ARB: Willem Jan Nederlands Kampioen, 6 blikken voor Okeanos

13 juni 2007 - door Iris - 1 reactie

Tijdens de ARB afgelopen weekend waren er maar liefst 6 blikken voor Okeanos.
Zaterdag wonnen de tweedejaars dames het DN4+ veld waarmee zij overgangs werden. Zondag herhaalden zij hetzelfde trucje door ook het DO4+ te winnen.
Zaterdag won de eerstejaars zware acht het eerstejaars zware veld.
Zondag waren er ook nog blikken voor Willem Jan in de SA4+, die hiermee Nederlands Kampioen werd, voor Helen in de DSA2- en voor voor de eerstejaars zwaar die dan eindelijk het felbegeerde blik in ontvangst mochten nemen na een overtuigende winst in het B4+ veld.

De tweedejaars dames hadden een zeer succesvol weekend; zaterdag wonnen zij al het DN4+ veld en hiermee werden Maaike, Willemijn, Lotte en Anna (‘Laga’) overgangs. Op zondag wist Helen ze wederom naar een mooie overwinning te sturen. Toen de dames ook in deze race eenmaal de voorsprong wisten te pakken, heerste er berusting langs de kant; wanneer deze dames de voorsprong hebben, geven zij deze niet snel meer uit handen! Na dit mooie weekend met dubbel blik hadden zij een Henley-bbq georganiseerd waar alle roeiers en coaches na afloop konden bijkomen en heerlijk barbequen. Sponsoring van de dames is overigens nog steeds mogelijk!

De mannen van eerstejaars zwaar wisten dit weekend allemaal te blikken. Op zaterdag was er wederom een overwinning in het eerstejaars zware achtenveld. Al ging het niet zo overtuigend als tijdens de Hollandia; al bij de start waren zij niet de eerste ploeg die de eerste intervallijn passeerde. Op het tweede interval wisten zij wel weer voor te liggen, maar er werd niet erg goed geroeid. Desondanks wisten Thijs, Mechiel, Frederik, Sietse, Rens, Wijnand, Derk, Maarten en stuur Ae-Ri wederom een overwinning op hun naam te schrijven. Met gemengde gevoelens stonden zij aan het erevlot; wel gewonnen, niet goed geroeid, geen algemeen eerstejaars zwaar record. Wel werd het Okeanosrecord verbroken met hun tijd van 5.50.91.
Op zondag mochten de mannen het opnemen tegen de Holland Acht in de voorwedstrijd. Met nog een World Cup in de benen van het weekend ervoor, en komend weekend wederom een World Cup ging deze bondsacht misschien niet zo hard als ze zouden moeten en kunnen, toch verraste Eerstejaars Zwaar door al tijdens de voorwedstrijd ontzettend goed mee te komen. Er werd geeindigd op een lengte achter de Holland Acht in de voorwedstrijd, en minder dan een seconde op een acht met vele jaren (inter)nationale roeiervaring aan boord. Hiermee haalden zij keurig de finale.
De finale eindigde enigszins teleurstellend; na de gebeurtenissen op de Hollandia, waar de finale pas na 500 meter werd afgevlagd, werd na 300 meter geroepen dat er een valse start was. De startlichten bleken namelijk weer te flikkeren, een teken van een valse start. Hierop werd de boot stilgelegd. In de andere achten heerste ook wat onzekerheid, maar er werd door iedereen doorgevaren. Hierop werd een achtervolging ingezet, en de adrenaline leek de mannen vleugels te geven. Ondanks de grote achterstand wisten zij toch nog een acht in te halen en zelfs nog een goede tijd neer te zetten. Zeer gefrustreerd kwamen zij echter uit de boot, wie weet hoe er geeindigd was in dit mooie veld als ze niet stil hadden gelegen...

De eerstejaars zware vier deed ook goede zaken dit weekend. Op zaterdag troffen zij de zware voorwedstrijd, waarna zij helaas uitgeschakeld waren ten koste van ouderejaars ploegen met heel wat jaren ervaring. Op zondag echter was het dé dag: eindelijk mochten zij het felbegeerde blik in ontvangst nemen na een overtuigende winst in het B4+ veld. Met maar liefst 11 seconden op de nummer twee zijn ook Frits, Geert, Lars en Jeroen nu beginneling af en mochten zij Tjerk een nat pak bezorgen. Een dubbel feestje dus voor de 12 roeiers van eerstejaars zwaar.

