Botendoop

16 oktober 2013 - door NicoleK - 0 reacties

De hoofdpunten van de bijdrage van Frans Cornelis tijdens de botendoop:

Geacht bestuur, geachte aanwezigen,

 

Het is een groot genoegen deze boot in het bijzijn van de Randstad bedrijfsacht te mogen dopen.  Zoals gebruikelijk zal ik u een beschrijving geven van de redenen om deze boot juist de gekozen naam te geven. Wellicht kunnen de klassiek geschoolden onder u de naam gaandeweg raden.

Deze boot wordt genoemd naar het vervoermiddel van de oppergod Zeus, en daarmee naar een van de snelste wezens op aarde. Dit is gedaan om ook qua naamgeving een verband te geven op de voorganger van deze boot, de met vele overwinningen gesierde Olympus.

Het wezen waar de boot naar genoemd is werd verwekt door de god Poseidon, een kleinzoon (of volgens andere bronnen achterneef) van de titaan Okeanos. Ook op deze wijze blijft een en ander in de familie. Of dit van belang is? Jazeker, zo was Nereus bijvoorbeeld noch Titaan, noch Olympier, maar dit terzijde. Als oud-Njord lid doet het mij bovendien genoegen dat dit wezen, net als de basis kleur van de vereniging, stralend wit is. De firma Empacher heeft gemeend hieraan hun bekende licht gele draai te moeten geven, maar op de bestickering ziet u toch nog wat van dat heldere wit terug. En weest u gerust, de boot wordt NIET naar een zwaan genoemd.

Verder is naamgever van de boot de brenger van donder en bliksem. U merkt dan ook aan het weer op dit moment dat de naamgever van verre mee zit te kijken. Een beroemd wapenfeit van de naamgever is verder nog het verslaan van de Chimera, die zoals bekend het vervoermiddel van Gyas was. Allemaal goede voortekenen!

Deze boot wordt dus, net als het bedoelde mythische wezen, het gevleugelde paard van Zeus, genoemd naar de Pegai, de bron, van de oerkracht (want dat betekent Titaan) Okeanos zelf.

Ik doop u dan ook "Pegasos"! En wens u een behouden vaart.
 

Aldus gezegd,

Frans Cornelis

Voorzitter van de KNRB

 

PS: buiten het officiële gedeelte van de doop spreek ik nog de wens uit, dat de stickers op deze boot ook komend jaar zullen moeten worden afgedekt in verband met de FISA regels - dat zal dan namelijk betekenen dat ze deelneemt aan het WK!

Categorie: