Amstelbeker 2020

Amstelbeker 2020

30-09-2020 | Josephine Waslander | Amstelbeker 2020

Dit weekend vond de tiende editie van de Amstelbeker plaats. Onze damesacht gestuurd door Annemarijn Nagelhout met Rosemarijn Pruijs, Renske Hasselerharm, Vera Schuit, Fréderique Pals, Julia Hartman, Caroline Barbier, Julia Wolbink en Aurianne Puts behaalden de kwart-finale. Onze mannenacht gestuurd door Seef Dahbour met Dries Beer, Nathan Remijnse, Rick Hollestelle, Sander Boelsma, Fons Brauers, Gjalt Hoekstra, Lars Pals en Nickel Koch strandden in voorwedstrijd drie.

Hieronder zijn de voor- en nabeschouwing van de Amstelbeker te lezen door respectievelijk Fons Brauers en Gjalt Hoekstra en Renske Hasselerharm. 

Voorbeschouwing door Fons Brauers en Gjalt Hoekstra:

Na een vroegtijdig afgekapt seizoen, konden de wedstrijdroeiers niet wachten om weer te gaan strijden met andere verenigingen, en daarvoor is geen beter begin dan de Amstelbeker. De beste boten liggen daar aan de start om vanaf de start bij Berlage het eerste bij de Hoop aan te komen. Het is één tegen één, een knockout systeem, dus nog een beetje anders dan de standaard 2k wedstrijden die we afgelopen seizoen niet hebben kunnen starten. En hoe vet is het, dat wij als eerstejaars, hieraan mee mogen doen.

Het was wel even wennen in de 8+. De combinatie van MGZ roeiers, MGL roeiers, EJL roeiers, en ons EJZ roeiers maakt voor ons een toffe opstelling en een betere kennismaking met dit nummer hadden we niet kunnen hebben. Vorig jaar hebben we met EJZ in een 4+ geroeid, en ook al was dat een leuk, uitdagend nummer, het snelle en brute van een 8+ is toch het vetste wat er is. Tijdens de trainingen werden we steeds meer uitgedaagd om mee te komen in het niveau van deze meer ervaren roeiers. We kijken er ontzettend naar uit om met deze mannen namens Okeanos te gaan strijden op de Amstel. En allemaal kijken naar de livestream! (eerste start is om 13.15)

Nabeschouwing door Renske Hasselerharm:

In 3,5 jaar aan wedstrijdroeien zal de call 'doe het voor Renske' me zeker bijblijven. Want voor één seconde voelde ik het zuur in mijn benen niet meer. Afgelopen zondag mocht ik voor de laatste keer een finishlijn over en het geluid van de zoemer horen door mee te doen met de dames acht!

De Amstelbeker is bedoeld om als vereniging je beste acht neer te leggen en de dames van Okeanos behoren nu al meerdere jaren bij de top van Nederland. We hebben misschien niet dezelfde kwantiteit als de rode ploegen aan de Amstel maar wel zeker de kwaliteit en varen elke wedstrijd wel structureel met meerdere ploegen voorin mee. Dit jaar viel de Amstelbeker een beetje ongelukkig, want doordat het EK binnenkort plaats vindt, konden onze vrouwelijke toppers bij de bond, Hermijntje en Tinka, helaas niet instappen. Super jammer, want dit is juist dé gelegenheid voor aanstormende talenten en de gevestigde orde om een toffe racedag voor de middengroep en gehele vereniging te creëren. Nu mocht ik echter een plek opvullen! Nog één laatste keer om het af te leren, want dankzij Tante Cor is mijn laatste wedstrijdseizoen helaas nogal abrupt gestopt. 

Na een rommelige timetrail met wat pech, een gecontroleerde herkansing en aanvallende kwartfinale, heeft onze middengroep laten zien dat ze ook aankomend jaar de eer van de Okeanos-dames zullen hooghouden! Dus hoewel het voor mij nogal bittersweet was,  ben ik heel blij dat ik met onze aanstormende toppers in deze acht mocht varen!

Zelf ga ik nu op een andere manier blikken binnenslepen voor Okeanos door de EJD aan een klassement te helpen als coach! Mocht je ook maar een beetje twijfelen of wedstrijdroeien iets voor jou is, schrijf je dan alsjeblieft in voor de selectie! Voor mij is gecontroleerd bewegen altijd een uitdaging geweest en ik gooide vaker tegen mijn teamleden dan de tegenstand tijdens trefbal, maar  door het wedstrijdroeien kon ik alsnog topsport bedrijven zonder andere mensen teveel pijn te doen!