Nabeschouwing Hel van het Noorden

Nabeschouwing Hel van het Noorden

02-12-2021 | Elise Dingemans | Nabeschouwing Hel van het Noorden

Afgelopen weekend vond in Groningen de Hel van het Noorden plaats. Lees hier hoe Sander deze (helse) wedstrijd heeft ervaren: 

“De Hel van het Noorden. Niet zomaar een wedstrijd. Alleen de naam al impliceert een wedstrijd vol verhalen, tradities en elan. Tot dit weekend moest ik het doen met verhalen van anderen die het al eens hadden meegemaakt. Verhalen over stroming, grimmige afstanden, barre weersomstandigheden, omgeslagen skiffs en kotsend finishen.

Eenmaal aangekomen in Groningen werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt wat betreft de barre weersomstandigheden. Het was er zo ver buiten de ring dat de warmte van de Aalsmeerse kassen niet meer te voelen was en de aanwezigheid van regen in combinatie met afwezigheid van overdekking maakte het geen prettig verblijf. Ik keek al een tijd uit naar deze wedstrijd, maar na in de regen de boot te moeten stellen en al natgeregend te zijn vóór het voorbespreken, had ik er (eerlijk is eerlijk) erg weinig zin in. "Op het water heb je er vast minder last van", was de geruststelling waar ik het mee moest doen. Gelukkig bleek dat waar. Na een paar kilometer oproeien voelde ik mijn handen weer en nog even later bemerkte ik warempel zonnestralen! Op het vlakke water van het kaarsrechte kanaal vlogen de kilometers voorbij en ik waande me in "dat jaar waar de Hel eigenlijk ziek chill was". Ook na de start bleven de omstandigheden zo goed dat ik niet anders kon dan lekker roeien. De kilometers gingen een stuk langzamer dan op de heenweg, maar toch. Tegen het einde van de race merkte ik echter dat er toch wel wat wolken voor de zon waren geschoven. Zacht getik van regendruppeltjes op m’n boot maakte plaats voor toch wel een flinke bui en voordat ik kon balen dat ik toch niet alleen maar lekker weer had, was het horizontaal aan het hagelen en voelde de laatste 500 meter als een steek in de rug van de god van zeevaart en bier, aka Aegir. Leuk was het niet, episch zeker wel. Dat achteraf bleek dat deze hagelstorm zeer plaatselijk was en maar een klein deel van de roeiers deze meekreeg, was de kers op de natgeregende taart.

Voor mij was het een ontzettend leerzame en memorabele ervaring. Voor iedereen die deze mooie wedstrijd ooit nog mag starten; neem genoeg warme kleren mee maar vergeet vooral niet te genieten…”