"Uilenstede 37 is al jaar en dag een begrip binnen Okeanos. Waar het begon met een huis met speciale kamer voor wedstrijdroeiers, is Eenheid 37 nu een woning waar iedereen van de vereniging een kamer kan krijgen, wedstrijdroeier, compo of fanatiek commissielid! In dit stuk kan je wat meer lezen over ons huis, wat wij doen binnen Okeanos en hoe wij elkaar door de afgelopen Coronaperiode heen hebben geholpen!

 

In eerste instantie is dit allemaal begonnen in 2008, met het project, ‘De Acht’, waar onder andere Mechiel Versluis in zat, tegenwoordig één van Nederlands beste roeiers en wereldkampioen! Toen het programma voorbij was, had Okeanos geregeld dat er kamers vrijkwamen die bedoeld waren voor wedstrijdroeiers van Okeanos. De regels waren dan ook streng: stopte je met wedstrijdroeien, dan moest je ook op zoek naar een andere kamer. Op een gegeven moment is dat contract verlopen en vervielen de “Okeanos” kamers, maar dit is al vijf jaar niet meer zo, maar wij proberen wel de kamer te vullen met roeiers van Okeanos! Tegenwoordig hoef je als bewoner geen wedstrijdroeier meer, of überhaupt lid te zijn van een roeivereniging, maar roeien staat wel centraal in ons huis!

 

We vormen een eenheid met veertien mensen, daarnaast is er ook vaak aanhang aanwezig. Op dit moment zijn 10 bewoners lid van Okeanos, hier zitten voornamelijk (ex)wedstrijdroeiers, ex-junioren, stuurtjes of competitiesroeiers tussen. Verder wonen bij ons vier andere die niet lid zijn van een roeivereniging. 

 

Behalve dat eigenlijk iedereen sportief is en er dus gezamenlijk toegeleefd wordt naar het wedstrijdseizoen, hebben wij de gewoonte om grappige uitspraken en tekeningen op de muur te zetten, waarvan de eerste uit 2015 komt. Ook houden we van bakken, De Slimste Mens kijken of spelletjes! Verder worden beelden van roeiwedstrijden en trainingen uitgebreid teruggekeken en geanalyseerd, afgewisseld met series en videogames, zoals Family Guy, First Dates, Mario Kart en Super Smash Bross. Lekker niks doen is namelijk erg belangrijk als je hard hebt getraind!  

 

Tijdens de afgelopen maanden is iedereen overdag veel thuis, omdat studie en roeien ineens stil lag. Trainingen moeten zelf ingepland worden, waarbij wij het geluk hebben in bezit te zijn van een aantal roeimachines, spinfietsen, stangen en gewichten. We proberen dan ook vaak samen te trainen om het ook leuk te houden. Afgelopen week heeft iedereen nog geprobeerd zo snel mogelijk een 100m af te leggen op de roeimachine! Het bankhangen is recent bij ons veel populairder geworden en wij hebben ongeveer vijf nieuwe kaart- en bordspelletjes aangeschaft om onze avonden te vullen. Mentaal is Corona voor de roeiers dus zwaar geweest, maar gelukkig hebben we er ons allemaal overheen kunnen zetten.

 

Voor nu heeft iedereen weer zin om komend jaar kei hard te feest en te roeien komend jaar! De borrels gaan dan weer door, er mag weer geroeid worden en we kunnen weer nieuwe eerstejaars ontmoeten, die misschien wel in ons huis kunnen wonen!"