Vrije Universiteit Amsterdam


Vrije Universiteit Amsterdam, partner van Okeanos

 

Roeien is bij uitstek een studentensport en universiteiten profileren zich vanouds met hun eigen wedstrijdroeiteams. Traditioneel werden sportiviteit en studentikoziteit in de roeiverenigingen gecombineerd. De competitie was meedogenloos, de roeiers stalen elkaars clubvlag en er werd regelmatig gemat, daarnaast werd er hard getraind en heerste er een gezonde geest.

In 1957 namen ook studenten van de VU het initiatief tot de oprichting van een eigen roeivereniging. Op een vergadering van het studentencorps van de VU, van 7 november 1957, werd het besluit genomen tot de oprichting van R.S.V.U. Okeanos. In de beginjaren bestond er een hechte band met het studentencorps en bepaalde het studentencorps ook de besturen en de wedstrijdploegen. Alle studenten konden echter lid worden. Later zou de Okeanos zelfstandiger worden ten opzichte van het corps, maar de band met de VU beleef bestaan. Vanaf de oprichting had Okeanos een eigen plek aan de Bosbaan in Amsterdam. Daar werd ook geroeid door de ‘Algemene Sportvereniging aan de Vrije Universiteit’ (ASVU), waarmee werd samengewerkt.

Okeanos heeft altijd de wedstrijdkant van het roeien geambieerd. Niet zonder resultaat. Er is veel eremetaal behaald en de vereniging kent enkele grote namen in de roeiwereld zoals Nico Rienks, Henk Jan Zwolle en Geert Jan Derksen. De VU heeft de vereniging altijd financieel ondersteund, daarnaast organiseert de VU de indoortrainingen voor de wedstrijdroeiers. Ook is er een speciale roei-ergometerruimte ingericht zodat de wedstrijdroeiers tijdens te slecht weer toch kunnen blijven trainen.