zondag pas laat inwegen omdat er direct finale is. Hopelijk gaat het allemaal lukken met het inwegen en kan ze dit weekend mooie dingen laten zien!

Rianne en Jocelyn gooien het over een andere boeg en hebben allebei de twee zonder weer ingeruild voor het scullen. Op zaterdag zullen ze zelfs samen in de boot stappen in het DB 2x. Op zondag start Rianne ook nog in de skiff in het DB 1x veld daar komt ze oud 2020 roeisters Emma en Merel tegen. We gaan zien hoe de dames het dit weekend in het scullen gaan doen!

De MGLD hebben de opstelling weer omgegooid. Meaghan zit nu op slag en Manon op boeg. Afgelopen wedstrijd vielen de resultaten toch nog wat tegen maar met deze nieuwe opstelling gaan ze er dit weekend alles aan doen om mee te kunnen doen in het veld. Op zaterdag starten ze in het LDDev 2x en op zondag in het LDG 2x.

MGL was niet tevreden over hun eerste optreden op de Bosbaan, ze hebben afgelopen weken hard aan de techniek gewerkt om hier verandering in te brengen. Het is nog even wennen om de haal op een andere manier te gaan benaderen, maar als de gasten hem door hebben moet het ze veel meer snelheid gaan geven. Gaat het ze komend weekend lukken om een stijgende lijn te laten zien? En gaat het lukken met inwegen? Zaterdag zijn ze gelood tegen het sterke Nereus die er bij de Hollandia met de wist vandoor ging en ook de ploeg van Vidar, die goede zaken doet in het development veld, liggen in de zelfde voorwedstrijd. Ook op zondag gaan ze de baan over maar dan in het LG4- veld. We gaan zien wat de jongens hebben geleerd afgelopen twee weken!

Chris en Jurgen hadden een wat wisselvallig NK. In de kwartfinale kwamen ze twee tiende te kort voor de halve finale en moesten het uiteindelijk met de C finale doen. Toch wat teleurgesteld hebben ze weer keihard getraind en gaan ze er dit weekend weer helemaal voor! Op zaterdag in het G2- veld en op zondag in het E2- veld.

De dames van 2020 wisten vorige weekend zowel op zaterdag als op zondag te winnen. Helaas moesten ze het blik van zaterdag weer inleveren omdat door de wijziging in opstelling ze ineens teveel blikken aan boord hadden voor het development veld. Dit weekend zullen Benita, Tinka, Anna en Lonneke in het DDev4- en het DG4- veld starten en qua blikken aantal zit het goed, gaan ze dit weekend wel gewoon met twee blikken naar huis?

Hier de loting van alle Okeanos ploegen:
http://regatta.time-team.nl/raceroei/2017/draw/c69.php

 

Categorie: