Nabeschouwing 45e Van Oord Winterwedstrijden - EJL ’20

Nabeschouwing 45e Van Oord Winterwedstrijden - EJL ’20

18-02-2020 | Suzanne van der Kaaden | Nabeschouwing 45e Van Oord Winterwedstrijden - EJL ’20

Afgelopen weekend (15 & 16 februari) was de start van het roeizoen 2020 en de start van het eerstejaarsklassement met de van Oord winterwedstrijden. 

Hoogte punt van de dag: eerstejaars licht blikt en pakt 10 punten voor het klassement! Lees hieronder de nabeschouwing geschreven door Nickel Koch (boeg EJL'20)

------

Na storm Ciara werd het daaropvolgende weekend opnieuw bedreigd door de weergoden. Gelukkig liet storm Dennis op zich wachten tot zondag en konden zaterdag de eerstejaarsploegen het seizoen officieel aftrappen op de Delftse Schie.

​De winterwedstrijden waren de eerste krachtmeting (na de NKIR) met de andere studentenroeiverenigingen. Na maanden trainen in onwetendheid met als enige concurrent de speedcoach en een enkele sparsessie met Eerstejaars Damesch gingen we zonder anticipatie de wedstrijd in. Het resultaat van de trainingen had ons niet teleurgesteld, maar 5 kilometer beuken met een strakke inpik en gelijkheid onder water zonder verval is een uitdaging voor een ploeg die pas een paar maanden roeit. Een uitdaging die we met beide handen aangrepen. Meteen de ballen op tafel was het wedstrijdplan; en dat deden we. Wind en golven maakten het roeien lastig, maar we wisten dat we hard gingen toen we de eerste boot achterlieten in de kolken van onze rood-boven-groene bladen. Geen moment verstilde het ‘Allez Okeanos’ en andere aanmoedigingen. Maar was het genoeg?

​Omdat er achter elkaar gestart werd was er geen boegbal die als eerste de finishlijn over knalde. Als enige referentie hadden we de voor ons gestarte Triton achter ons, en we wisten dat zelfs Skøll al vlak bij was. Gesloopt, met zwarte vlekken voor onze ogen en de laatste druppels water die we nog niet voor de wedstrijd uit onze bidon hadden gegooid drinkend stapten we onwetend uit de boot.

​Na nietsvermoedend de Op Volle Kracht uit het water getild te hebben begon de gebruikelijke nabespreking. Gemengde gevoelens, kritische noten en andere ervaringen werden uitgewisseld. Het kon beter, het moest beter en technisch was er nog veel te leren. Maar de intentie onder water hadden we alle negen gevoeld.

​En toen kwam het verlossende woord van de coaches die tot dan toe een pokerface in stand hadden gehouden: de honderden geroeide kilometers hadden zich uitbetaald in een blik in onze eerste wedstrijd. We schreeuwden het uit, tranen zijn gelaten en we werden meteen opgewacht door de armen van onze mede-Okeaniden.

​Het echte besef kwam pas toen het blik in onze handen werd gedrukt, onze coaches ons trakteerden op het eerste biertje sinds de intraining en onze Praeses het lied inzette. De indrukwekkende stiltes na elke “hoi” schallen nog steeds door in onze hoofden.

​De eerste winst van Licht ’20 bleek soeverein: met een verschil van 7 seconden op onze Amsterdamse concurrent (2e plaats) en ruim 20 seconden op de combinatie-8 van Gyas/Orca (3e plaats) voelen de eerste 10 klassementspunten echt van ons. Diezelfde avond heeft onze Wedcom tijdens de biercantus de eerste plek in het klassement op het bord geschreven en is de winst gevierd. Maar wij zijn nog lang niet klaar. Na een maximum van drie biertjes zijn we om elf uur naar huis gegaan en de volgende ochtend was Licht ’20 weer op de ergometer te vinden. Met een duidelijk doel: het klassement winnen.

Resultaten winterwedstrijden: 

Ploeg Tijd Positie
EJL'20 16:43.4 1
EJD'20 18:44.2 10
EJZ'20 19:12.1 4
EJLD'20 20:01.9 4
MGD 4+ 20:18.6 9
Emma (LDG1x) 21:47.9 3
Anne (DG1x) 22:11.9 7
Aurianne (LDE1x) 22:20.4 3
Anna (LDB1x) 23:01.3 6