Voorbeschouwing Amstelbeker

Voorbeschouwing Amstelbeker

28-10-2018 | Anouk Spekking | Voorbeschouwing Amstelbeker

Door Sarah Tabak
Zondag 23 september 2018 Amstelbeker

De Amstelbeker is de eerste wedstrijd na de zomer en een eerste mogelijkheid om te zien hoe alle verenigingen er voor staan. Daarnaast is het als toeschouwer hèt moment voor zien en gezien worden. Stel je even voor: zonnetje, al je favoriete Okeaniden op 1 boot, drankje in de hand en pal voor de neus van Nereus liggen zodat jouw uitzicht beter is dan dat van hen. Klinkt perfect toch? Ik zeg doen! 

Maar euhm, wat is het eigenlijk waar je naar aan het kijken bent?  Om te zorgen dat je goed voorbereid daar staat hier een korte uitleg 

De Amstelbeker werd voor het eerst georganiseerd in 2011 en moest de 3 zuilen (junior, student, veteraan) van roeiend Nederland verbinden in 1 wedstrijd en was bedoeld om uit te groeien tot ‘De Henley van de Lage Landen. ‘

Deze wedstrijd is uniek omdat elke vereniging maar 1 dames en 1 heren ploeg mag insturen. Om deze ploegen te selecteren worden er zware selecties gelopen zodat de coaches er zeker van zijn dat de beste boot op het water ligt. Als deze boot dan gevormd is wordt er alvast zo veel mogelijk samen getraind om er zeker van te zijn dat het loopt als een geoliede machine. 

Dan is de dag daar. Voor een roeier is de Amstelbeker een beetje extra leuk omdat je niet zo vroeg hoeft te beginnen. Rond een uur of 1 start het hele spectakel met de time-trials over 750m, vanaf Berlagebrug tot de Hoop. Alle boten starten achter elkaar aan en proberen de beste tijd neer te zetten. Dit is belangrijk omdat deze tijd van invloed is op de loting voor het knock-out onderdeel. De boot met de snelste tijd wordt namelijk geloot tegen de boot met de langzaamste tijd. Op deze manier hoopt de organisatie er zeker van te zijn dat de beste boten in de finale liggen en niet per ongelijk al eerder in het tournooi tegen elkaar strijden. 

Boord aan boord komen alle achten langs stuiven in voorwedstrijden, kwart finales, halve finales en uiteindelijk de finale. Na de finales zijn er 4 winnaars; 2 dames en 2 heren winnaars in respectievelijk het burger en studentenveld. Maar uiteindelijk wil je maar 1 winnaar voor de dames en 1 winaar voor de heren hebben dus ook dit moet nog uitgevochten worden. Om te garanderen dat dit een strijd wordt die op de finish besloten wordt, wordt er gestart met een startverschil. Op basis van de snelste tijd van de betreffende ploegen van die dag wordt dit bepaald. Meestal starten de studenten later, die dan een achtervolgingsrace moeten inzetten om alsnog die felbegeerde beker binnen te kunnen slepen voor de ogen van de gehele roeiwereld. 

Fortunabeker voor de dames

Palmbeker voor de heren

 

Aan het woord: Tinka Offereins

Even introduceren: Tinka is 187 cm lang, 3ejaars wedstrijdroeister en heeft een PR van 6.43.1 op de ergometer. Ze is begonnen met roeien bij project2020 maar ook al sinds het begin actief lid bij Okeanos. Dit jaar coacht ze een introploegje en is geselecteerd voor de Okeanos Amstelbekeracht.

Ondanks dat ze pas 3 jaar roeit is ze afgelopen zomer naar de World University Championships in Shanghai geweest in de 2- met Lonneke Bos.

 

Hoe vaak heb jij de Amstelbeker gestart?

Vorig jaar heb ik voor het eerst de Amstelbeker gestart.

 

Wat vind jij dat deze wedstrijd bijzonder maakt?
Wedstrijden in het buitenland zijn natuurlijk heel gaaf, maar er gaat ook niets boven een stukje sprinten op de Amstel. Ik vind het heel tof om in één boot te zitten met de beste roeiers van de vereniging. Met sommigen had ik nog nooit samen geroeid maar juist dat is zo leuk aan deze wedstrijd, dat iedereen bij elkaar wordt gebracht.  En het is natuurlijk super leuk dat er 1 vrouwenacht en 1 mannenacht voor Okeanos start die laat zien wat we waard zijn.

Wat ik vorig jaar ook heel bijzonder een mooi vond was dat de sloep met Okeanieden dicht langs de racebaan lag zodat je iedereen voor jou hoorde schreeuwen. Dat maakt dat je nog harder je best wil doen om je puntje voor die andere ploeg te drukken. 

 

Wat zijn jouw verwachtingen voor komend weekend?

Ik verwacht dat we een goede kans maken. Vorig jaar hadden we de snelste tijd in de time-trials en dit jaar is iedereen weer beter geworden. Dus we zullen zien waar het schip strandt, wij zullen in elk geval sprinten voor ons leven. 

 

ZORG DAT JE ERBIJ BENT EN SCHREEUW DE OKEANOS PLOEGEN NAAR DE OVERWINNING!

 

Foto: Amstelbeker 8 van 2017