Nabeschouwing Thêta Herfstregatta

Nabeschouwing Thêta Herfstregatta

12-10-2021 | Irene Cauwels | Nabeschouwing Thêta Herfstregatta

Het weekend van 2 en 3 oktober gingen we met 6 ploegen naar Eindhoven voor de Thêta Herfstregatta. Alle ploegen deden hier een tweekamp bestaande uit een 2100 meter, met krap burggetje, en een 250 meter. De meest interessante ervaring dit weekend was die van de ploeg Dubbel Puck en Bente, zij schreven hierover een nabeschouwing. 

'Waar Anouk en Noa de week ervoor al hun eerste wedstrijd startten, mochten wij ons afgelopen weekend voor het eerst op onbekende wateren begeven. 

Aangezien Okeanos gerepresenteerd werd door drie ploegen in de dubbeltwee en we maar twee boten hebben, roeiden wij in een boot die we van Pelargos leenden. Deze lag, in tegenstelling tot de Okeanos boten, niet bij Beatrix maar bij de loods van Thêta. Daar eenmaal aangekomen was het even zoeken, maar na een belletje met hun composaris vonden we de boot en konden wij richting de vlotten.

Bij het tillen merkte we al snel dat deze boot wat zwaarder was dan we gewend waren en dit zagen we ook al snel terug aan de aanhaalhoogte in de boot. Bij de vlotten hadden we door lichte tijdsdruk onvoldoende tijd om de gemiddelde diameter van een sinaasappel te bediscussiëren. Met een matig ingesteld voetenboord als resultaat en vrede hebbende met de ruimte van een vrij grote sinaasappel op de uitpik roeide we wiebelend weg. 

Bij de start kregen we nog een complimentje over ons lustrumshirt en lagen we vol goede moed te wachten. Langzaam werden de nummers opgeroepen en uiteindelijk was het ook onze beurt om te beginnen met een light haal en mochten we gaan bouwen. Nu verliep het bouwen nog niet compleet soepel aangezien bouwen en houden qua klank enigszins met elkaar overeenkomen. Maar al snel pakten we de snelheid op. De halen en snoekjes wisselde elkaar ritmisch af en de afstand tussen ons en het ploegje na ons werd zichtbaar groter. 

Na een tijdje waren we zo waar bezig met het inhalen van een andere ploeg. Met het naderende inhaalverbod moesten we ons echter noodgedwongen terug laten zakken. We bereidden ons dus maar voor op een push na de brug. Die push begon soepel: de snelheid nam toe en onze kans werd reëel! We begonnen uit te wijken naar stuurboord, zodat we de boot gemakkelijk konden passeren. Dit ging goed, wellicht iets te goed, want voor we het wisten lagen we in het riet. De frustraties liepen even op maar op enig moment wisten we ons los te maken en weer recht te gaan liggen om de race voort te zetten. Twee ploegen waren ons inmiddels gepasseerd en de kansen die we voorheen zagen waren verdwenen. 

We pakten het tempo weer op tot het tijd werd om de eindsprint in te zetten. 

Hoewel de balans de hele wedstrijd al ver te zoeken was, was die hier volledig verdwenen. Waar het ritmische geluid van halen en snoekjes elkaar eerst nog afwisselden, staakte het hier met een geluid van een snoek van zowel slag als boeg. Het duurde even voordat we door hadden dat we beiden een riem voorbij onze middel hadden. Waarna de kiel een draai van 180 maakte en wij als bijkomstigheid in het water belanden. Mejuffrouw Cauwels en mejuffrouw Boon waren op dat moment langs de kant met ons aan het mee fietsen en hielpen ons zoeken naar de beste plek om het water uit te gaan. We zwommen met de boot naar de overkant omdat daar het riet lager was. 

Eenmaal aan de andere kant werd het pijnlijk zichtbaar hoe dicht we bij de finish waren. Terwijl anderen nog aan het omfietsen waren om ons te komen helpen, besloten we een poging te wagen tot het terug de boot in klimmen. Nadat dat gelukt was, ontstond er een kleine discussie over het wel of niet afmaken van de wedstrijd maar al snel werd besloten vervroegd aan te leggen bij de vlotten van Thêta. We werden onthaald met thee en mochten gelijk naar de warme kleedkamers. Hoewel onze eerste wedstrijd enkele meters voor de finish eindigde hebben we een ontzettende leuke dag gehad en kijken we uit naar de volgende wedstrijd.'

Uitslagen Thêta Herfstregatta: 

Rubberbootje 3e poule 2 4+ (01:53.9)

De boot gemist 4e poule 2 4+ (01:54,3) 

Steek 'm er inpik 2.0 9e poule 1 ErvC4+ (02:17,9)

Dubbel drie 7e poule 2 2x (02:07,8) 

Aquarius 12e poule 2 2x (02:32,0)

Dubbel Puck en Bente DNF