Nabeschouwing EK Poznań Tinka en Hermijntje

Nabeschouwing EK Poznań Tinka en Hermijntje

12-10-2020 | Josephine Waslander | Nabeschouwing EK Poznań Tinka en Hermijntje

Het Nederlandse roeien domineerde op het EK in Poznań. Maar liefst elf medailles, waarvan acht goud, één zilver en twee brons, namen de bondsroeiers mee naar huis. De mannen dubbel vier van coach en Okeanied Eelco Meenhorst nam een gouden medaille mee naar huis. Okeanied Mechiel Versluis behaalde een bronzen plak met de Holland Acht. Okeaniden Tinka Offereins en Hermijntje Drenth behaalden in de damesacht ook een bronzen medaille. Lees hieronder hun nabeschouwing van het EK:

"Na een bijzonder lang seizoen van meer dan 12 maanden, was het afgelopen vrijdag eindelijk zover. Onze eerste race van 2020: de testrace op het EK. Gezien onze geschiedenis bij Project2020 keken we erg uit naar dit bijzondere jaar. Het werd alleen (nog) geen goud in Tokyo. Wel werd het voor ons allebei een plekje in de damesacht, achter elkaar op vijf en zes.

Tijdens de testrace lukte het ons om ons beste roeien van dit seizoen te laten zien. Toch was het geen perfecte race. Het was harde wind mee en moeilijk water. In de laatste 500 meter vielen we wat uit elkaar en verloren we snelheid. Op zaterdag hebben we kunnen trainen en konden we lekker ontspannen. We speelden spelletjes en lazen wat, allemaal in onze eigen 'bubbel'. Vanwege corona mochten we alleen met mensen uit onze eigen ploeg omgaan en droegen we continu mondkapjes, behalve tijdens het eten, op onze kamer en in de boot.

Zondagochtend stonden we op tijd op, om nog even een ochtendpeddel te kunnen doen. Er lag een bijzondere dag voor ons: vandaag konden we laten zien hoe we ons afgelopen jaar hebben ontwikkeld. Van de intensieve selecties in het na- en voorjaar, tot het zelfstandig trainen tijdens de lockdown en het hervatten van de trainingen in de acht.

Terwijl we bezig waren met onze warming-up kregen we via de speaker op het terrein het ene na het andere Nederlandse succes mee. Nog nooit eerder is het Wilhelmus zo vaak afgespeeld op een Europees Kampioenschap. Trots en geïnspireerd stapten we de boot in en roeiden we naar de start, waar we klaar gingen liggen tussen Rusland en Roemenië.

Uit de start kwamen we goed met het veld mee en we konden gecontroleerd door het veld schuiven. Het lukte ons om een soortgelijke eerste 1500 meter te roeien als vrijdag. We roeiden gecontroleerd en samen. Op de 1500 meter kwam het moment waarop we het verschil konden maken. De inzet van onze eindsprint was goed, we pakten poppetjes terug op Duitsland en schoven naar een tweede plek. Helaas konden de Duitsers nog net iets meer versnellen en kwamen ze vier tienden eerder dan wij over de finish. Met gemengde gevoelens stapten we uit de boot; deze race was een stuk beter dan die van vrijdag, maar toch was het zilver net uit onze vingers geglipt.

Nadat de boot afgeriggerd en ingepakt was, kwamen we nog een keer bij elkaar om dit toernooi en het seizoen samen af te sluiten. Allemaal zijn we tevreden met hoe we hebben geroeid en wat we hebben laten zien. Dit is een goede basis waarop we volgend jaar verder kunnen bouwen. De tegenstand ligt binnen handbereik en met een bronzen medaille om de nek en mondkapje voor de mond rijden we voldaan terug naar Nederland."

Resultaten Mechiel, Tinka en Hermijntje:

Holland Acht (M8+): 05:34.210

Dames Acht (W8+): 06:17.380