Ouderejaars zwaar had een wat minder succesvol weekend: zaterdag voeren zij in het N4+ veld. Dat ze niet als eerste uit de start kwamen verraste niemand; langzaam werd er weer ouderwets ingelopen en werd in de voorwedstrijd de derde plek behaald. In de finale kwamen de mannen maar niet in een lekkere race en wist hun fameuze ‘inhaalslag’ niet echt goed uit te pakken. Een zesde plek was het resultaat. Op zondag deden zij mee in het SA4+ veld om de Nederlandse titel. Ook hier werd de zware voorwedstrijd geloot, en werden ze uiteindelijk vierde achter de winnaars van de dag ervoor waardoor ze werden doorverwezen naar de B-finale. Hierin wisten zij de trage start wel weer in te lopen zoals gewend, en werden zij uiteindelijk tweede. Geen topweekend voor deze mannen dus. Besloten is wat rust te nemen, zodat zij er op de Martini weer kunnen staan!

De eerstejaars dames hebben een negende dame erbij, zodat er niet meer naar invallers gezocht hoeft te worden; Laura Valk roeide dit weekend met de dames mee. Ze lijken weer op de goede weg te zijn: zaterdag werden ze vierde in het eerstejaars achten veld. Hiermee zijn ze ook weer een plekje geklommen in het klassement; momenteel staan de dames weer op een (gedeelde) vijfde plaats. Zondag was de strijd om het beginnelingenblik. In de voorwedstrijd konden de dames easy naar een tweede plek varen, zonder al te veel bedreiging. In de finale belandden zes ploegen die eigenlijk allemaal evenveel kans maakten om met het blik naar huis te gaan. En helaas waren het ditmaal de dames van de Vroegopsingel die de gelukkigen waren; onze dames werden vijfde. Maar met de stijgende lijn die zij hebben ingezet kijken wij alvast uit naar de Hollland Beker, en natuurlijk de Martini!

De skiffeurs presteerden wisselend dit weekend. Op zaterdag verscheen Remco aan de start in het N1x veld. In dit grote veld met nogal wat doorgewinterde skiffeurs, wist Remco keurig de finale te behalen en daar werd hij vijfde. Op zondag startte hij B1x, maar dat werd geen groot succes. Door wat onrust bij de start wist Remco zijn concentratie niet op tijd meer te hervatten en werd het een wat rommelige race waarmee hij de finale niet wist te behalen. Rommert startte zaterdag het LN1x veld waarin ook enkel een A-finale was ’s middags, deze wist hij niet te bereiken. Frans verscheen hier wel aan de start en werd netjes vierde. Zondag scheidden hun wegen zich: Frans startte LB1x en deed dit niet onverdienstelijk: lange tijd wist hij tweede te liggen achter David van de Amstel. Frans wist hem te pakken, maar helaas was het Aegir die er in de buitenbaan vandoor ging en uiteindelijk eindigde Frans toch nog achter de Amstel, als derde. Rommert stapte weer bij zijn rode vriendjes uit Delft in de boot bij de LSA8+. Deze acht werd tweede in de strijd om de nationale titel achter de nationale lichte selectie. Keurig! Hilde startte dit weekend ook niet in de skiff, maar stapte met Ingar van de Amstel in de dubbeltwee. In dit pittige veld wisten zij het eerste deel van de race nog goed mee te komen, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Annelies verscheen alleen op zaterdag aan de start in de LDSA1x. Op slechts 1 seconde eindigde zij achter Eeke Thomee en werd dus tweede.
Wegens blessures hield Kilian een weekendje rust en verscheen hij niet aan de start.

Ouderejaars licht gingen zaterdag van start in de LSA4-. Ook in dit veld werd gestreden om de nationale titel, en verschenen dus zeer sterke vieren aan de start. Peter, Mark, Joris en Tim wisten helaas de A-finale niet te behalen maar werden wel 2e in de B-finale. Zondag stond de LO4- op het program. In de voorwedstrijd wisten zij met een zeer goed uitpakkende push weg te lopen van Saurus en een plek in de finale veilig te stellen. Hier werden zij zesde. De vier mannen gaan zich nu wat meer toeleggen op twee zonderen; Tim en Joris zullen samen in een tweetje stappen, en Mark en Peter vormen samen het andere koppel.

Helen hoefde maar één keer over de baan dit weekend; zij had direct finale in de DSA2-. Er stond al een hele Okeanos delegatie op het erevlot om te zingen voor de tweedejaars dames en achtereenvolgens de eerstejaars zware vier, toen Helen met Nienke Kingma (Nereus) overtuigend over de finish kwamen. Iedereen kon dus blijven staan toen Helen blik nummer drie van die dag binnentikte. Deze overwinning betekent meteen het eerste streepje op de gloednieuwe Syracuse!

Willem Jan zat dit weekend niet in de acht, maar mocht voor de nationale titel strijden in de SA4+. En deze strijd werd gewonnen; de Okeanos-combi kwam als eerste over de streep en hiermee schreef Willem Jan wederom een Nederlandse Titel op zijn naam. Bovendien verbrak hij het Okeanos combirecord met een tijd van 6:20.16.