Bastiaan en Gert-Jan winnen N2- op de Varsity

10 april 2013 - door Suzanne - 1 reactie

Afgelopen zondag vond de Varsity plaats. Waar wedstrijden eerder dit jaar werden gekenmerkt door wind, kou en regen was daar bij de Varsity alles behalve spraken van. Het was een stralende dag met een heerlijk zonnetje, goede temperatuur en een licht briesje mee. De sfeer zat er goed in en het was als toeschouwer ook prima vertoeven langs het water. Maar uiteraard komt iedereen voor het belangrijkste: het roeien. 

De eerste start was voor de Jonge Acht. Het ging bij onze eerstejaars acht helaas helemaal mis tijdens het oproeien. Tijdens het oefenen van een opzetje zag is er een andere boot door hen over het hoofd gezien en een aanvaring geweest. Dit was een behoorlijk heftige aanvaring waarbij de reddingsbrigade aan te pas moest komen. Bij iedereen zat de schrik er dus goed in. Dit, in combinatie met schade aan het materiaal is natuurlijk geen goede start voor een wedstrijd. De mannen hebben hun best gedaan en het eerste stuk nog krachtig roeien laten zien. Maar daarna ging alles hen toch parten spelen en werden zij helaas laatste in de voorwedstrijd.

Hierna was het de beurt aan de N2- met daarin Bastiaan en Gert-Jan. Zij roeiden erg goed en werden met geruime afstand op de rest van het veld tweede achter skoll. Hiermee plaatsten zij zich voor de finale.

Na de nieuwelingen 2- was het aan de damesacht. Zij roeiden erg strak en goed en werden, onder luide aanmoediging vanaf de kant waar zij onder voeren, eerste in de tweede voorwedstrijd en plaatsen zich daarmee met de snelste tijd van die ochtend voor de finale.

Hierna waren onze eerstejaars lichte mannen. Net als onze zware mannen zat het ze allemaal niet mee. Twintig minuten voor de weging bleek dat Tim te ziek was om mee te starten. Redelijk stressvol, want hoe ga je in 20 minuten een invaller vinden? Gelukkig bleek de redder in nood niet ver te zijn. Maarten van der Weele, ons eigen bestuurslid is ingestapt om de acht toch te kunnen laten starten. Ondanks dat Maarten goed mee roeide lukte het onze mannen niet om de finale te halen. Zij werden vierde in de voorwedstrijd.

Vervolgens waren de voorwedstrijden van het hoofdnummer van de Varsity, de Oude Vier. In de tweede voorwedstrijd lag onze Oude Vier aan de start. Tijdens het oproeien hadden zij een aardig stukje roeien laten zien. Helaas wisten zij dit tijdens de wedstrijd niet te reproduceren en werden zij laatste in de voorwedstrijd. Jammer genoeg geen finale voor de Oude Vier dus.

Naast de Oude Vier kent de Varsity nog een tweetal klassiekers: de overnaadse 4+ en de overnaadse 2+. Jasper, Jordi, Bernard, Mathijs en Heleen startte in de overnaadse 4+. Tijdens deze Varsity waren al meerdere discussies geweest over hoe het nu eigenlijk heurt. Onze praeses heeft hier op de Varsity vergadering nog een mooi verhaal over gehouden en Jort Kelder was in eigen persoon op de Varsity aanwezig om dit uit te leggen. Hopelijk heeft hij ook een blik geworpen op de palen van de overnaadse 4+. Want ondanks dat onze jongens behoorlijk af zat te geven op onze mooie houten palen terwijl andere verenigingen met modernere palen roeiden, heurt het toch echt met houten palen. Helaas brachten deze palen hen geen overwinning, noch een finale. Ze werden vijfde in de voorwedstrijd, maar dus wel in stijl zoals het heurt!

Na de overnaadse vier was het andere overnaadse nummer: de overnaadse twee. Ook deze starten in stijl. Het tweede bestruurslid in de boot op deze dag was barcommissaris mej. de Groot. Net als haar roeiers Jeffrey en Martijn zat zij correct gekleed en met hoed op in de boot. Uiteraard hadden zij ook de nodige versnaperingen voor onderweg mee genomen. Lange tijd zag het er naar uit dat zij gingen winnen. Helaas wisten zij net niet te winnen en eindigde op de een-na-laatste plaats.

Na de 2+ was het tijd voor de finale van de N2-. Na de goede voorwedstrijd waren de verwachtingen hoog gespannen. Toen de mannen bij het laatste stuk aankwamen streden zij nek-aan-nek voor de winst. Iedereen op de kant moedigde ze zo hard mogelijk aan en bleven nagelbijtend achter na de finish, die vanuit deze positie niet heel duidelijk te zien is. Al snel veranderde het nagelbijten in een vreugde dansje en een sprint naar het podium want de winst was voor Okeanos! Bastiaan en Gert-Jan kregen een mooi Varsity blik overhandigd en het lied werd uiteraard voor hen gezongen.

Na het zingen moest iedereen snel terug naar het toeschouwers terrein. Want deze winst smaakte naar meer en onze damesacht was in aantocht. Erg spannend en zoals verwacht bleek het een strijd te worden tussen de drie Amsterdamse verenigingen. Het eerste deel leek het met name tussen de twee andere Amsterdamse verenigingen te gaan, maar onze dames lieten dit niet gebeuren en  besloten er bij de 1000 meter voor te gaan liggen. Bij het toeschouwers terrein was het heel erg spannend en waren de drie verenigingen in een heftige eindsprint verwikkeld. Helaas werden onze dames nipt tweede, maar ze hebben hiermee uiteraard zeer goede zaken gedaan voor het klassement, waar zij nu op de derde plaats staan.

Als laatste Okeanos ploeg was het de beurt aan de O4+. John, Maarten en Patrick startten met invaller Mark. Dit betekende dan ook dat deze drie nieuwelingen in het overgangsveld moesten starten. Natuurlijk een pittige uitdaging, het belangrijkste was dan ook de wedstrijdervaring. Ze roeiden stevig en behaalde hier uiteindelijk de derde plaats.

Hierna was het tijd om verder te genieten van de prachtige dag en nog de wedstrijden te kijken met uiteraard de finale van de Oude Vier. Het was een zeer geslaagde Varsity, het weer en de sfeer waren goed. Okeaniden konden extra genieten van de goede zaken die de dames hebben gedaan en het mooie blik van onze N2-!

Categorie: