12 Blikken, 5 NSK-titels, 4 klassementen voor Okeanos op Argo Sprint en Slotwedstrijden

3 juli 2009 - door michasb - 20 reacties

Afgelopen weekend zijn de Argo Sprint en de NSRF Slotwedstrijden verroeid op de bosbaan. In totaal zijn er 12 blikken behaald op de beide wedstrijden. Op de sprint wisten Lotte (LDN1x) de dames vierzonder (DO4-) en EJL (LEj8+) hun veld te winnen. Op de slotwedstrijden wist Okeanos nog 9 keer als eerste over de finish te gaan. Daarnaast wist Okeanos in totaal 4 klassementen te veroveren, te weten:

KNSRB Van Lier Sprintklassement
EJL
Verenigingsklassement

KNRB Development klassement
Zware Development 4-

Interstroom Eerstejaarsklassement
EJL

Zaterdag
De zaterdag begon zoals altijd met Remco in de N1x. In de ochtend wist Remco zijn voorwedstrijd te winnen, en in de finale mocht hij dus voor het laatst een blik in de N1x proberen te bemachtigen. Helaas kwam Remco er niet aan te pas, en eindigde hij als vijfde. Vervolgens was het de beurt aan de Dames Development vierzonder, die voor hun laatste kans om het klassement te winnen streden. De dames deden wat ze moesten doen, en wonnen hun finale! Helaas deed ook Asopos wat het moest doen, en werd tweede, waardoor de eindzege in het klassement niet naar Okeanos ging. Wel roeiden de dames een nieuw Okeanos DSA4- record: 6:54.64.

Daarna was het de beurt aan de EJD. De verwachtingen waren hooggespannen. Er moest van Skadi gewonnen worden om het klassement te winnen. De laatste wedstrijden waren door onze dames gewonnen, dus de kansen waren groot. Vanaf de start was er meteen een harde race. In de tweede 500 was Skadi iets sterker, en vergrootten zij hun voorsprong naar 2 seconden op de 1000 meter. Ondanks de hartstochtelijke aanmoedigingen van de vele meefietsende Okeaniden (o.a. een afvaardiging van Damesch 2004), konden onze dames het pleit niet in hun voordeel beslechten, en was het Skadi die in de laatste race met de winst, en het klassement naar huis ging. Ondanks dat het klassement niet gewonnen werd, hebben de dames fantastische prestaties neergezet dit seizoen. Volgend jaar zullen de dames zeker gebrand zijn op sportieve (en wellicht ook onsportieve) revanche.

De zware development vierzonder liet daarna zien waarom zij met de winst in het klassement naar huis gaan. Vanaf de start domineerden zij hun race, en toonden dat zij onbetwist de besten zijn in hun klassement. Ook in de SA4- ging de winst naar Okeanos, naar de mannen van de SB4-. Zij veroverden hiermee de NSK-titel.

Ook Lotte mocht voor het laatst haar spierballen tonen in de LDN1x. De voorwedstrijd ’s ochtends werd gemakkelijk gewonnen. In de finale ging Lotte erg goed uit de startblokken, en zij voerde 1500 meter het veld aan. Daarna ging het lampje uit, en zakte zij terug tot de vierde plek. Desalniettemin een sterk optreden.

Net na zes uur was het voor EJL tijd voor hun laatste race in de acht. In de ochtend hadden zij reeds hun eigen Okeanosrecord aangescherpt, maar in de finale was wellicht een alltime EJL-record mogelijk. De teller stopte uiteindelijk na 5:57,69. Geen record, wel blik en een fantastische tijd.

Zondag
Op zondag begon het finaleblok met de talentenachten. De dames talentenacht kon helaas geen potten breken, maar dat was ook niet zo gek gezien de onervarenheid van de ploeg. De heren talentenacht roeide in hun finale naar een derde plek, vlak voor Skadi.

Vervolgens was het de beurt aan EJZ in de O4+. Vooraf was de kans op winst al uiterst klein, aangezien er ook een bondsploeg meedeed. Lange tijd streed onze ploeg voor de tweede plek achter de bondsploeg, maar het was Orca dat hen net voorbleef. Toch was het een erg goede race te noemen, die helaas op voorhand al niet bekroond zou kunnen worden met een blik.

Lottes laatste race van het seizoen eindigde met een domper, toen zij wegens fysieke malaise vroeg in de race moest afhaken. De N2x met daarin Ramon en Jan-Erik namen halverwege hun race de leiding over, maar moesten deze na 1000 meter weer uit handen geven aan een Proteus/Theta combi, die er met de winst vandoor ging.

Peter en Mark completeerden vervolgens hun winning streak in de LSA2- dit seizoen. Van alle wedstrijden die zij in dit nummer startten, wisten zij alleen de Holland Beker en de World Cup niet te winnen. Zij werden hiermee Nederlands Studenten Kampioen in de LSA2-.

Meteen aansluitend was het de beurt aan EJL en TJL in de LO4+. EJL zorgde voor een kleine stunt door in de voorwedstrijd en in de finale te winnen van hun ouderejaars collega’s. Helaas zorgde Vidar EJL voor een nog grotere stunt door er met de winst vandoor te gaan.

Het moet gezegd dat op dit moment van de dag uw wedstrijdcommissaris een klein beetje met de handen in het haar zat. Waar gehoopt werd het blikkenrecord, dat staat op 75 blikken in één verenigingsjaar, op de Slotwedstrijden te kunnen doorbreken, was het nu de vraag of het record überhaupt geëvenaard kon worden. Gelukkig, net als de nood het hoogst is, is daar EJZ.

In de voorwedstrijd hadden Mark, Bart K en stuurvrouw Sanne al makkelijk de snelste tijd gevaren, en in de finale van de N2+ waren zij ongenaakbaar. Met hun winst heroverden zij de Platvoetbokaal voor Okeanos!

Daarna was het voor de Krekker de laatste kans op een 2K-blik dit seizoen. Ondanks dat de mannen hun beste race van het seizoen lieten zien, was het toch Nereus dat met een sterk optreden met de winst naar huis ging.

Toen was de beurt aan de Okeanos/Asopos combinatie in de DSA 8+. De tegenstand bestond uit combinatieachten van tweezonders en gelauterde SA-roeisters. In de voorwedstrijd liep het stroef, mede door een snoekje in de start. In de finale hadden de dames, gestuurd door Ae-Ri, wat recht te zetten. Nu wel goed uit de start knalden de dames weg van het startvlot. Met de eerste push werd de concurrentie meteen het mes op de keel gezet: eerste na 500 meter. Ook in de tweede 500 meter bleven de dames uitlopen op hun ervaren tegenstrevers. Een lengte voor na 1000 meter, daar wisten de dames wel raad mee. Zij verdedigden hun voorsprong, en liepen in de laatste 500 meter alleen maar verder uit. Een mooi blik en een NSK-titel vielen hun ten deel. Blik nummer 73 was hiermee een feit.

Laura en Nienke kwamen helaas niet in de buurt van de winnaars van hun veld, en roeiden naar een derde plaats.

Peter en Mark onderstreepten met een zeer sterke race in de SA2- hun status als één van de snelste lichte tweetjes van Nederland. Na 1000 meter lagen zij nog gelijk met een tweetje, geformeerd uit de zware SB4+ van de bond. In de tweede helft van de race schoven zij langs hun concurrente, en in de laatste 500 meter liepen zij uit naar een lengte of 3. Blik nummer 74! Hiermee veroverden zij hun tweede NSK-titel van de dag.

Het slotstuk was voor de SA8+, met Thijs, Frederik en Mathijs, gestuurd door wederom Ae-Ri. Bij de start werd de enige ploeg die het hen op papier moeilijk zou kunnen maken, een Euros/Okeanos combinatie met Teun aan boord, uitgesloten wegens het overtreden van de vaarregels, en het veroorzaken van een onregelmatige start. Hierdoor hadden onze mannen, aangevuld door Njord, Nereus en Gyas, vrij spel, en konden zij 5:43 op de klokken zetten. Niet slecht voor een acht zonder tegenstand met neutraal weer. Zij veroverden hiermee het 75e blik voor Okeanos, een evenaring van het oude record uit het seizoen ‘87/’88. Ook de NSK-titel viel hen ten deel: de vijfde titel voor Okeanos dit weekend.

Met het SB WK nog in het vooruitzicht kan het blikkenrecord verbroken worden. Zowel Roel als Mechiel en Boris maken kans om namens Okeanos dit record te verbreken, en een fantastisch seizoen voor Okeanos een passend slotakkoord te geven.