Amstelbeker 2016

29 september 2016 - door merelK - 0 reacties

Hierbij de eerste nabeschouwing van de kersverse RedaCie:

De Amstelbeker.

Wat zagen onze Heeren en Damesch er toch goed uit in die lustrumpakjes.
Maar met mooie pakjes win je geen wedstrijd en helaas waren de Palm- en Fortunabeker niet weggelegd voor deze Okeanieden.

Zoals velen al dachten en verwachtten, ging de Henley acht van Nereus er met de Palmbeker vandoor. Zij hadden een zeer sterke acht met jongens die tot een paar weken geleden nog op het WK in Rotterdam vooraan voeren. Ook de Laga acht, die voor een groot deel op het FISU WK is geweest, kon goed mee komen maar de Nerieden waren simpelweg te sterk.

Bij de Fortunabeker waren de boten gevuld met bondsroeiers met een frisse olympische herinnering. Dit maakte het veld dan ook erg sterk met vooral de achten van Orca en Nereus die hier een grote rol in speelden. Nereus had er echter niet zoveel inspraak in omdat zij, net als onze Damesch, al vroeg in de middag het tegen de vissen van Orca moesten afleggen. Dus was het Orca die het mocht opnemen tegen de burger vereniging in de finale. Uiteindelijk was het De Hoop die er met de Fortuna beker vandoor ging.

Al met al, een zonnige middag, mooie pakjes en lekker een potje peddelen.
Wat wil je nog meer?

Maar afgelopen weekend werd niet alleen de Amstelbeker gevaren, de Holland acht was namelijk afgereist naar Duitsland voor een wedstrijd. Namelijk de Netz cup:

De Netz cup is een bijna 13 kilometer lange head, deze wordt georganiseerd door de Duitse roeibond waarbij internationale mannen 8+ uitgenodigd worden om een lekker potje te peddelen. Naast de Duitse acht, startte ook de Holland acht, de Poolse acht en de Amerikaanse acht.

Het begin van de race verliep spoedig voor de Hollandse en de Poolse mannen omdat de Amerikanen in een clash kwamen met de Duitsers. Helaas konden onze mannen het niet volhouden tegen de thuis roeiende Duitsers en werden ingehaald. Met een tijd van 38 minuten en 38 seconden eindigden de Holland acht 30 seconden achter de Duitsers die er met de overwinning van door gingen.

Mocht je nog een filmpje van de finish willen bekijken, zie hier: http://www.shnetzcup.de/

P.s. Shoutout to the PlakCie (die ervoor heeft gezocht dat de bladen op tijd klaar waren)
P.p.s. Shoutout to the verdwaalde intro’s die na het introkamp zijn gaan kijken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het is zover, de eerste wedstrijd van het seizoen en de eerste wedstrijd voor mij als wedstrijdcommissaris. Wat is het mooi om te zien dat we met Okeanos weer twee goed gevulde achten op het water leggen. De Amstelbeker zal verroeid worden op de Amstel tussen Nereus en de Hoop. Als eerst zal er een timetrail gevaren worden en vervolgens zal de wedstrijd doorgaan met een knock-out systeem. Vanaf 13.05 starten de timetrials en we hopen jullie natuurlijk met zoveel mogelijk Okeaniden te zien langs de kant!

In de mannenacht starten: Bastiaan Collette, Jurgen Toennaer, Christiaan Tuijl, Emil Rijcken, Tim Kok, Boris Wolbink, Ruben Houkes en Rick van den Herik. Zij worden gestuurd door Anne-Wil Vincent.

In de ploeg zullen dit jaar de olympische toppers ontbreken maar er zit veel ervaring in en veel jongens hebben al vaker met elkaar in de boot gezeten, dit zal zeker helpen om straks tijdens die 750 meter een goed ritme neer te zetten. Bastiaan zal voor de vierde keer de Amstelbeker starten en kan met zijn ervaring de rest van de ploeg meenemen in het toch wel zware veld. Zoals de Amstelbeker voorbeschouwd houden de heren studenten wel van een wedstrijd; met 17 inschrijvingen is dit het drukst bezette veld van de Amstelbeker. Vorig jaar was Nereus de sterkste en is dit jaar wederom favoriet. Dat de 750 meter de ‘Henley-acht’ wel ligt, bewezen ze dit jaar op de Heineken Roeivierkamp. Tegenstanders? De acht van Laga is nog goed op elkaar ingespeeld, gezien de ploeg begin deze maand startte op het FISU-WK. De mannen uit Delft worden jaarlijks als een van de favorieten getipt, maar de Palmbeker ging nog nooit mee naar Delft… Vorig jaar maakte Orca een sterke indruk met een plek in de A-finale. Zij keren terug met een bijna ongewijzigde opstelling.

In de vrouwenacht starten: Jocelyn Spruit, Lisanne Derksen, Saskia Kleij, Rianne Schoo, Sarah Tabak, Megan Korthagen, Esmee Timmers en Claartje Ottens. Zij worden gestuurd door Veerle Walrave.

In de damesch ploeg is het Jocelyn die voor de vierde keer de Amstelbeker start. Maar ook de andere damesch brengen veel ervaring met zich mee. Onze twee tweedejaars damesch weten als geen ander hoe het is om in een acht te roeien en met hun eigen vertrouwde stuurtje aan boord kan dit alleen maar helpen om een goed resultaat neer te zetten in wederom een sterk veld. Zoals de Amstelbeker voorbeschouwd is het niveau bij de damesstudenten dit jaar bijzonder hoog. Olympiërs Ilse Paulis, Karien Robbers (Nereus), Maaike Head (Skadi), Nicole Beukers (Njord), Chantal Achterberg (Proteus), Carline Bouw en Lies Rustenburg (Skøll) zullen hoogst persoonlijk laten zien wat hard roeien is. In de races over 750 meter is er weinig tijd voor tactiek dus er zullen felle en spannende wedstrijden worden gevaren. Kanshebbers? Qua internationale ervaring lijkt Nereus favoriet. Maar ook Proteus, Skadi en Skøll zijn op papier sterke ploegen. 

Programma:
13:05 start time trials
14:00 start voorwedstrijden
14:24 start 8e finales
15:40 start kwartfinales
16:24 start halve finales
17.33 start finales

Categorie: