Nabeschouwing NK klein/Hollandia wedstrijden

Nabeschouwing NK klein/Hollandia wedstrijden

08-05-2021 | Josephine Waslander | Nabeschouwing NK klein/Hollandia wedstrijden
In het weekend van 17 en 18 april heeft het eerste echte wedstrijdweekend plaatsgevonden op de Willem-Alexander Baan! Zeven Okeaniden zijn meermalig aan de start verschenen en hebben mooie races gevaren. Lees hieronder de nabeschouwing van Middengroep Damesch roeier Rosemarijn Pruijs:
 
"Covid-19 (sorry ook ik begin er weer over) heeft afgelopen jaar veel roet in het eten gegooid voor roeiend Nederland. Geen wedstrijden, weinig vooruitzicht en voor lange tijd geen grote nummers. Naast ervaren roeiers moest nu ook een stoet aan onervaren roeiers zich gedwongen werpen op de kleine nummers, maar dit heeft ook veel opgeleverd.
 
De koude winter maanden hebben geleid tot goed doorgewinterde roeiers en roeisters. Dag in dag uit stapte menig Okeanied in de skiff of tweezonder. Weer of geen weer. De afstanden werden niet aangepast op de kleinere voormaat boot, meters werden zonder (hardop) te klagen gewoon gemaakt. Maar al dit werken werd beloond. Afgelopen weekend mochten maar liefst acht Okeaniden het NK Klein/Hollandia Wedstrijden starten. Ik mocht het DE1X veld starten. Naast dat het weer mijn eerste wedstrijd in een jaar was, was het ook mijn eerste wedstrijd in de skiff en mocht ik daarnaast mijn scull kwaliteiten testen. Mijn doel was om de kwartfinales te mogen starten, wat in zo’n sterk veld als afgelopen weekend het nog geen makkelijk doel maakte.
 
Zaterdag 17 april kwam ik aan op de Willem-Alexander Baan. Het was alweer bijna twee jaar geleden dat ik op deze afgelegen baan in de buurt van Zevenhuizen een wedstrijd heb mogen starten. Ondanks dat er bepaalde voorbereidingen anders gingen (bijvoorbeeld dat ik eerst een staaf in mijn neus gedouwd moest krijgen voordat ik het terrein mocht betreden), was het oude vertrouwde gevoel weer terug. Boot afladen, opriggeren, eten, water vullen, voorbespreken en de boot in.
 
Als eerste hadden wij de time-trial. Om mijn doel te behalen moest ik binnen de 24 tijdsnelsten zitten. Het oproeien voelde goed en gaf mij het vertrouwen dat ik nog wel eens binnen die 24 zou kunnen varen. Eenmaal op de baan zelf werd ik lichtelijk overrompeld door de strenge tegenwind. Zoals gebruikelijk startte ik mijn race met een wel bekend snoekje (classic Roos) om vervolgens mijzelf weer te herpakken en op zoek te gaan naar die raken klappen. Ondanks dat ik mijn race stabiel heb afgemaakt had ik geen volledig vertrouwen in een goede afloop. Wat bleek, ik had precies gedaan wat ik moest doen. Met de 24ste tijd had ik mij geplaatst voor de kwartfinales en was mijn doel behaald. Echter, heb ik besloten mijn woorden niet vuil te maken aan die betreffende kwartfinale. Behalve dat het meer overleven was dan roeien omdat de wind besloot nog eventjes extra aan te zetten.
 
Zondag mocht ik klaar gaan liggen voor de D-Finale. Na een moeilijke kwartfinale waarin weinig lukte werd ik toch overrompeld door wat onzekerheid. In de voorbespreking werd dan ook een focuspunt genoemd: gewoon doen. Na die race is gebleken dat ‘gewoon doen’ iets is waar ik op voort kan bouwen. Op 0.3 seconde heb ik een derde plek weten bemachtigen en heb ik een echte spannende race mogen varen. Ik heb mijn doel afgelopen weekend gehaald en ben veel wijzer geworden. Er zijn zeker punten waarop ik moet trainen, maar daar hebben wij zeker weer anderhalve maand voor!"
Uitslagen:
SKA   Skadi/Okeanos HE 2- D-finale [6] 07:14,00 1e
    Ruben van Streun          
OKE   Nathan Remijnse LHSB 1x halve-finale 1 [8] 08:02,60 5e
    Okeanos          
OKE   Aurianne Puts LDE 1x halve-finale 1 [3] 09:03,60 6e
    Okeanos 3          
OKE   Okeanos DSB 2- halve-finale 2 [5] 08:00,45 4e
    Vera Schuit          
OKE   Rosemarijn Pruijs DE 1x D-finale [4] 08:48,91 3e
    Okeanos          
OKE   Kika Banning LDE 1x D-finale [4] 08:59,70 2e
    Okeanos 1          
OKE   Nathan Remijnse LHSB 1x B-finale [6] 07:55,68 3e
    Okeanos          
OKE   Aurianne Puts LDE 1x B-finale [8] 09:05,45 6e
    Okeanos 3          
OKE   Okeanos DSB 2- B-finale [4] 08:20,76 2e