4 keer blik op ZRB in Tilburg en 3 finaleplaatsen op Hugelregatta Essen

5 mei 2011 - door Bartr - 5 reacties

Afgelopen weekend hebben onze wedstrijdploegen geraced op de internationale regatta in het Duitse Essen en op de Tilburgse ZRB. Op de ZRB in Tilburg heeft Okeanos 4 keer blik getrokken en in Essen waren er 3 finaleplaatsen voor Okeanos. Vrijdagavond werden bij de Vidar Lustrum Sprints 2 sprintblikken behaald.

Het weekend begon met een oppermachtig Eerstejaars Damesch op de sprint over 500 meter. Aart Goossens en Martijn Veling wonnen in het N2- veld. Eerstejaars Licht kwam een seconde tekort voor het sprintblik.

Zaterdag trok Mark Rottier het eerste blik voor Okeanos in het LN1x-veld. In de voorwedstrijd voer hij gemakkelijk naar de winst. Dit herhaalde hij in de finale en met een tijd van 7:15,56 zette hij hiermee een nieuw Okeanos record. Hiermee trok Mark zeer knap zijn tweede klasserende blik in twee wedstrijdweekenden.

Middengroep Zwaar met Willem van der Nat, Ger Strampel, Wim-Jan Dannijs en Youri Poelemeijer won zondag het N4- veld. In de voorwedstrijd eindigden zij op bijna een bootlengte van de concurrentie. In de finale moesten zij in de eindsprint het opkomende Orca voor zien te blijven. Dit lukte, waardoor deze heren de Nieuwelingen plus 1 status hebben verworven, in een Okeanos recordtijd van 6:22,63.
Aart Goossens en Martijn Veling maakten het feestje binnen Middengroep Zwaar compleet door het blik te trekken in het N2- veld. Hun zinderende finale, waarin zij de laatste paar honderd meter hun achterstand ombogen in klinkend blik, oogstte waardering.

Joost Rusche en Alexander Klaver stapten in de 4-, in combinatie met het Wageningse Argo en startten in het LO4-veld. Na vorig weekend getraind en afgesteld te hebben, roeiden zij met onze roeiers in het middenschip zeer mooi naar de winst in de directe finale op zondagmiddag.

Onze Eerstejaars Achten maakten kennis met de harde realiteit van de ZRB en moesten op zaterdag hun voorwedstrijden winnen om zeker te zijn van de finale in het Eerstejaarsveld. Eerstejaars Damesch schoot uit de start, lag een bootlengte voor op de concurrentie maar wist niet te voorkomen dat Nereus in het tweede deel van de race langszij kwam en won. Met de snelste tweede tijd van het Eerstejaarsveld kwalificeerden zij zich alsnog voor de finale. In de finale werd de 4e plaats behaald, wat betekent dat op de Westelijke orde op zaken gesteld moet worden.
Eerstejaars Licht wist knap hun voorwedstrijd te winnen. In een sterke finale waren zij snel uit de start maar moesten zij het hoofd buigen voor Nereus, Orca en Laga: de vierde plaats was het resultaat.
Eerstejaars Zwaar had een zware voorwedstrijd maar deed zichzelf tekort door de concurrentie te makkelijk weg te laten lopen. Helaas konden zijn in de tweede 1000 meter het verschil niet goed maken: met de 3e plaats werd niet gekwalificeerd voor de A- of B-finale.

Middengroep Zwaar startte zaterdag in het Development klassement. In een goede voorwedstrijd, werd kwalificatie voor de finale afgedwongen. In de finale, kwamen zij in de laatste 500 meter sterk op, maar de weerstand van Aegir en hun vuile water was te sterk. Een goede tweede plaats was het resultaat, waarbij de winnaar van de voorwedstrijd wel verslagen werd.
De 2- met Aart Goossens en Martijn Veling won op zaterdag de voorwedstrijd in het O2- veld. In de finale konden zij in het eerste kwart aanhaken, maar vervolgens werd het veld uit elkaar getrokken. Ruim achter de winnaar, maar ook ruim voor de rest van het veld werd de tweede tijd neergezet.

Joost Rusche en Alexander Klaver startten zaterdag het LO2-veld, waarin zij hun voorwedstrijd overtuigend wonnen. Dat voorwedstijden geen garanties geven, werd s’middags duidelijk. In de finale trok Boreas direct weg van onze heren, waarna het gat jammer genoeg niet meer gedicht werd. De teleurstellende 2e plaats was het resultaat.

In het hoogste skiffveld (verroeid op zaterdag), het SA1x veld, trok Robin Kraak ten strijde tegen zijn –letterlijk- zware concurrentie in een directe finale. In een puike race waarin hij zich goed op zijn eigen kunnen focuste, kon hij zijn tegenstand lang tergen en roeide hij naar de 3e tijd.

Op zondag, in het LO1x veld, lagen twee Okeaniden aan de start in de directe finale. Robin Kraak en Mark Rottier gingen voor het blik. Bij de eerste meetpunten, lag Robin eerste gevolgd door Mark. In de overige 1500 meter verschoven de verhoudingen, waarna Mark de 2e plaats opeiste en Robin 4e werd.

Eerstejaars Zwaar kwamen zondag voor één ding terug naar de racebaan: het blik in het B8+ veld. Na de resultaten van de afgelopen weken weten zij dat het erin zit en de ervaring van zaterdag had hen op scherp gezet. In de voorwedstrijd werd de zware concurrentie verslagen door een geconcentreerde ploeg. In de finale werd alles op alles gezet en de eerste 600 meter was voor Okeanos, waarbij de Olympus voor de overige boten lag. Een mishaal liet de concurrentie terug in de wedstrijd komen, waarna onze heren zich niet meer naar de eerste plaats konden terug roeien. De 3e plaats was voor de Jonge Acht van Okeanos. Met 4 blikken en 2 spintblikken keerde Okeanos huiswaarts en zal zich voorbereiden op de komende wedstrijden.

In Essen startte Jan Erik Freund namens de Nederlandse roeibond in de 2- in combinatie met Frank van der Ploeg de Hugelregatta. Na hun 4e plaats in de voorwedstrijd op zaterdag werden zijn wederom 4e in de finale. Op zondag zetten zij de 5e tijd neer in de voorwedstrijd, mede door het raken van de wedstrijdlijnen.

Hannah van Buggenum startte haar eerste internationale wedstrijd in de 2x met Marleen van Roessel van Orca. Zowel op zaterdag als op zondag roeiden zij naar de 6e plaats in hun 2x-veld.

Annelies Labots werd op zaterdag knap 2e in haar voorwedstrijd, onder andere voor Jenny van Dobben van Nereus. In een met goede roeisters gevulde finale roeide Annelies naar de 5e tijd. In haar finale op zondag leek er vals gestart te zijn, maar roeide de rest van het veld door. Annelies liep 38 seconden vertraging op en begon een inhaalrace. Haar intervaltijden waren concurrerend met overige finalisten, maar door de startproblemen finishte zij als 7e. Met deze internationale ervaring zullen onze toppers het seizoen voortzetten.