ARB/NK: 8 blikken, 4 nationale titels! *update: wedstrijdverslag

10 juni 2009 - door maartenakker - 11 reacties

Op de A.R.B. werden dit jaar de nationale titels in de grote nummers verdeeld. Okeanos en het Okeanos Talent Center waren goed op stoom en veroverden de titels in de SA8+, SA4-, de LSA4- en de LSB4-. Daarnaast was er voor de volgende ploegen blik

Dev4-
DDev4-
SA1x
LEj8+
LSA2-
DO4-

Wedstrijdverslag

Zaterdag

Zoals gebruikelijk was het Remco die op zaterdagochtend het spits mocht afbijten in de Heren Nieuwelingen skiff. Zijn races op de zondag van de ARR boden veel aanknopingspunten voor nog betere races dit weekend. Met 23 inschrijvingen moest Remco zijn voorwedstrijd winnen om een plaats in de finale te bemachtigen. Dit lukte hem, want al vroeg in de wedstrijd wist hij de leiding te nemen en niet meer uit handen te geven. In de finale kon Remco helaas geen potten breken.

Daarna was het de beurt aan Lotte. De wind begon flink schuin over de baan te waaien, en in baan 7 stonden er al aardig wat golven. Lotte wist dan ook niet de finale te halen. Ook Laura en Nienke wisten geen finale te halen.

Vervolgens de Development vierzonder. Vanwege een blessure startte f.t. Praeses Willem Sprokholt in
plaats van Jan Erik Freund. Hij liet zien een waardig vervanger te zijn van Jef, en in de finale nam de vierzonder vroeg de leiding, om deze niet meer uit handen te geven. De Development vierzonder is hiermee de eerste ploeg die de zege in hun klassement veilig stelt.

De Dames Development vierzonder kende een droomstart van hun wedstrijd. Na 500 meter was het gat met de concurrentie ruim twee lengtes. Met al het vermogen aan boord was het voor de dames een koud kunstje om de opgebouwde voorsprong te verdedigen. Na de finish bleek dat het voor Kristel toch niet zo’n koud kunstje was, al slingerend werd ze toegezongen door de hele vereniging, maar ze kon er ogenschijnlijk nog niet echt van genieten.

De lichte Development vierzonders, tweedejaars licht en de vier van Jonkman, wisten geen A-finaleplaats te bemachtigen. In de B-finale waren het de tweedejaars die lang aan de leiding gingen, maar uiteindelijk net hun B-finale niet wisten te winnen.

Roel Braas moest op zaterdag officieel zijn uitzending naar München veiligstellen. Na een moeilijk eerste deel van de race, waarin hij duidelijk moeite had met de golven, stelde Roel in het tweede deel van de race orde op zaken. Per haal liep Roel een halve meter uit op zijn naaste belager en hij won wederom met overmacht.

Annelies mocht vervolgens in de DSA1x aan de bak tegen de Nederlands Kampioen in de DSA1x. De Nederlands Kampioene kwam er echter niet aan te pas, en legde het af tegen zowel Annelies als Nereus. Annelies werd in dit zware veld tweede achter Kirsten Wielaard, wat gezien de tegenwind zeker niet gek was.

De SB vier had flinke tegenstand van Thijs en Teun, in combinatie met Nereus, en van de Muda’s aangevuld met Proteus en Skadi. De SB-vier won uiteindelijk met ruim twee lengtes van de lichte pikken, en sleepte hiermee het Kampioenschap in de wacht.

Tenslotte was het de beurt aan de eerstejaarsploegen. Zowel licht, zwaar als dames hadden de finale gehaald. Weliswaar niet overtuigend, maar toch. In de finale hadden de lichte pikken wat recht te zetten. Ietwat geholpen door een gunstige boeiindeling, deklasseerden zij de tegenstand. De oproeiende ploegen keken wat raar op toen de finale van EJL langskwam. EJL ruim 4 lengtes voor, en nog werden zij flink aangespoord door hun coaches, die de concurrentie een pak slaag wilden geven waar ze nooit meer van zouden herstellen.

De eerstejaarsdames kenden een zeer spannende race. Door een snoekje in de eerste 500 meter lagen de dames uit de start op een halve lengte achterstand. Wat volgde was een indrukwekkend schouwspel waarbij onze dames push na push dichter bij Skadi kwamen. Skadi reageerde telkens alert, en liep na elke push weer uit tot de halve lengte die het na de start was. Na een ruime kilometer hartstochtelijk aanvallen leek het beste eraf bij de dames, en liep Skadi uit tot een lengte. Njord, dat onverwacht in derde positie lag, kwam zelfs langszij en voorbij. Even werd er op de kant gevreesd voor het kunstje dat Triton twee weken eerder bij Skadi flikte. Dat lieten onze dames echter niet gebeuren, en in de laatste 20 halen maakten ze een halve lengte goed op Njord. Een tweede plek achter Skadi zorgde ervoor dat de dames de winst in het klassement nog altijd in eigen hand hebben.
Eerstejaars zwaar kende een moeilijke race waarin ze nooit echt in een lekker ritme kwamen. Hun harde werken leverde hen uiteindelijk slechts drie punten op voor het klassement. Deze drie punten zorgen er echter wel voor dat het startbewijs voor de Holland Beker veiliggesteld is.

De lichte development vierzonder kon in de LSB4- finale geen vuist maken, en finishte als laatste, in het door het lichte Talent Center gedomineerde veld.

Zondag

Ook op zondag mocht Remco als eerste starten. Door een goede eindsprint haalde hij in de O1x de finale. In deze finale haalde Remco de vijfde plek.
De volgende start was voor Mathijs en Frederik in de SA2-, die ’s ochtends een waarschuwing gekregen hadden voor trainen tijdens de wedstrijd. Met zeer sterke tegenstand kwamen zij er totaal niet aan te pas. Resultaat: een derde plek.

In de DN2- voeren Laura en Nienke qua resultaat één van hun betere races. Lange tijd lagen zij op de derde positie. Uiteindelijk werden zij nog ingehaald door Laga, hetgeen resulteerde in een vierde plek.

Peter en Mark hebben inmiddels een abonnement op de LSA2- op de bosbaan. Ook deze keer wisten zij hun wedstrijd met overmacht te winnen, na een duidelijke versnelling (of ging de rest langzamer?) na 1000 meter. Na de finish leek het alsof ze eerder bij het erevlot wilden zijn dan de vorige race, en dat lukte bijna.

De dames vierzonder mochten in de DO4- op herhaling, deze keer wel tegen concurrent en combipartner Asopos. Dat een windje tegen de dames goed ligt hadden zij gisteren al laten zien, en ook deze race was een kolfje naar de hand van onze dames. Met hun winst bereikten Rianne en Kim de overgangsstatus! TJL kon dit kunstje niet nadoen, zij eindigde in hun finale als vijfde.

Toen was het tijd voor het laatste NK-blok van het weekend. Roel mocht als eerste starten in de SA2x, tegen de beoogde Olympische lichte dubbeltwee. De lichte pikken domineerden deze race van begin tot eind, en Roel eindigde als derde en laatste, iets wat hem tegenwoordig niet zo vaak meer gebeurt.
Dan de SA-achten. EJL had als doel een podiumplaats op het NK, en ook dit doel kan inmiddels afgevinkt worden. Ze versloegen een paar eerstejaarsploegen en een ouderejaarsploeg van Proteus, en eindigde hiermee op de derde plek. De EJD hadden ’s ochtends een finaleplaats veiliggesteld, en ook de MGD in combinatie met Asopos lagen in de finale aan de start. De MGD finishten net buiten het podium op de vierde plek, en de EJD versloegen een ouderejaars combinatie van Proteus, Pelargos en Skoll om uiteindelijk op de vijfde plek te eindigen.

Het slotstuk van de dag was voor het Okeanos Talent Center. Aangezien de SA-equipe de concurrentie niet aandurfde (stiekem trainen in Maasdam, bij huize Steenman), was er weinig tegenstand. De acht oogde echter erg sterk, en stoof het veld uit na een push op de 500 meter. Wat de topsnelheid van deze acht is blijft helaas een raadsel, maar deze pittige AT-training was meer dan voldoende voor de NK-titel. Mechiel Versluis bereikte hiermee de SA-status, en ook het 200e blik van het seizoen werd hiermee binnengetikt.