Erelid en mede-oprichter Wolter Sillevis Smitt overleden

Erelid en mede-oprichter Wolter Sillevis Smitt overleden

06-05-2019 | Claartje Ottens | Erelid en mede-oprichter Wolter Sillevis Smitt overleden

Erelid en mede-oprichter Wolter Sillevis Smitt overleden

 

In memoriam:

Wolter Sillevis Smitt

1935 - 2019

 

Maandagochtend is het droevige bericht tot ons gekomen dat oprichter en erelid Wolter Sillevis Smitt afgelopen donderdag is overleden. Tot zijn benoeming tot erelid in 1962 was hij zeer actief betrokken bij het wel en wee van Okeanos. Wolter is 84 jaar oud geworden.

 

Wolter studeerde farmacie en was lid bij het dispuut Iumbo van het VU Corps, de voorganger van L.A.N.X.. Toen in 1957 het idee ontstond om vanuit het VU Corps een roeivereniging op te richten nam Wolter Sillevis Smitt al tijdens het eerste jaar plaats als Praeses in het bestuur van Okeanos. Dat deed hij twee jaar. Daarnaast is hij voorzitter geweest van oud-Okeanos van 2000 tot 2006.

 

Op donderdag 7 november 1957 had de Senaat van het VU Corps alle oratorische verenigingen uitgenodigd om te praten over de oprichting van een vereniging ter bevordering van het raceroeien. Namens Iumbo zat Wolter Sillevis Smitt aan tafel. De handen gingen snel op elkaar voor het voorstel van de Senaat, maar toen de voorzitter benoemd moest worden van de commissie die zich zou gaan buigen over de organisatorische aspecten van de oprichting, bleef het lang stil. “Toen zei ik maar dat ik het dan wel wilde doen, maar ik eiste wel dat ik dan ook zeggenschap zou krijgen. Ik wilde spijkers met koppen slaan en had geen zin in eindeloos geëmmer”, vertelde Wolter vijftig jaar later.

 

Wolter was duidelijk een ondernemend type. Hij wilde hard studeren, maar ook student zijn en stak daarom veel tijd in Okeanos. Hij vond roeien leuk, maar had er de bouw niet voor en rookte als een ketter. Hij is zelfs bij Nereus lid geweest, voordat hij besloot een roeivereniging van het VU Corps op te richten.

Wolter Sillevis Smitt heeft de naam ‘Okeanos’ bedacht. Okeanos is een Griekse god (één van de Titanen) en de personificatie van de oceaan, het water dat volgens de Grieken de hele werelschijf omvat. Mythologie interesseerde hem. Zo doopte hij in 1999 de overnaadse praeses-skiff, de Panta Rhei. Panta Rhei betekent ‘alles stroomt’ in het Grieks. Dit was voor hem één van zijn mooiste Okeanos-momenten.

 

De komende week zal een periode van verenigingsrouw in acht worden genomen. De komende dagen zal Villa Erevlot gesloten zijn. Vanaf zondag 12 mei is Villa Erevlot weer volgens de reguliere tijden geopend. Coxboxen en toeters staan tijdelijk in de werkplaats en kunnen op aanvraag bij de materiaalcommissaris daar opgehaald worden. Verder worden op de PEIL ter nagedachtenis aan Wolter Sillevis Smitt verschillende maatregelen getroffen. Hierover ontvangen alle deelnemers een mail.